Anielskooki Napisano 20 Wrzesień 2005 Autor Napisano 20 Wrzesień 2005 Nie można mieć pretensji do MWP , bo wiadomo na wszystko brak kasy.Ale jakby ktoś pomyślał.....Można by sprzedać dwa zardzewialce prywatnym kolekcjonerom(nie zmarnowały by się)a za zarobioną kase wyremontować jeden do muzeum żeby cieszył nasze oczy.To chyba lepsze wyjscie niz dać zmarnować się wszystkiemu.Nie miejcie do mnie pretensji za ten wątek i temat w nim poruszony.Przepraszam MWP jeśli uraziłem i za zrobienie zdjęć z miejsca niedozwolonego,ale od tego jesteśmy poszukiwaczami i milośnikami hisrorii,żeby poruszać takie sprawy.A kolega TIX jak jest taki filantrop ,może zamiast na forum Odkrywcy powinien zacząć się udzielać na forum CaritasuAnielskooki
a.korbaczewski Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 Pardomsik ja w sprawie sdkfz 9. jak tam kiedyś byłem to go tam chyba nie było, ja jakoś nie widziałem.czy stoi na czerniakowie. a czemu nie razem z resztą niemieckich gratów na powiślu? Na mój gust to ten ciągnik i ten mozdzierz 210 to najlepsze polskie eksponaty są. dobry jest też ten z tomaszowa, ale skansen pilica mi się nie podoba bo właściwie to połowa jest dospawana i dorobiona tak że sam się zastanawiam czy takie coś wogóle istniało.
julianni Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 Duncam święta racja.a.korbaczewski skansen Pilicy rządzi. Uwierz mi ,że powstało coś z niczego. I nie mówie o transponterze.
sloma1 Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 WitamSdKfz 9 stoi nadal na czerniakowie. Jest w samym centrum, pod siatka maskujaca. Widac go nawet na tym zdjeciu z lotu ptaka. Wchodzic tam nie wolno. Wala sie tam tez sporo drobnicy i troche wyglada to na pociete i rozkradzine czesci. Ta 9 to swietna sprawa tylko rzeczywiscie gnije pod chmurka i jej stan w ciagu ostatnich 10lat tragicznie sie poogorszyl. Czesc elementow to cieniutkie blachy i ledwo juz sie trzymaja. O drewnianej podlodze skrzyni ladunkowej nie wspomne. Dziwne...przed MWP stoja odmalowane wraki niemieckie a ta 9 gnije zapomniana (celowo?)...Szkoda na maxa.Rzadki okaz a raczej do zrobienia. I nie trujcie tu o duzej kasie na remont-jak nie da sie zrobic na chodzie to mozna chociaz antykorozyjna pomalowac zeby poczekala na lepsze czasy. pozdrawiam sloma
das_reich Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 ej Duncam chętnie bym zobaczył tego IS-a 3?
Peter Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 Poczytajcie sobie o losach ustawy o Partnerstwie Publiczno Prywatnym.
jotes Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 Taki sam IS-3, ale bardziej zadbany i pod dachem do obejrzenia w Poznaniu.Pzdr,jotes
polsmol Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 Ten w Poznaniu jest chyba nawet na chodzie. IS-3 z fortu jest do obejrzenia w godzinach pracy muzeum Polskiej Techniki Wojskowej oddział MWP". Niesty jest to sama skorupa ściągnięta z poligonu.
michalczewski Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Anielskooki jest taki problem ze muzeum ma kilkanascie T34 ale NIEMOZE ich sprzedac Bo taka jest ustawa i oni jej nie zmienia. Naprawde chetnie pozbyliby sie kilku i za ta kase remontowali reszte sprzetu ale NIEMOGA.
wars98 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Witam!Polsmol!W Muzeum Broni Pancernej (przy CSWL) u ktp. T. Ogrodniczuka, to 99 lub 100% eksponatów jest sprawnych... ((:Nawet nie ma porównania do MWP.Pozdrawiamwars98
maxikasek Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Właśnie dlatego że to CWSL (dawniej WSOWP). One były sprawne jak tam trafiły, potem tylko wypompowano z nich ropę i olej, Więc wystarczy tylko przegląd i wymiana uszczelek. Do innych trafiają przeważnie wraki.
wars98 Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Witam!Maxikasek. I tak i nie...Część faktycznie trafiła do ośrodka jako pomoce naukowe", ale są i takie które wymagały sporo pracy by przywrócić je do dawnej formy...Na szczęście kpt. Ogrodniczuk ma u siebie złote rączki". (:Pozdrawiamwars98
01111977 Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Jak szanowne grono chce zobaczyc niszczejacy sprzet to zapraszam do centrum odziezy skorzanej w chelmku kolo krakowa.Jest na co popatrzec sdkfz pomalowany..go..czyms poprzyspawywane rekwizyty ktore powinny stac w muzeum czyny zbrojnego.Oczywiscie na polu.Dookola dziesiatki jesli nei setki motocykli pomalowanych rowniez..czyms' co bron boze nei zabezpiecza przed wplywami atmosferycznymi.W ogolnej atmosferze kiczu niszczeja motocykle takie jak np.IfY BK 350 Junaki,Pannonie,Mz,Skutery,mopedy i motorowery wszelkiej masci i Bog raczy wiedziec co jeszcze bo o Sdkfz juz przeciez wspomnialem.Pzdr
polsmol Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Jeśli chodzi o to poznańskie muzeum to gdzieś czytałem, że ich T-70 stał sobie gdzieś na cokole jako pustak. Ludzie z tej placówki podmienili go na coś innego i mozolną pracą przywrócili do pierwotnego stanu. To jednoznacznie pozytywnie świadczy o ich podejściu do temtu. Ciekawe gdzie znaleźli części do niego?
jozfig Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Do T-70 myślę że sporo części pasowało od Su -70M, których jak pamiętam sporo wraków w latach 80-tych stało na pasie taktycznym poligonu w Biedrusku.
michalczewski Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Tyle ze chyba spalili sprzeglo w tym T-70?
pni Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Co do tej t 70 to kiedyś słyszałem, że do Pznania sprowadzili ją z bieszczad gdzie stał jako pomnik po tamtejszych walkach. Dodam, że sprzęt ten brał udział w tych walkach i został w nich zniszczony tak, że po wojnie czy też akcji wisła - tego nie wiem, postanowiono go zostawić na miejscu jako pomnik. I dopiero za jakiś czas gdy okazało się że jużnie ma w kraju t70 bo wszystkie trafiły na złom przypomniano sobie o tym egzempl. To tyle co pamiętam.
El Camino Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 01111977 - czy Masz może jakieś zdjęcie tego Sd.Kfz ?
kuczor Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Panowie Niestety, ale to prawda, ale prawa do muzeum na Sadybie ma MWP w Alejach. Na sadybie pracują ludzie, którym naprawdę zależy na tym sprzęcie jak i całą prace wkładają dużo serca. Te zaplecze stało się w Warszawie o wiele bardziej atrakcyjne niż samo MWP w Alejach. To chyba o czymś świadczy?Może dobrze by się stało gdyby ta filia stała się odrębnym muzeum, ale podejrzewam, że do tego niedojdzie. Ktoś napisał, że MWP - woli kupować obrazy niż przeprowadzać konserwacje. Nic mylnego. Muzeum Wojska Polskiego nie kupuje obrazów tylko Muzeum Narodowe. Zresztą mieszczące się w tych samym bliźniaczych budynkach.
01111977 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 mam.jutro po 15tej wysle na 100 proc.pzdr.
01111977 Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Jak mi ktos doradzi jak zmniejszyc zdjecie o pojemnosci 400 kb do wymaganego rozmiaru...to chetnie wysle:)
jozfig Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Ja najczęściej wykorzytuję do tego przęglądarkę graficzną ACDSee, jest w niej taka opcja.
kuna Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=100&galeria=121
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.