PATRON Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 dodatkowo , wszystkie napisy eksploatacyjne pomalowane czerwoną farbą ...
beny Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Widać finowie mieli 2 rodzaje malowań ,widziałem sporo fot fińskich boforsów i wszystkie były malowane jednolicie (ale napewno kolega Jotes ma rację)
jotes Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Na pewno" to może nie. Malowanie może być też impresjonistyczno-muzealne ;)
jotes Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Chociaż, kto wie... Im dłużej się przyglądam temu zdjęciu, tym większe mam wątpliwości... Kolory jakby nasze, inne malowanie niespecjalnie wychodzi ze spodu. Ale układ plam wybitnie nie nasz, przypomina radosną twórczość. Poza tym trzeba sobie zadać pytanie, czy nasz Bofors zostałby w takim kamuflażu służąc w armiii fińskiej? Chyba nie... Ale nigdy nie mów nigdy...W każdym razie fajnie, że zwróciłeś na to zdjęcie uwagę :)
Mirosław Jastrzebski Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Wiem ,że dwie oczyszczone z póżniejszych malowań (fińskich i niemieckich) armaty ppanc wz.36 o bliskich numerach produkcyjnych miały jednolitą, jednobarwną powłokę.
Gebhardt Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 Jak pamiec dopisze to w poniedzialek podrzuce 100% gwarantowany finski 'finish' na naszym dzialku. Mnie to powyzsze raczej wyglada na radosna tworczosc ewentualnie na finskim podkladzie (zielony i zolte plamy). I czyzby, dla porownanie, to nie polski ochronny wyglada tam gdzie farba obdrapana?
radett Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Panowielogicznym wydaje się być założenie że jeśli był malowany kamuflaż, to znalazł by się on również na kołach a nie ograniczał by się jedynie do osłony, lufy, i ogonów, dlatego skłaniałbym sie ku twierdzeniu że to działko z fotki z 24.03.2006r jest li tylko radosną twórczością muzealną (ew. zostało może kiedyś gdzieś w warunkach polowych pomalowane w plamki, może nawet nie do końca zgodnie z przepisami).
jotes Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Tyż na to wpadłem ;), ale, primo, koła mogą być od innego egzemplarza (tak ja u tej armaty z Bzury), secundo, nie byłem pewien, czy tam jednak na kołach czegoś nie ma (majaczy brąz - ni to olej, ni farba).
radett Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 ten brąz na kołach jest diametralnie inny niz farbka na osłonie więc optował bym raczej za olejem.
Marek Jaszczołt Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 Kamuflarz 3 barwny na tym fińskim boforsie jest 100% fiński zgodny ze ich IIwś standardem:http://www.ipmsfinland.org/artikkelit.php?kat=artikkelit&aihe=suomalaisenmaakalustonnaamiomaalit
radett Napisano 25 Marzec 2006 Napisano 25 Marzec 2006 faktycznie podobny do tego z nr 2 na linku (swoja drogą nieludzki język...) to chyba sprawę fińskiego działka mamy rozwiązaną?
beny Napisano 26 Marzec 2006 Napisano 26 Marzec 2006 Ten ma nasz kamuflaż :-) http://strony.aster.pl/qrche/Bofors.htmSwoją drogą jeden z boforsów z Bzury też ma chyba takie malowanie- może więc mieli jakieś przesłanki na ten temat
Gebhardt Napisano 28 Marzec 2006 Autor Napisano 28 Marzec 2006 Obiecany finski kamuflaz in toto. Nawet chyba zielony podklad bo pomalowana nim jest reweracja odporopowrotnika. Dzialo poszlo prosto z magazynu na wystawe i muzeum nic z nim nie zrobilo. Jak widac kolor brazowy aplikowany zupelnie inaczej niz na powyzszym dzialku i stad moje przypuszczenia o radosnej tworczosci.
Gebhardt Napisano 28 Marzec 2006 Autor Napisano 28 Marzec 2006 Jak widac malowana w kamuflaz jest tylko tarcza (spod od tylu tez) ale nic poza tym. A wiec niemalowane kola na poprzednim dzialku raczej popieraja Finskie pochodzenie tego malowania.
beny Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Nie jest to może mocny argument ale stan farby raczej nie wskazuje na radosną twórczość
beny Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Jeszcze taka fotka ,chyba szwedzki, ciekawe malowanie
Gebhardt Napisano 28 Marzec 2006 Autor Napisano 28 Marzec 2006 Naprawdopodobniej chyba zmywalna biala farba zimowa. Wogole to na temat wojska szwedzkiego malo informacji.
pieczarka Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Bofors z Bzury" MIAŁ (bo już nie ma) takie malowanie bo został ściągnięty z Finlandi (jeżeli się dobrze orientuję)
Schrek Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Piotr ma racje bofors bzurowy miła malowanike finskie i finskie koła.Schrek
jotes Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Tego Boforsa z Bzury nie widziałem osobiście. Koła i opony na pewno nie są polskie. Teraz widzę również, że oporopowrotnik jest inny niż w polskich Boforsach...
beny Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Jeśli kogoś interesuje http://www.tfd.chalmers.se/~m95perm/vapen/kanon/div/37mm_pvkan.htmlMalowanie szwedzkie i fińskie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.