Skocz do zawartości

Pancerne ciekawostki 4

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy to jest na pewno 88? a moze 105ka? Nie zabardzo sie znam ale cos mi na 88 za duza i jakos nie tak."

Jako rzecze Grendel - 8,8 cm Flak 37.
10,5 cm jest chyba najłatwiejszy do rozpoznania bo ma odciążacze zamontowane na kołysce.

Pzdr

Grzesiu
  • Odpowiedzi 441
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
Do Cypisa.
Podwozie, o które pytasz pochodzi prawdopodobnie od Sd Kfz 231 lub 232 w wersji 8-kołowej. Dodatkowo pojazd pozbawiono wieży, a możliwe że także anteny ramowej(w przypadku 232). Zdjęcie zostało wykonane po marcu 1940 r.
Pozdrawiam.
Eryk
Napisano

Witam
Wracam do zdjęcia , które zamieściłem 2005-11-28 23:48:00 .
Zapodałem ten temat na Axis History Forum i dostałem tam zdjęcie , które zamieszczam . Info do tego zdjęcia mówi , że pojazd ten zdobyto na terenie Czech . Jest także sugestia , że może jest to prototyp pojazdu o nazwie Grille 10 . Co o tym sądzicie .

Cypis

Napisano
Mam pytanko. W wspomnieniach Skorzenny wspomina że jego żołnierze umiścili na ciężarówkach 88 i 105 Flaki i stworzyli baterie samobieżne. JAkie to mogłyby być ciężarówki i czy jest to możliwe? Musiały by miec stabilizatory hydrauliczne jak współczesne dźwigi na samochodach.
Napisano
Maxikasek,
Nie bardzo sobie wyobrazam taki montaz.Nawet 8.8cm strzelajaca w poziomie wymagala bardzo solidnej podstawy i mocowania.Nawet czolgowe wanny niekoniecznie to wytrzymywaly...Ale pal szesc 8.8cm.
10.5cm w pozycji ogniowej wazyla 10.240kg.To juz chyba mowi samo za siebie.

Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Maxikasek,
Piszac o ciagnikach artyleryjskich masz na mysli 3/4-gasienicowki?
Jesli tak, to wiadomo, ze zbudowano krotkie serie opancerzonych DB-10 i Famo uzbrojonych w 8.8cm FlaK 18 (i 36).Tyle, ze duzo wczesniej i nie byly to frontowe przerobki.
Zdaje mi sie, ze widzialem jakies zdjecia przebudowanej osmiotonowki (Sd.Kfz.7).Predko ich jednak pewnie nie znajde...Jesli ktos ma pod reka, niech zamiesci.
Osmiotonowka byla podstawowym ciagnikiem, wiec jesli juz na czymkolwiek, to wlasnie na nich.Podpory bylyby raczej niezbedne i nieco solidniejsze, od tych z DB-10.Jest to jednak czysta spekulacja.
Najciezsze dziala p-lot jakie stosowano na podwoziach kolowych, to 5cm FlaK 41 na cztero-i-pol-tonowce, a i to zdaje sie, ze tylko doswiadczalnie.
Nic wiecej mi do glowy nie przychodzi.
Niech sie Grzesio wypowie - jego wiedza o 8.8cm jest imponujaca.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
zacznę od cytatu ze wspomnień jednego z uczestników walk o o Mirosławiec z 10 lutego 45 roku.
...A wielkie działo stało tu przed jego domem jeszcze do czterdziestego szóstego. Działo było zresztą przedziwne: wielkiego kalibru, może nawet 203 mm, ale jakby krzyżówka traktora i lufy, było ustawione na ramie zmontowanej na gąsienicach i nie było opancerzone."
W swoich wspomnieniach autor opisuje wcześniej rozbicie baterii armat 150 mm, więc pewnie wie o czym mówi. Znajduje się tam również fotka uszkodzonego Hummela, ale to nie jest ten egzemplarz, choć wcześnej miałem takie podejrzenia. Tym bardziej że opis bitwy o Mirosławiec uwzględnia prawidłowo i nazywa jako Mark IV czołgi niemieckie oraz Sturmgeschutze, a nie jak wszędzie w opisach bitew polskich pancerniaków tylko Tygrysy i Ferdynady. Brak niestety jest fotki tego działa, choć po bitwie w Mirosławcu jest kilka zrobionych. Wstawiam ten opis, ponieważ dyskusja zeszła właśnie na takie tematy. Jak myślicie czy był to któryś z prototypów, rzucony jako uzupełnienie na łamiący się front, czy może na jakimś zdobycznym ( amerykańskim, angielskim ) podwoziu montowano takie monstra. Było podwozie Tigra z 17 cm i 21 cm armatą, ale nie wiem czy brało udział w walkach, poza tym było częściowo opancerzone. Może ktoś ma jakiś pomysł co to mogło byc za cudo? Nie sądzę żeby autor pomylił sobie to z 8,8 na Famo.
Tankist
Napisano

Może to było działo 19,4CM Kanone 485(f) auf Selbstfahrlafette , czyli zdobyczne ex. francuskie działo samobieżne Canon de 194 mle GPF sur Chenilles" . Spielberger opisuje , że niemcy zdobyli wiele tych dział i używali ich we Francji , Włoszech i na froncie wschodnim .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie