Skocz do zawartości

Pancerne ciekawostki 4

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 441
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dzięki Cypis
Faktycznie mogłoby pasować do opisu. Sowiecka haubica na pewno nie bo przecież by rozpoznał swoją, prawda?
W której ksiażce Spielbergera to znalazłeś? Encyklopedia Chamberlain, Doyle nic o tym nie wspomina, pewnie dlatego że są tam tylko w zasadzie pojazdy opancerzone.
pozdr
Tankist
Napisano
Nie koniecznie, bo wiele ich (203 ZSRR) to nie bylo pod koniec wojny. Tak przynajmniej wyczytalem gdzies, zamiast 203mm wolano uzywac samolotow szturmowych.
Choc znowu jest fotka 203mm ostrzeliwujacej Trojmiasto.
Napisano
U Chamberlaina i Doyle'a sa dwa zdjecia (a w zasadzie nawet trzy, wliczajac te przebudowe w ramach Fall Becker").Podobnie w Beute Kraftfarzeuge..." Spielberger'a.
Jesli chodzi o sowiecka haubice obr.1931 (B-4 i pochodne) to kilkadziesiat egzemplarzy przyjal na wyposazenie WH pod nazwa 20.3cm H 503 (r) [w pieciu wersjach z szesciu istniejacych - choc najwiecej bylo w trzech pozniejszych 503/3, 503/4 i 503/5(r)].
Na takim samych podwoziach montowano tez 210mm armate orb. 1939 BR-17.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Mietek,
Moge zapytac skad te informacje, ze wiele ich nie bylo (gdzie znalazles ich liczbe?ja jakos nie moge znalezc wiarygodnego zrodla, a wszycy podaja inne cyfry) i, ze wolano uzywac samolotow szturmowych?
Cos mi sie widzi, ze samoloty szturmowe i wielkokalibrowe haubice z zalozenia uzywa sie do czego innego.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Bodziu,
C.N.T. to byla partia anarchistyczna o ile pamietam.Najsilniejsza w Katalonii.
Na wielu pojazdach republikanskich byly napisy CNT.Tyle, ze malowane przewaznie odrecznie - biala farba, a nie z szablonu.
Co to za pojazd - nie wiem.Szczerze mowiac - nic mi do glowy nie przychodzi.Zawieszenia pod belka wygladaja jakos jak z lekkich czolgow Vickers'a (przed zawieszeniami C-L), ale to moze byc tylko zludzenie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

Sd.Kfz.10/5 czyli 10/4 z opancerzona kabina i tarcza chlodnicy.Wie ktos ile ich powstalo w tej formie?

6szt. na pewno;)

Pzdr
sten

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie