GUN1917 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 wroclaw bunkier na legnickiej zostal zdobyty przez rosjan bylo to tak: piechur Iwan issajew znalazl przejscie przez obronne okrezna wokol bunkra doprowadzajac do niego saperow z ladunkiem 200Kg MW bunkrem zatrzaslo i przez otwor zaczeli wybiegac niemcy Issajew kiedy skonczyly mu sie naboje do PPszy zaczal rzucac w niemcow flarami i butelkami z benyzna rosjanie wylapali znaczna czesc zalogi Iwan Issajem zostal udekorowany zlota gwiazda bohatera zwiazku radzieckiego zginal od kuli snajpera na placu 1 maja.." z perspektywy niemcow wygladalo to tak ,,,naszym bunkrem kilkukrotnie potrzaslo jednak nie wyrzadzilo wiekszy szkod nagle poczulismy jak caly bunkier sie trzesie zagaslo swiatlo i pojawil sie dym wydostalismy sie z bunkra w wejsciu byly plomienie jakos udalo mi sie uciec w gruzach doczekalem kapitulacji" sa to opisy z ksiazki Joncy Upadek festung breslau..Co do tych bunkrow w zadnym wypadku nie byly one stosowane jako wieze P.lot z dwoch powodow 1)za slaby strop 2)za slabe sciany ogolnie bunkry te sa raczej nie wiadomego przeznaczenia niektorzy twierdza ze maja one cos wspolnego z metrem w kazdym badz razie armat na nich nie bylo..pozdrawiam
GUN1917 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 wroclaw bunkier na legnickiej zostal zdobyty przez rosjan bylo to tak: piechur Iwan issajew znalazl przejscie przez obronne okrezna wokol bunkra doprowadzajac do niego saperow z ladunkiem 200Kg MW bunkrem zatrzaslo i przez otwor zaczeli wybiegac niemcy Issajew kiedy skonczyly mu sie naboje do PPszy zaczal rzucac w niemcow flarami i butelkami z benyzna rosjanie wylapali znaczna czesc zalogi Iwan Issajem zostal udekorowany zlota gwiazda bohatera zwiazku radzieckiego zginal od kuli snajpera na placu 1 maja.." z perspektywy niemcow wygladalo to tak ,,,naszym bunkrem kilkukrotnie potrzaslo jednak nie wyrzadzilo wiekszy szkod nagle poczulismy jak caly bunkier sie trzesie zagaslo swiatlo i pojawil sie dym wydostalismy sie z bunkra w wejsciu byly plomienie jakos udalo mi sie uciec w gruzach doczekalem kapitulacji" sa to opisy z ksiazki Joncy Upadek festung breslau..Co do tych bunkrow w zadnym wypadku nie byly one stosowane jako wieze P.lot z dwoch powodow 1)za slaby strop 2)za slabe sciany ogolnie bunkry te sa raczej nie wiadomego przeznaczenia niektorzy twierdza ze maja one cos wspolnego z metrem w kazdym badz razie armat na nich nie bylo..pozdrawiam
sadyk Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 25.06. g.17:27 Bodzio dal zdjecie wiezy plot ze swoich zbiorow. Dorzuce i ja kilka(w tle druga wieza)
sadyk Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Czteropietrowy bunkier. W szczycie dachu peryskop.
Sereklegnica Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Ja mam takie pytanie: Jakim cudem ktoś robil takie bunkry? Czy budowla wolnostojąca nawet o takiej grubości ścian była w stanie wytrzymać bombardowanie? Ostatnio dowiedziałem się że magazyn jednej z firm to schron przeciwlotniczy chociaz wygląda jak zwykły budynek no i nie wierzyłem aż do teraz.No i jeszcze jedno: Po co te wszystkie dachy, stylizacje itp.? Żeby upozorować to na obiekt cywilny?
Forteca Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Zobacz post z: 2005-05-06 21:22:00 - to co było dobre i wytrzymywało bombardowania w roku 1943 niekoniecznie wystarczało w 1944.Te dachy", stylizowanie na ostrosłupy, graniastosłupy etc. miały powodować rykoszertowanie bomb.
sadyk Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Do Sereklegnica.Tak jak juz dopowiedzial Forteca budowle budowano wczesniej. Nie przewidywano takiego natezenia bombardowan. Ale i tak wiele z tych unkrow" wytrzymalo bombardowania alianckie. W przeciwnym razie nie mielibysmy mozliwosci ich ogladania w roznych miejscach bylej Rzeszy. Obok plan z konca lat dwudziestych. Prosze zwrocic uwage na proporcje otwartej" przestrzeni do grubosci muru.
sadyk Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 W latach 1936-1938 wybudowano w Niemczech wiele takich unkrow". Tutaj przekroj jednego z nich.....Przypominam: na osi jest peryskop.
sadyk Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 W latach 1936-1938 wybudowano w Niemczech wiele takich unkrow". Tutaj przekroj jednego z nich.....Przypominam: na osi jest peryskop.
Grzesio Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Hech, schemat budowy żelbetowego stromego dachu, powodującego rykoszetowanie bomb, znajduje się nawet w rozdziale poświęconym schronom w polskim Vademecum obrony przeciwlotniczej" z 1935 roku.Ciekawy artykuł o niemieckich patentach na budowę schronów typu Dom- i Turmbunker zastrzeżonych przed wojną w Polsce był swego czasu bodaj w I czy III tomie Fortyfikacji.PzdrGrzesiu
Forteca Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Był w Fortecy" 1/1994 (4) - patenty firm niemieckich zgłoszone w Polsce przed 1939 r. - firmy Paul Zombeck z Dortmundu i Luz-Bau G.m.b.H Berlinhttp://forteca.w.activ.pl/patenty.html- tyle, że w wersji bez obrazków :D
Sereklegnica Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 No dobrze, ale na części dachów widać wyraźnie dachówkę i okna. To jak sądzie nie dla poprawienia walorów estetycznych schronu. Dobrze myślę że to kamuflarz?
Sereklegnica Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 I jeszcze jedno: Czy II Rzeczpospolita budowała też takie monumentalne schrony?
Forteca Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Ad 1. - dobrze myślisz :) - zresztą wykorzystanie kamuflarzu też wiązało się z prawami patentowymi - patrz tekst. Ad 2. - nie, w Polsce czegoś takiego przed 1939 nie budowano.
bodziu000000 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Podwójne działo przeciwlotnicze 128mm Dora" (ustawiane na wieżach) - Berlin 1944
bodziu000000 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Wspólczesne zdjęcie jednej z zachowanych wież.
bodziu000000 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Sposób ustawienia podwójnego działa przeciwlotniczego 128mm w takiej wieży.
Grzesio Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 No na ostatnim zdjęciu to jest akurat pojedyncze - zwykły 12,8 cm Flak 40...PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.