random Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 Właśnie obejrzałem sobie na Discovery program pt. Blitzkrieg". Odcinek był o inwazji na Polskę. Program był oczywiście produkcji zachodniej i w związku z tym faktem kilka perełek":- polskie lotnictwo zostało zniszczone pierwszego dnia wskutek bombardowań- większość wyposażenia polskiej armii pochodziło z IWŚ,- Polacy nie zdążyli z mobilizacją wskutek błędów w dowództwie i w ogóle bo byli zakręceni i nie wiedzieli co się szykuje- Polska zgromadziła gros sił mniej więcej w korytarzu"- Niemcy (w/g animacji na mapkach) w ogóle nie atakowali z północy tylko na kierunku armii Poznań (!) i Kraków- największym zagrożeniem dla Polaków były niemieckie działa kal. 150 mm :)- jeden z ielicznych oddziałów pancernych Polski" został całkowicie zniszczony przez w/w działa podczas rozładunku na jakies stacji kolejowej tuż przy linii frontu bez oddania jednego strzału (może ktoś wie o co chodzi??)- w działaniach morskich brał tylko jeden okręt Kriegsmarine czyli Schleswig Holstein, który zaatakował Gdańsk"- Polskie siły zbrojne składały się z 17 dywizji piechoty" i 6 przestarzałych brygad kawalerii,- Polska kawaleria była uzbrojona w karabinki oraz lance"- Warszawa broniła się 12 dni.Cała kampania w programie była podsumowana cytatem z niemieckiego żołnierza, który pisał że to były takie manewry i wszystko było jak w zegarku" na tle bosych nóg idącego do niewoli polskiego piechura. O takich szczegółach jak Bitwa Nad Bzurą, niemieckie straty, czy - nie daj Boże reakcja aliantów - oczywiście nie było mowy :) Ja pierdziele, im tam na zachodzi nic i nikt już chyba nie zmąci błogostanu wiedzy"...
Mi.Der Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Nie, no, przeciez RAZ wspomnieli, ze Niemcy nie tylko odnosili blyskotliwe sukcesy, ale takze poniesli troche strat - ilustracja tego byl rozbity Pz4, wydaje mi sie, ze w kamuflazu 1943+ :-)A jako ilustracja artylerii (tylko nie wiem, naszej czy niemieckiej) dwa razy pokazali radziecka armate F-22USW :-)Ale za to ladne ujecie naszych samobieznych pelotek - szkoda, ze tylko jedno wartosciowe w calym programie...
Gość Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Widocznie ci z Discovery przeczytali coś z pozycji Armagedonu" i tak im już zostało. A zresztą, to Niemcy płacą za reklamy na Discovery (a nie polskie firmy), więc trzeba pokazać ich wersję wydarzeń.
Gość Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Ad 1 bzdura, samoloty zostały poprzenoszone na polowe lotniska w porę i następnie dość często były zmieniane. Mimo wszystko mieliśmy ich stanowczo za mało.Ad 2. Też bzdura, choć Obrona Narodowa tak właśnie miała.Ad 3. To prawda, chodziło o to by nie drażnić rekina (Hitlera).Ad 4. Też nie prawda, chociaż tam była naprawdę masa wojska, a dowódca okazał się do niczego.Ad 5. Na kierunku armii Poznań atakowała jakaś rezerwowa 200-ileś tam dywizja tylko po to, żeby zamknąć z tej strony front, bo mogliby w ogóle nie atakować z tej strony.Ad 6. Dlaczego akurat te?? Nasza cięzka artyleria nieźle sobie radziła, jeśli była użyta, oczywiście nie w przypadku ognia na wprost (lemiesze były za słabe).Ad 7. Mieliśmy dwie brygady pancerne, żadna nie została zniszczona w czasie rozładunku. Część armii Prusy była mocno ostrzeliwana z powietrza w czasie rozładunku, może to o to chodzi.Ad 8. Hel i Oksywie chyba więcej atakowało okrętów (nie jestem zbytnio w temacie).Ad 9. Tych brygad było więcej - przy każdej armii przynajmniej dwie na skrzydłach, a piechoty około 4-ry na armię (też nie powiem dokładnie ile)Ad 10. + ckm, działka, ur-y, czołgi itp. Ktoś się za dużo niemieckich kronik propagandowych naoglądał.Ad 11. Czynna obrona trwała do kapitulacji, czyli do 28 września.Butów nie było za wiele i czasem musieli chodzić we własnych, zresztą w nowych butach ciężko zrobić 200 do 300 km (jak nie więcej). A że wszystko szło jak w zegarku, to mniej więcej prawda, z wyjątkiem paru zaskakujących momentów typu: pojawienie się rzekomo rozbitej armii Poznań, to samo z armią Lublin. Niemcy byli b. dobrze przygotowani do ataku, natomiast my dość słabo do obrony. I tu można by wyliczać wiele powodów. W końcu to nie była wojna polsko-niemiecka. Równie dobrze można by powiedzieć, że Francja broniła się pół roku ;-))).Pozdrawiam
Mi.Der Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Co do uzbrojenia z I Wojny (a nawet dawno sprzed) to akurat sporo racji: podstawowym karabinem byl przeciez Mauser wz.1898 i jego mutacje, aczkolwiek oczywiscie byly nowo produkowane. Inna sprawa, ze przeciez byl to tez podstawowy karabin niemiecki :-)Dalej: cala artyleria polowa wywodzila sie z okolic I wojny, co nie zmienia faktu, ze 75mm wz.1897 byla bardzo dobrym dzialem. Oczywiscie, znowu to zalezy, czy chodzi o przed-I-wojenne wzory sprzetu, czy faktyczna date produkcji.- Prawie cala artyleria plot sredniego kalibru- 100 czolgow FT-17 :-)- ORP MazurAle oczywiscie zgadzam sie, ze takie glupie uogolnienia sa krzywdzace.Aha, 10.BK i WBPM to nie byly brygady pancerne, tylko zmotoryzowane.
nikt Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Jak wyglądał Wrzesień każdy Polak wie. Klęska bez wątpienia ,ale dla niemców nie była to bez wątpienia wycieczka niedzielna. Natomiast reakcja naszych sojuszników" to dopiero było świństwo i to sie czuje do dzis w ich wersji wydarzeń tego pięknego ( niestety zbyt pogodnego) Września.A francuskie czołgi do dziś maja pięc biegów :cztery do tyłu i jeden do przodu ( na wypadek ataku od zaplecza)pozdrawiam.
Gość Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Niemcy przez całą wojnę używali dział i haubic z I wojny - byli daleko w tyle za Amerykanami, Brytyjczykami czy ZSRR, i używali też sporo MG13 Dreyse i MG08 oraz 08/15 - tak więć mieli sporo starego uzbrojenia.
pomsee Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Nie mowiac juz o koncowce wojny kiedy to uzbrajali dziadkow z volksturmu w co sie tylko dalo.
Gość Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Powiem krodko-niemcy to swinie,a caly zachod i unia europejska jedno wielkie zakłamane dziadostwo!!!!
michalczewski Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 Mobilizacia została opuznina na prośbe władz aliantów. W tym pięknym programie dowiedziałem się że niemcy stracili 5 czy 10 tysięcy ludzi, ciekawe. No ale, wiadomo Kampania Wrzesniowa trwała dwa tygodnie :)
Gość Napisano 13 Marzec 2003 Napisano 13 Marzec 2003 Co do strat, to w pewnej książce był zacytowany tajny oryginalny raport z pierwszej połowy września podający straty niemieckie w zabitych znacznie powyżej 100 tys. Jeżeli ktoś wierzy hitlerowskiej propagandzie, to trudno.Pozdrawiam
Etam Napisano 13 Marzec 2003 Napisano 13 Marzec 2003 To co zobaczyłem.... nie komentuje.Ale czy alianci niemówią(kłamią) tak samo np.na temat Enigmy?Z poważaniem Etam
Mi.Der Napisano 13 Marzec 2003 Napisano 13 Marzec 2003 Sadze, ze wiekszosc takich dezinformacji w popularnych programach (polskie lotnictwo zniszczone na lotniskach, Enigma, itp) to nie klamstwo, ale po prostu efekt braku wlasciwej wiedzy i poprzestania na utrwalonych stereotypach i kilku blednych zrodlach (ktorym juz moznaby czasami zarzucac swiadome klamstwo). U nas tez istnieje pewnego rodzaju stereotypowa mitologia, ze wspomne np. decydujacy" wplyw ataku 2 Korpusu w zdobyciu Monte Cassino, czy Pioruna w zatopieniu Bismarcka (nic oczywiscie nie ujmujac mestwu naszych zolnierzy i marynarzy), czy mit szarz na czolgi...
