Skocz do zawartości
  • 0

Order i odznaka

vaderian

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tu jest trochę o ŁTE
http://www.zec.lodz.pl/Pliki/tresc_historia.htm#1919-1939
Ten X na odznace sugeruje dziesięciolecie, a to oznacza, że odznaka musiałaby być przyznana najwcześniej w 1935. Poza tym na akcjach spółki widnieje inne logo.
Napisano
Luuuuuudzie...pomózcie mi z tym orderem, bo mnie rodzina męczy i potem nie da chodzić w teren:-)
Pomożecie? ;-)))))))

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)
Napisano
Łódzkie Towarzystwo Elektryczne? O takiej nazwie w 1944 r. ,kiedy Łódź była w Rzeszy? Nie wydaje mi się...
To raczej odznaka z 20-lecia międzywojennego.

pzdr

bjar_1
Napisano
Boruta - nie, nie z wykopu. Pamiatki.
Bjar - mnie to też zastanawia. Ale fakt jest faktem, ze taki napis widnieje na rewersie. Zagadka.

A co z tym orderem? Nikt mi nie pomoże? ;-)

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)
Napisano
ЗНАК ЧУГУЕВСКОГО ВОЕННОГО УЧИЛИЩА

Утвержден 4 октября 1913 г.

Знак имеет форму четырехконечного креста с раздвоенными концами. Крест залит красной эмалью с белой каймой по краю. В центре креста красный эмалевый круглый шит с золотым полированным накладным ободком. на щите белое эмалевое изображение Георгия Победоносца.

Диам.- 48 мм..
Napisano
A może Łódzki Teren Energetyczny? ;0.
To jest jakaś spółka, więc by trzeba pogrzebać gdzieś w papierach, a co do daty, to może mieli ze starych zapasów pamiątkową odznakę i dali za ileś tam lat pracy.
Pozdrawiam
Napisano

A tu odznaczenie jak przypuszczam Łódzkiego Towarzystwa Elektrycznego(?)...dziwne jest bo z tyłu jest grawerowana data 1.4.1944...była by wtedy litera Ł na odznaczeniu?

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie