Skocz do zawartości

Wrześniowe sztandary

drag47

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Posiadam ksiażke Kazimierza Satory Opowieści wrześniowych sztandarów" wydana została w 1990 r.Według autora spro sztandarów wciąż się nieodnalazło i niema o nich żadnych informacji(np.znak 7 pal-u).Z kolei o innych jakieś wiadomości są i trwają ich poszukiwania.Macie może jakieś informacje czy w okresie od 1990 roku do chwili obecnej wypłynęły" jakieś nowe sztandary lub co jest bardziej prawdopodobne gwożdzie pamiątkowe czy też groty(orły)?
Pozdrawiam
Napisano
Tak , dokładnie we wsi Zielone znaleziono sztandar 73 pp. Był zawiniętyy w skórzany pokrowiec a na nim leżały dwa VIS-y. Znaleźli go ludzie współpracujący z muzeum w Biłgoraju gdzie obecnie teraz przebywa.

Wiele sztandarów palono w myśl zasady, że ogień uświęca. Niektóre zakopywano a jeszcze inne były zabierane przez wyznaczonych w rozkazie dowódcy danej jednostki żołnierzy tak jak się to stało ze sztandarem 23 PAL-u. Żołnierz, który był wyznaczony do opieki na nid po wojnie nie był w stanie wyjaśnić co z nim zrobił. To tylko jedna z niewyjaśnionych tejemnic.

pozdrawiiam
d007
Napisano
W 1939 r. pod dowództwem ppłk dypl. Józefa Szostaka 13 pułk ułanów wileńskich walczył w składzie Wileńskiej Brygady Kawalerii w bitwie piotrkowskiej. Został rozbity na przeprawie pod Tomaszowem. Sztandar 13 Pułku Ułanów Wileńskich został w 1939 roku zakopany i dotychczas nie odnaleziono go. Może czeka właśnie na ciebie??
Napisano
W dniu 1 sierpnia 1939 r. następujące jednostki artylerii przeciwlotnicznej posiadały sztandary:
1 paplot w Warszawie,
2 daplot w Grodnie,
3 daplot w Wilnie,
5 daplot w Krakowie,
6 daplot we Lwowie,
7 daplot w Poznaniu,
8 daplot w Toruniu.

Sztandary 1 paplot i 7 daplot znajdują się w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, natomiast 2, 3, 5 i 6 daplot – w Instytucie Polskim i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie. Niestety, sztandar 8 daplot z Torunia nie został odnaleziony i nie wiadomo co się z nim stało.
Napisano
Płk Satora zdążył jeszcze wydać część drugą swej książki, mianowicie Na tropie wrześniowych sztandarów", Warszawa 2001, gdzie opisuje nowe ustalenia, względnie odnalezione znaki kilkudzisięciu jednostek, zaś w międzyczasie ukazały się również co najmniej dwa artykuły na ten temat:

- płk Włodzimierza Kuźmy Nowe opowieści wrześniowych sztandarów", Mars", nr 2/1994, bardzo obszerny, o 3, 7, 8, 24, 26, 29, 40, 51, 73, 76, 79, 84. pp, 4 i 5. psph, 4, 17, 23, 26, 27. puł, 2, 4, 6. psk, 10, 15, 18, 23, 27, 29. pal, 32. dal, 1, 2, 4, 5, 9, 11, 14. dak, SPLot, SPSan i 1. dPP;

