pancer Napisano 27 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2005 Podczas Bzury 2004 płacilismy: wpisowe 50, mundury 50( mialy byc gratis), bron 50, amo tez kosztowało żarcie ohydne. Jak to bedzie teraz podczas tej Bzury 2005 wyglądało bo bzura 2004 kosztowała mnie ponad 300 zł nie licząc dojazdu. Proszę o odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 27 Czerwiec 2005 Share Napisano 27 Czerwiec 2005 ja wiem, ale powiem ci dopiero w środe jak pewne sprawy sie wyjasnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 27 Czerwiec 2005 Share Napisano 27 Czerwiec 2005 ja, w algebrze najmocniejszy nigdy nie byłem, ale wychodzi, że amo kosztowało 150???pozdro J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuhrer Napisano 27 Czerwiec 2005 Share Napisano 27 Czerwiec 2005 Mnie wpisowe kosztowalo bodajze 100 zl. Co za to mialem? Platne miejsce do spania w obskurnym domku,oczywiscie dodatkowo platne. Kiepskie zarcie, mundur, na ktory czekalem 2 dni i musialem oczywiscie za niego zaplacic. Wiec za co byla ta stowa? Jesli za samo jedzenie o w tym roku podziekuje i sma bede sie zywil. Przynajmniej bede wiedzial co jem. W naszym i tak juz drogim hobby zamiast na lepsze zmienia sie na gorsze. W coraz wiekszym stopniu finansujemy imprezy - mundury, bron, ammo, za wszsytko musimy placic. Dostajemy miche grochowy na caly dzien i podloge do spania. Warunki coraz gorsze. Ciekawe kiedy zaczniemy placic za sama mozliwosc wziecia udzialu w imprezie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XsteubenX Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 co prawda, to prawda nie ma nic za darmo:( koszty faktycznie były spore w zeszłym roku. pamiętam jednak jak przez mgłę BZURĘ 2003. Wtedy wypożyczano mundury na dowód osobisty i kaucję 50pln, czy jakoś tak. Dokładnie nie pamiętam, ale koszta jakie poniosłem w 2003 roku, były kilkakrotnie niższe od tych które musiałem ponieść na kolejnej bzurzanej imprezie w 2004. Mam nadzieję, że uda się jakoś organizatoeom w tym roku zredukować koszty, bo po wakacjach przynajmniej u mnie bieda aż piszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancer Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2005 150 za ammo jest standartem jak chcesz sobie postrzelać bo liczyli wtedy po 2 zł za szt.co do płacenia na innych imprach....wyry to tylko 100 (bron i ammo) juz po 1 zł )zarcie free i to dobre)chełmno - tylko bron i amo -100powstanie warszawskie - wszystko freepiknik historyczny - 20 zł broń - dodatkowe ammo po 1 złbron i dodatkowe ammo jeszcze rozumiem. ale inne opłaty? zaczyna sie bzura robic ipra dla kasiastych a przeciez nie o to chodzi...pamietam przerażenie (tak przerażenie ) w oczach niektórych młodych ludzi kiedy im oswiadczono ze muszą zbulic za mundury na bzurze 2004 -50 zł a to była kasa na powrót.organizatorzy wielu imprez zwracaja nam koszty dojazdów, a my, w naszym interesie, staramy sie jechac tak aby te koszty były jak najmniejsze. wiecej kasy zostaje na oprawę imprezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Umiłowani bracia rekonstruktorzy, w swej łaskawości któtrzyście zabrali głos w sprawie opłat na Bzurę 2005. Dziękuję bardzo za zainteresowanie ta imprezą i znaczne zatroskanie nad jej tegorocznym przebiegiem. Przypominam jednak, że sprawa ewentualnych opłat za udział w tegorocznej imprezie zostanie rozwiązana stosownym komunikatem organizacyjnym, który zostanie umieszczony pod następującym adresem internetowym: http://poloniamilitaris.pl/?tryb=archiwum&autor=9, gdzie znajdują się wszystkie aktualne informacje dotyczące tej imprezy. Jeśli chodzi o wyżywienie, to na pewno nie będzie się ono odbywało tak jak to się odbywa na imprezach w Polsce tzn. drogą nalewania cieczy w plastikowe naczynia. Wyżywienie na naszej rekonstrukcji składać się będzie z dziennej porcji żywnościowej o wielkości przewidywanej w roku 1939 na pojedynczego żołnierza + posiłków ciepłych wydawanych z kuchni polowej do menażek. Dostępna też będzie kawa i woda do nalewania do manierek. To jest impreza rekonstrukcyjna a nie inscenizacja:-)pozdrawiamPaweł RozdżestwieńskiPrzewodniczący Komitetu Organizacyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Kolega Pancer napisał:150 za ammo jest standartem jak chcesz sobie postrzelać bo liczyli wtedy po 2 zł za szt."co do płacenia na innych imprach....wyry to tylko 100 (bron i ammo) juz po 1 zł )zarcie free i to dobre)"ilość pojazdów 1 - ilość broni strzelającej 20 sztuk chełmno - tylko bron i amo -100"z pojazdów tylko ciężarówki i motorypowstanie warszawskie - wszystko free"ilośc pojazdów 4 + trzy tramwaje przewrócone - budżet imprezy 300 tys złpiknik historyczny - 20 zł broń - dodatkowe ammo po 1 złbron i dodatkowe ammo jeszcze rozumiem. ale inne opłaty? zaczyna sie bzura robic ipra dla kasiastych a przeciez nie o to chodzi..."ilośc pojazdów - 1939 - jeden (pancerka) pamietam przerażenie (tak przerażenie ) w oczach niektórych młodych ludzi kiedy im oswiadczono ze muszą zbulic za mundury na bzurze 2004 -50 zł a to była kasa na powrót.organizatorzy wielu imprez zwracaja nam koszty dojazdów, a my, w naszym interesie, staramy sie jechac tak aby te koszty były jak najmniejsze. wiecej kasy zostaje na oprawę imprezy."Bzura 2005:- 2 OT-810- sdkfz 222- sdkfz 232- flak 20 + Horch- ciężarówka mercedes- pak 36- pak 105 mm- 6 motocykli- pojazd sztabowy- 2 strzelające MG-34- moździerz- samochód pancerny wz. 34- łazik 508- 2 sokoły- ciężarówka z roku 1929- taczanka- zaprzęg boforsa- schneider- 4 działa salutacyjne- moździerz- wóz taborowy- słowacki samochód pancerny- słowacki samochód dowódczydodatkowy 3 PPK, działko plot 23 mm, 10 kałaszy.200 wybuchównagłośnienie i telebimymost na BzurzesiemankoP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancer Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2005 i jeszcze jedno... nie ilość sprzetu ale zaangazowanie ludzi ich bezineresownośc i wkład gwarantują dobra imprezę..patrz np piknik historyczny.był pak i pojazd Leszka a wiekszość mówi ze impra lepsza niż bzura 2004 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XsteubenX Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 jeśli chodzi o same koszty, to rekonstrukcje jak narkotyk. Raz spróbujesz i musisz ciągle częściej i więcej:P Wydaję mi się, że udział w takiej imprezie jak Bzura warta jest jednak każdych pieniedzy. Rekonstrukcje to zdrowy nałóg, ale kosztowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldman Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Proponuje unikac w dyskusji zwrotow typu wiekszosc mowi" - bo kto to jest ta wiekszosc"? Zreszta o gustach trudno dyskutowac.Bylem na obu imprezach i uwazam, ze obie byly super, mimo ze kazda z nich wpisuje sie w nieco inna konwencje.Bzura to masowa (ilosc ludzi, sprzetu, srodki pozoracji), wierna rekonstrukcja walk wrzesniowych w historycznym miejscu i czasie.Piknik - jak sama nazwa wskazuje - impreza o lzejszej" i formule: integrujaca GRH i popularyzujaca idee rekonstrukcji wsrod mieszkancow Wawy.Wracajac do glownego watku: dla mnie jedynym drobnym mankamentem ubieglorocznej Bzury byl wielokrotnie juz poruszany fakt obciazenia uczestnikow kwota 50 zlotych za wypozyczenie munduru, o czym nie wspomniano (lub wspomniano niedostatecznie jasno) w materialach imprezy.Bardziej tu chodzi o zasade, mniej o sama kwote. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuhrer Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Panie Jzazłowiak" moim zdaniem robicie to troche od złej strony. Po co tyle sprzętu jezdzacego, ktory tak jak w ubieglym roku transportery opanc. bedzie stal gdzies daleko w polu pratycznie niewidoczny dla publicznosci podczas bitwy? Nie lepiej zrezygnowac z czegos a pieniadze przeznaczyc na filmowke i odpowiednia ilosc ammo? Co z tego, ze bedzie kupa sprzetu a malo huku? Wybuchy i strzelanina sa chyba bardziej widowiskowe dla publicznosci od jezdzenia pancerka w te i we te.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 21:44 30-06-2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Zakontraktowałem 80 karabinów z filmówki - huku więc będzie co niemiara:-). W tym roku kładziemy nacisk właśnie na ekfekty dynamizujące pole walki w tym efekty pola bitwy (przewidziane jest 200 eksplozji). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 No i jakis dobry scenariusz, który w końcu będzie w całości zrealizowany i znany wszystkim (podkreślam wszystkim- były sytacje wczoraj na odprawie było tak, ale dziś robicie tak"). Myślę, że ludziom przejadł się już dobieg piechoty polskiej, strzelanie a potem bieg do końca pola z bagnetami. Co z pomysłami, które kiedyś były: chata z dykty, itp. Myślę, że podpalony stóg już się przejadł po 2 Bzurach. Skoro organizatorzy życzą sobie tyle kasy, to niech będzie widać na co idzie. Ja w zeszłym roku miałem mundur, ale co z tego za sam odlew i ładownice musialem zapłacić 20 zeta (przypominam - cały kompletny mundur z wyposażeniem i bronia 50), 54 zeta za nocleg (3x18), 50 zeta wpisowego tylko dlatego, że wpłaciłem 3 miesiące wcześniej. No i 300 km dojazd. Jednak to jeszcze nic: mój kolega z Gliwic wpłacał na tydzień przed imprą więc wpisowe 100zł, 50 zeta mundur, tyle samo co ja za spanko no i dojazd podobny dystans. Za te pieniądze to by chyba ładnie zrobioną wz.31 zrobił i jescze by zostało. Czy organizatorzy nie mogliby wynegocjować niższych cen w tych domkach ? Przeciez nawet w sezonie nie mają takiej pełnej obsady zapewnionej. Jeszcze lepszym wyjściem byłoby wypożyczenie od wojska (chyba objęło imprezę patronatem) namiotów i łóżek polowych. Na koniec jeszcze raz podkreślę- scenariusz, żeby te wszystkie pojazdy miały co robić oprócz stania i żeby ludzie przyszli, bo jeśli 3 raz zobaczą to samo to źle wróżę tej imprezie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 W tym roku mozna bezpłatnie spać i jeść w Szkole Podstawowej w Brochowie lub Remizie - to ustalimy z Gminą. Co do namiotów, to wrzesień jest już bardzo zimny (w zeszłym roku ludzie uciekali z namiotów żęby zawaletowac w doimkach bo już tak zinmo było), więc wole żeby ludzie spali w szkole. Natomiast jeśli ktoś zechce rozbić swój obóz, to szykujemy takowe miejsce obok szkoły. Największy problem organizatorów to węzeł sanitarny - prowadzimy negocjajce w sprawie uruchomienia prysznicy w szkole lub możliwości wykąpania sie ludzi w ośrodku w Tułowicach w sobotę wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Ha, bardzo łatwo jest doradzać (i krytykować), jeśli samemu się nie organizuje, nie biega, nie załatwia… A że łatwo to skorzystam, i też podoradzam :-)O oczywistościach takich, jak:- przygotowany z góry budżet imprezy, z którym molestuje się sponsorów, - o podzieleniu sponsorów na takich, co już wpłacili lub na podstawie zawartej umowy wpłacą na pewno i takich, co są jedynie mniej lub bardziej prawdopodobni,- o wyliczeniu wpłat uczestników w wysokości różnicy pomiędzy planowanym budżetem a 100% kasą „sponsorską”,- o zapowiedzi zwrotu uczestnikom części kasy, w przypadku większych wpływów od sponsorów (po pełnym rozliczeniu imprezy),i o innych równie mało odkrywczych sprawach pisać nie warto, bo to z całą pewnością to wszystko jest przez Organizatorów już dawno zrobione lub zaplanowane.Co do możliwych oszczędności. We wrześniu noce istotnie bywają zimne, jednak choćby w NS-ach spać można bez większych problemów i w zimie – czego staremu harcerzowi nie trzeba przecież wyjaśniać. Jeśli wojsko rzeczywiście ma patronat, to zorganizowanie ustawienia kilkunastu NS-ów nie powinno być problemem (owszem, nie ta epoka, ale też khaki :-) )Kąpiel dla uczestników – znów wojsko – łaźnie polowe w końcu istnieją a przypominam, że Gmina Brochów za chwilę będzie skanalizowana.Jak zrozumiałem stawiacie most – jeśli ma być on trwalszy niż kilka dni (a z tego co pisałeś Pawle w innym wątku tak by chyba wynikało), to Wójt powinien skakać z radości i w razie czego nawet własny gabinet przeznaczyć na zakwaterowanie dzielnych wojaków :-). Powodów do szczęścia Wójt ma zresztą więcej - w końcu „Bzura” to jak na razie druga po kościele atrakcja Brochowa, a finansowo chyba nawet pierwsza (choćby z okazji płatnych parkingów dla publiczności).Aha, jest jeszcze jedna atrakcja – ośrodek Chopinowski we dworze (brochowskim, nie w Tułowicach). Podobno jest już gotowy i ma być lada moment otwarty (?), więc może Ministerstwo Kultury by mogło udostępnić go na potrzeby rekonstruktorów? W końcu w parku toczyły się walki, kilku strzelców było tam pochowanych, a budowanie świadomości historycznej leży chyba w zakresie zainteresowań tego ministerstwa?A jak już o dworach mowa to był ongiś obyczaj, że gdy wojsko we wsi stało, oficerów na kwaterę do dworu proszono. Dworem wprawdzie nie dysponuję i wiem, że Oficerowie Rekonstruktorzy dzielnie pchły, zaduch i izbę z wojskiem dzielić powinni, jednak paru na kolację pozwolę sobie do mojej „wiejskiej posiadłości” (od Brochowa kilometrów z pięć) zaprosić. Koni i bryczki nie poślę, bo nie mam :-( , autem jednak służę. W ogóle, to moim gazikiem możesz szanowny Jazłowiaku dysponować (z umiarem!), kasy za to nie wezmę. Pozdrawiam, Darda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Czy można pomóc stawiać most, jeśli drzewniany?