vonadamski Napisano 28 Listopad 2005 Autor Share Napisano 28 Listopad 2005 Troche moczenia w nafcie troche fosolu. Troszke czyszczenia mechanicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 28 Listopad 2005 Autor Share Napisano 28 Listopad 2005 a przed czyszczeniem wygladalo tak :)Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marop Napisano 29 Listopad 2005 Share Napisano 29 Listopad 2005 Onyx mogę rozwiać twoje watpliwości ,widziałem tą gapę na własne oczęta-zajefajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 Nienaturalnie wygląda bo żeście nie wykopali i wam szkoda!!!ech to polskie piekiełko!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnyX Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 moze niewykopałęm ale miałem z wody wyciągnietego :) Ale czysciłem duzo hełmów i zaden jak wygldał tak jak ten przed czyszczeniem sladu klaki nawed niemiał... Chyba ze to cudowny sposób to mozesz go zdradzic i wyczyszcze nasteppnego wykopka i bedzie kalka ... ?? :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 a ja tam widzę zarys kalki:))weź linijke przyłóż do fotki z gapą zobacz wysokości a potem wpatrz się w zdjęcie nieoczyszczonego hełmu!Poważnie widać,że coś jest. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 dokladnie widac slad, ze przed czyszczeniem byla kalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 zdjecie pogladowe - dla niedowidzacychpo lewej - przed czyszczeniempo prawej - po czyszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 i zdjecie dla tych, ktorzy nadal nic nie widza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 30 Listopad 2005 Autor Share Napisano 30 Listopad 2005 Witam!!!W wieku 5 lat ukonczylem Akademie Sztuk Pieknych w Warszawie. Cztery lata pozniej fakultety w Wiedniu i Amsterdamie. Od dziesieciu lat zajmuje sie podrabianiem helmow szczegolnie M38. Pracuje rapitografem zrobionym z rolexa a czasami z piora Davidoff`a, robie kalki na komputerze ze skrzydel much afrykanskich a do utwardzania uzywam lakieru bezbarwnego z osocza krwi mrówek faraona. Przyznam szczerze jeszcze zadna podroba mi az tak dobrze nie wyszla.A film vinci powstal na podstawie mojej biografii.Z powazaniem ubawiony vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 To widac Onyx, ze jeszcze musisz troche helmow poczyscic w zyciu. W dodatku do kogo masz pretensje, ze na Twoich nie bylo kalek (albo zes tak madrze je czyscil, ze sie ich pozbyles, nawet o tym nie wiedzac)? Na przelomie lat 80/90 na Helu i Mierzei niemieckich garow bylo jak psow, wyciagalo sie po 10 wsadzonych jeden w drugi.Czesto te skrajne z dolu i gory byly pokryte jeszcze grubsza skorupa rdzy, niz ten vonadamskiego, a kalki wychodzily takie same, jak nie lepsze. INna sprawa, ze te najslabsze sztuki to sie wtedy czesto na drzewach wieszalo i zostawialo...:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 30 Listopad 2005 Autor Share Napisano 30 Listopad 2005 Witam!!!Moja w tym wina ale i wasza. Gapa mocno wyblakla. Mozecie sie wiec cieszyc bo nie bede mial pieknej gapy. Moze i jestem przesadny ale ktos mi pozalowal!!! :(Ech.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 30 Listopad 2005 Autor Share Napisano 30 Listopad 2005 Tak wygladala wczoraj dzisiaj jak sie obudzilem bylo 50% gorzej :(Jutro zdjecia. Chociaz moze jednak nie bo znowu gul wam skoczy i sie calkiem rozpadnie.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 No to zawsze możesz sobie taką z allegro nakleić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnyX Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 juz wierze i widze (za ciemy monitor mam) i gratuluje :) Trzeba było ją potraktowac jakims srodkiem .... ale metode czyszczenia mozesz zdradzic.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j35 Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Jak pisałem wcześniej, nie sposób połżyć kalkę na takich kraterach.Powiedz czym go tak doczyściłeś.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2005 Witam!!!Jak powiedzialem troszke z nim gorzej :( Niestety kalkomania utrzymuje sie na purlchlach rdzy. Jezeli zniszcze purchle zniszcze kalkomanie. Musze jakos zakonserwowac te rdze. Mysle nad oliwa z oliwek. Co wy na to? Nie rozpusci rdzy?Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 2 Grudzień 2005 Share Napisano 2 Grudzień 2005 moze poprostu wstaw go do gablotki i zadbaj o zatrzymanie rdzy ? :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi550 Napisano 4 Grudzień 2005 Share Napisano 4 Grudzień 2005 Oj fachowcy fachowcy.A swiatło to be zaponmieliście jak zniknęły piękne malowidła rzymskie w podziemiach kiedy dotarło do nich słońce.Waldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ODZYSK77 Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 vonadamski!Gratuluję znaleziska.Wsród polskich poszukiwaczy zauwazyłem pewną prawidłowość.Otóż jesli ktos wyrwie z ziemi czy cholera wie skad jakiegos fajnego i rzadkiego fanta to koledzy od łopaty i wykrywacza tak go potrafią wyrzygać, że człowiek nie ma ochoty następnym razem nic pokazywać.A kalki wbrew pozorom przy odpowiednim czyszczeniu występują dosyć często i to w dużo gorszych stanach skorodowania hełmu niż wykopany m-38 wonadamskiego.Oczywiście ja spadochrona nie wykopałem a mówię np: o m35 które wykopywałem.Jeśli kalka nie jest zatarta celowo w epoce to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że przy czyszczeniu wyskoczy.Pozdrawiam-Grzesiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renald Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Vonadamski, pokryj hełm taniną, (pasywacja tlenków korozji i zwiazanie ich ze zdrowym metalem). Później nałóż wosk krystaliczny i będzie Ok.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 13 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2005 Witam!!!A co to jest Tanina i gdzie ja zdobyc?Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Cześć Rafał jak to gdzie w Aptece jak będziesz miał problem parę gramów u mnie w aptece się znajdzie, bo jak pamiętasz tam pracuje pzdr Krzychu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 13 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2005 a nie zaszkodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Z tego co wiem to 5%-10% spirytusowy roztwór taniny, nanosi się pędzelkiem aż do wyschnięcia co do wosku to nie jestem pewnien ale myślę że to możliwe. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.