- K. Satory Ślady wiodą na Wołyń", Mars", nr 6/1998 - o 7 i 22. pp oraz 19. puł.
Napisano
Fragment uratowanego płatu sztandaru z wizerunkiem Matki Boskiej z 3 Pułku Strzelców Podhalańskich znajduje w Muzeum Regionalnym w Mielcu.
Jerzy Skrzypczak, Historia wojskowości w działalności Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu, w: Między środkową Wisłą a Lwowem, Pruszków 2003, s. 274.
Napisano
Jeszcze jeden sztandar znajduje sie w muzeum w Hrubieszowie, ale czyj - tego nie pamietam. Moze ktos wie?
Napisano
Witam i dziękuje za odpowiedzi.Mnie najbardziej interesuje sztandar 7 pal-u.W monografji tego pułku napisane jest że o wrześniowych losach znaku niema żadnych informacji, w książce Satory(tej z 90 roku) jest bardzo podobna informacja. Jakiś czas temu w odkrywcy były zdięcia płonącego sztandaru(trzymanego przez niemca a w tle znajdowali się polscy jeńcy) a z opisu na drugiej stronie fotografji mogło wynikać że działo się to w oklicach Janowa pod Częstochową.Autor sugerował że może to być sztandar któregoś z pułków 7 dp.rozbitej w dniach 4-5 września w tej okolicy.Z pułków wchodzących w skład tej dywizji zaginął bez wieści tylko sztandar 7 pal-u.Popytałem starszych ludzi min. w Janowie i Lelowie czy poznają budynek widoczny na zdięciu i być może samą sytuację uwiecznioną na fotografi.Okazało się że najprawdopodobniej niejest to sztandar wojskowy a znak straży pożarnej z Lelowa a zdięcie wykonano właśnie w Lelowie.
Kiedyś w czasie rozmowy z ojcem kolegi przypadkowo weszliśmy na tematwrześnia" w naszej okolicy i opowiedział mi on pewną historie.Otóż w latach 60 będąc na przepustce z
wojska wybrał się na grzyby w okolice gdzie walczył jakiś oddział 7 pal-u(jest tam bardzo ładnie utrzymany cmentarz na którym pochowano 19 żołnierzy ( wtym 1 porucznika) i 5 cywili.Spotkał tam starszego mężczyzne który oświadczył mu że był oficerem tego pułku i zakopał tam jakieś dokumenty i sztandar a teraz próbuje je odnależć.Pytał się mojego rozmówcy czy niewie czy drogi w tej okolicy idą tak jak przed wojną bo ogólny krajobraz się bardzo zmienił.Przez jakiś czas szukali razem ale bez żadnego rezultatu.Obecnie teren jest bardzo zaśmiecony i z poszukiwania wykrywaczem metali są niezwykle trudne.
Co o tym myślicie? Może macie jakieś,chociażby bardzo skromne informacje o tym sztandarze , które pomogłyby ustalić bądż też obalić tą teze?
Pozdrawiam
Napisano
Do sztandarów zakopanych we wrześniu trzeba dodać jeszcze -1MPS . Został on zakopany w lesie na odcinku między Wejherowem a Rumią.
Slaw 100
  • 10 months later...
Napisano
Witam wszystkich,bardzo ciekawy wątek.Mam prośbę do szczęśliwych posiadaczy książki Pana Satory lub numerów Marsa" poświęconych tematyce zaginionych sztandarów.Interesują mnie losy sztandarów 14p.p., 79p.p i SPSan.Czy ktoś mógłby oświecić mnie w tej kwestii. Pozdrawiam
Napisano

Oto fragment uratowanego płatu sztandaru z wizerunkiem Matki Boskiej z 3 Pułku Strzelców Podhalańskich. Znajduje w Muzeum Regionalnym w Mielcu.

Napisano
Sztandar SPSanit. wyruszył ze szkołą w stronę Mińska Mazowieckiego. Wg. tego co napisał K. Satora sztandar generalnie zgubił się i nie wiadomo gdzie jest. Ktoś się oddalił, ktoś zostawił na wozie itd.
Wg. B. Makowskiego, Podchorążowie z Ujazdowa", Londyn 1972 został spalony listopadzie 1939 w obawie przed NKWD.

Domyślam się jednak, że skoro W. Kużma zabrał głos w tej sprawie, to pewnie posiadał jakieś swieższe informacje niż ta z 1972 roku.
Napisano
Dziękuję kolekcj za informację.Pewnie bedę musiał zdobyć książkę Pana Satory i Marsa",żeby trochę zgłębić swoją mizerną wiedzę o tych interesujących mnie sztandarach.Za pomoc jeszcze raz dziękuję kolekcj!
  • 3 years later...
Napisano
Witam.
Szukam informacji na temat sztandaru 34 Pułku Piechoty.
Potrzebuję jakiegokolwiek zdjęcia tego sztandaru bodź jakiegoś opisu bo chcę wykonać kopię.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 5 months later...
Napisano
Może ktos mi pomoże , poszukuje informację na temat sztandaru 5 batalionu saperów z Krakowa, niestety nie dysponuje książką , Kazimierz Satora: Opowieści wrześniowych sztandarów, a podobno coś tam może byc na ten temat , z góry dziękuje za informacje .
  • 1 year later...
  • 1 year later...
Napisano
Wczoraj usłyszałem ciekawą historię. Wiozłem mojego kolegę z pracy do domu i podczas jazdy rozmowa zeszła na temat wojny. Nieżyjący już dziadek mojego kolegi służył w czasie kampanii wrześniowej gdzieś na wschodzie na terenach obecnej Białorusi. Po rozbiciu oddziału wycofywał się samotnie przez las, gdzie spotkał innego wycofującego się żołnierza ze sztandarem. Obawiali się wpaść w ręce ruskich więc postanowili sztandar i karabiny ukryć. Owinęli sztandar w jeden mundur, karabiny w drugi i zakopali na polanie w lesie. Niestety, kolega nie wie w jakim pułku jego dziadek służył. Temat ten mnie bardzo zainteresował. Gdzie mogę dostać informację na temat utraconych sztandarów na wschodzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie