Gebhardt Napisano 21 Styczeń 2008 Napisano 21 Styczeń 2008 Chyba nie eks-polski ze wzgledu na celowniki ale mozna je pewno bylo zmienic.
Widd39 Napisano 21 Styczeń 2008 Napisano 21 Styczeń 2008 Wiadomo, że w rękach niemieckich. Celowniky były jakieś dziwne, więc się zastanawiałem.
makul Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 A nie są to jakieś jednostki obconarodowościowe w służbie niemieckiej albo sojusznicy niemiec?
Gebhardt Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Pod koniec wojny Wegrzy wymyslili jakies super celowniki - moze to to. Pogrzebie w knidze o Boforsach, moze cos wylezie. Mundur wladzy po lewej stronie jednak chyba niemiecki.
jotes Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Był taki ciekawy wątek:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=409928
M-i Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Do postu njorl z 2007-12-19 20:04:00.Na odwrocie zdjęcia jest napisane Flugplatz Krakau".
Gebhardt Napisano 25 Styczeń 2008 Napisano 25 Styczeń 2008 Fotka niestety nieco zamazana. Jezeli celowniki maja przekroj czorobokowaty, to jest najprawdopodbniej jeden z celownikow Szwedzkich. M innymi takie mialy przynajmniej niektore dzialka ezksportowane do Holandii. Jezeli jest okragly to jak dotad nie znalazlem nic podobnego - moze wtedy to rzeczywiscie cos do radarowych celownikow Wegierskich?
jotes Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Przy okazji znalazłem w archiwum takie zdjęcie, opisane jako polskie stanowisko plot pod Modlinem"?
njorl Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Polowa 105-tka Schneidera na podstawie przeciwlotniczej? Jak teraz patrzę na tę krakowską pelotkę z Prądnika Czerwonego, to odnoszę wrażenie że to też może być 105 mm Schneider...Pozdr.,MJU
njorl Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Mam gorącą prośbę o pomoc.Patrząc na zdjęcie (jeszcze ciepłe:)), którego fotkę z aukcji umieściłem w 2. cz. wątku o C2P (http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum22/e235_1.jpg) oprócz 3 C2P widać na nim nie 1, ale aż 3 Boforsy - jeden pomiędzy ciągnikami, 2 dalej w tle. Jak dla mnie wygląda to na prawie całą baterię zdobytą w jednym miejscu, albo ściągnięta tam przez Niemców z okolicy. Na ciągnikach nie ma niestety tablic rejestracyjnych.A teraz pytanie: czy wiadomo co się stało z baterią plot 9. DP?Kartkując 'Armia Pomorze" 1939' Konrada Ciechanowskiego znalazłem takie informacje:- dnia 4.09 bateria plot 15. DP broniła stanowisk artylerii dywizyjnej (s. 244), dywizja była na południe od Bydgoszczy; dnia 09.09 bateria otrzymała zadanie osłony stanowisk ogniowych 15. dac (s. 286), dywizja była już w okolicach Włocławka, więc ta bateria raczej odpada z kręgu podejrzenia;- dnia 7.09 bateria plot 27. DP pozostawiona w dyspozycji gen. Drapelli osłaniała stanowiska artylerii dywizji (s. 268), dywizja była w ten czas w rejonie Aleksandrowa Kujawskiego - jakieś 40 km od Bydgoszczy, więc to raczej nie jej działa i ciągniki są na zdjęciu;Metodą eliminacji pozostaje 9. DP (Pomorska BK miała tylko 2 pelotki, więc jest mało prawdopodobne by to były jej Boforsy, 4. bateria plot też odpada). Ewentualnie czy mogła to być jakaś inna, pozadywizyjna, bateria/plutony (fabryczne? lotnicze?)?. Wszelkie uwagi i informacje mile widziane. Zdjęcie pochodzi z albumu pioniera 3 kompanii któregoś Straßen-Bau-Bataillon (505., 510., 580. lub 584. - te należały do Heeresgruppe Nord). Cała 1 strona jest zapełniona nazwami miejscowości, w których przebywał między 2.08.1939 a 20.10.1939 (kilkadziesiąt, niekiedy z datą dzienną), ale ja mogę odczytać tylko pojedyncze nazwy... Na teren Polski wkroczyli 7.09 a miejscowość wygląda jak 'Zempelburg'. Większość ciekawych zdjęć - wliczając i to wspomniane - jest opisana jako Bromberg" lub jej okolice.Pozdr.,MJU
njorl Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Dzięki bjar, Twoja informacja zawęża krąg batalionów do których mógł należeć autor albumu do Straßen-Bau-Bataillon 580. oraz 584. - przyporządkowane do 4. A.O.K. jako jednostki armijne.Pozdr.,MJU
SZUKAM. Napisano 13 Luty 2009 Napisano 13 Luty 2009 odgrzewam temat pytaniem, czy ktokolwiek słyszał o zainteresowaniu naszej armii boforsami 25 mm?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.