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Hufice z Socho może postawić 15 namiotów, ale NS mamy nad morzem i nie ma sensu ich ściagać, bo nie wiemy ile osób chce spac w namiotach:-)Z pomocy chętnie skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 chodziło mi o wspólczesny PK/PKS czy jak on się tam nazywa:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 no damy sobie radę, jak ludność też będzie reenactować wrzesień :) czy ktoś pamięta wieś Antonówka i chlipiącą babę z garem rosołu i pieczoną gęsią, z Opowieści Witka" z Września Żagwiącego Wańkowicza :)???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Na ostatniej Bzurze moja macierzysta GRH czyli Cytadela sama zorganizowała sobie obóz w konwencji ćwiczeń letnich IIRP (namioty jak z epoki). Żywiliśmy się własnym sumptem zachowując realia epoki. Do tego doszło mleko prosto od krowy i konfitury od gospodarza. Było niesamowicie.Za samo uczestniczenie w bitwie musieliśmy jednak zapłacić po 20 zł od osoby. Niestety muszę z żalem przyznać, że nie była ona warta nawet tych pieniędzy :( Co z tego, że ściągnięto masę bezużytecznego sprzętu jeżeli klimatu walk września 1939 nie było WCALE! Współczesna kładka piechoty, wojskowe Stary stojące w miejscu oczekiwnia na przeprawę i pilnujący jej żołnierze w moro. Do tego kompletny brak dowodzenia i atak na Hura!" bez ładu, skoków i jakiegokolwiek sensu! Coś jakby z sowieckich kronik filmowych. No i żeby było ciekawiej scenariusz był identyczny z tym z Bzury 2003 -> biegniemy, zalegamy, biegniemy i koniec... Ale w 2003 roku był odpowiedni klimat (przynajmniej do momentu przekroczenia rzeki) którego w 2004 już nie było. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze jeden wielki minus. Organizatorzy trakotowali nas rekonstruktorów przedmiotowo! Nie liczyli się z nami zupełnie! Na koniec.Moja diagnoza jest prosta. Jeśli organizatorzy Bzury 2005 nie zmienią diametralnie swojego podajeścia do ekonstrukcji" i rekonstruktorów to na Bzurę 2006 nikt już nie przyjedzie. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobert Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Chciałbym zwrucic uwagę szanownego grona na post pt Bzura 2005 - informacja i prośba" - coś nie tak zaczyna być między organizatorami BZURY 2005 skoro TAKIE komunikaty docerają do nas. Może ktoś by przybliżył tą sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 Robercie, spokojnie na razie nikt przecież imprezy nie odwołał :))), a sprawy są pewnie tego rodzaju, że prócz komunikatu na forum się nie nadają i tyle.pozdr. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 29 Czerwiec 2005 Share Napisano 29 Czerwiec 2005 Ja tylko tyle , a może aż tyle.........Zgadzam się ( o dziwo, bo to sie chyba jeszcze nie zdarzyło) z Polsmolem . w 100%, a może i w 200%. Jest to jeden z powodów odejścia cześci organizatorów od kreacji i organizacji tegorocznej imprezy. Nie chce prać natomiast żadnych brudów publicznie w związku z tym darujcie, ale nie napiszę nic o konkretnych powodach takiej decyzji. W tej chwili wszystkie zapytania dt. Bzury prosze kierować do naszych kolegów Pawła Rożdżestwieńskiego i Wojtka Zalewskiego, przejęli trud organizowania imprezy, a w zasadzie go kontynują. pozdrawiamJacek akagi" Haber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XsteubenX Napisano 29 Czerwiec 2005 Share Napisano 29 Czerwiec 2005 szkoda troszkę, bo bez pancerki to prawie jak ez orła na czapce" :( Ale roumiem kolegów. Miejmy nadzieję, że to ostatni zgrzyt i wszyscy będą się dobrze bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.