random Napisano 13 Marzec 2003 Autor Napisano 13 Marzec 2003 Poznalem faceta z USA (przez internet), który interesuje się WW2 a w szczególności Wrześniem 1939 (!) i jak sam mówi, na zachodzie są może ze dwie dobre książki w tym temacie a stereotyp polskiego żołnierza to na wpół po cywilu odziany chłopiec z karabinkiem z IWŚ i szabelką. Jak podesłałem mu fotki z rekonstrukcji pod Witkowicami to nadziwić się nie mógł, jak w rzeczywistości (w sensie, że elegancko i owocześnie") przedstawiał się polski piechur w porównaniu z tym, co widział w książkach. No, ale co się dziwić, przecież IIWŚ zaczęła się w 1940 roku :)
Gość Napisano 14 Marzec 2003 Napisano 14 Marzec 2003 Mnie też zdiwiło zdjęcie walk armii Lublin, na który żołnierze ci są w pełnym umundurowaniu, w płaszczach, z plecakami, kocami, karabinami. Jakby dopiero co wyszli z koszar. Niestety nie piszą jaka jednostka. Pozdrawiam
Gość Napisano 14 Marzec 2003 Napisano 14 Marzec 2003 Anglicy od dawna ( i moim skromnym zdaniem z premedytacją) umniejszają rolę kampanii wrześniowej zapominając jakby o tym , że w 1939 MODLILI SIE by niemcy uderzyli na Polske a nie na nich
Gość Napisano 14 Marzec 2003 Napisano 14 Marzec 2003 Tylko, że uderzenie na wschód służyło skonsolidowaniu armii niemieckiej i utworzeniu potężnego zaplecza. Natomiast uderzenie na zachód wtedy było bez sensu. Po za tym pobicie Polski, zwycięzcy wojny ze Związkiem Radzieckim z 20 r. znacznie podbudowało morale i pozwoliło na lepsze dopracowanie taktyki.Pozdrawiam
Mi.Der Napisano 16 Marzec 2003 Napisano 16 Marzec 2003 ...Według tego programu, oto jeden ze straconych przez Niemców czołgów w 1939 :-)Jesli ktos jest zainteresowany, ściągnąłem z tego programu filmik 2,6MB z jedynym ciekawym fragmentem: tankietki, C7P i samobieżne działa plot, moge podesłać.
jotes Napisano 16 Marzec 2003 Napisano 16 Marzec 2003 Też miałem dzisiaj okazję obejrzeć. Poza kilkoma ewidentnymi wpadkami, które mu wytkneliście nie było najgorzej. Ot, taka przeciętna popularyzacja historii, momentami mniej, a czasami bardziej rzetelna.Co do mat. archiwalnych, to poza zdjęciami pobojowisk i tej defilady, którą nagrałeś (poproszę na jotes25@op.pl :-) ), to niewiele więcej. Sam zwracałem uwagę na niemieckie czołgi i z białym krzyżem nie było ani jednego. Było też ujecie zniszczonego miasta przez które jadą niemieckie oddziały, a w tle jakaś duża tablica z napisami po rosyjsku.
jotes Napisano 16 Marzec 2003 Napisano 16 Marzec 2003 Aha, potwierdzam też radziecką armatę Wehrmachtu. Jak by się dobrze przypatrzeć to na pewno zdecydowana większość zdjęc nie pochodziła z Września.Pzdr,jotes
Mi.Der Napisano 18 Marzec 2003 Napisano 18 Marzec 2003 A widzieliscie drugi odcinek o inwazji na Francje? (bedzie jeszcze m.in. dzisiaj po 20 i 22). Zaraz przy poczatku jest piekna (ale i tak troche za krotka...) sekwencja C7P (sciagnalem - 1.4MB). Poza tym, znowu glupoty -tylko, ze Francuzi po tym programie moga sie ciskac znacznie gozrej, niz my :-)W koncu, niektore jednostki francuskie walczyly i to niezle - a w programie tylko masy przerazonych zolnierzy wycofujacych sie" itp.
jotes Napisano 18 Marzec 2003 Napisano 18 Marzec 2003 Wobec tego postaram się obejrzeć. A o avi i tak poproszę na priv'a (ze względu na prawa autorskie nie ma chyba szans, by to umieścić w galerii?).Pzdr,jotes
polsmol Napisano 19 Marzec 2003 Napisano 19 Marzec 2003 JA też poproszę taki filmik na priva. Dzięki :)
polsmol Napisano 20 Marzec 2003 Napisano 20 Marzec 2003 Dzieki za filmik o C7P.Jest tylko jedna sprawa którą warto zauważyć. Anglicy wreszcie się zorientowali, że kampania trwała ponad miesiąc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.