feeder Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 WitamNigdyś czytając Wańkowicza napotkałem wzmiankę o zwłokach niemieckiej spadochroniarki na wzgórzu 575. Wczoraj przeczytałem coś takiego (również opis ze wzgórza 575)w inym źródle: Mieszkamy w pewnych pieczarach wyborowanych przez Niemców. Leży tu spadochroniarka, dosyć ładna, miedziane włosy, ładne palce, krzyż za 1939 rok, fotografie ślubne. Druga dalej, częściowo zasypana kamieniami."Mam pytanie do specjalistów w temacie FJ: jak to było ze służbą kobiet w jednostkach FJ? Chyba nie chodzi tu o tzw. litzmädeln"?PozdrawiamFeeder
beaviso Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Przepraszam, że się wtrącę w temacie pobocznym - krzyża za 1939. rok". Było coś takiego? We Flisowskim też jest podobny tekst. Czy chodzi po prostu o zwykły EK nadawany od 1939 - tak podejrzewam. Bo wielu Niemców z EK dostało pod koniec wojny chyba po d... za to, że wkurzali Polaków szczególnie wyróżnieniem się w 1939 roku", czyli w Polsce. Podobny casus, jak z traktowaniem pancerniaków jako członków SS (czaszki).
Ricardo68 Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 W sprawie kobiet w jednostkach FRJ nie wiem nic, ale Blitzmoedel" to były kobiety z pomocniczych formacji łączności, które na rękawach mundurów nosiły emblematy z błyskawicą, złośliwi twierdzą, że przydomek ten wziął sięrównież od innych ich umiejętności, ale o tym nie na tym forum
zelig Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Może Wańkowicz z rozmysłem pomylił płci niemieckich antykomunistów? - przez te ich spadochroniarskie sukienki".. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.