Skocz do zawartości

Malowanie dzialek ppanc

Gebhardt

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...
  • Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Widać finowie mieli 2 rodzaje malowań ,widziałem sporo fot fińskich boforsów i wszystkie były malowane jednolicie (ale napewno kolega Jotes ma rację)
Napisano
Chociaż, kto wie... Im dłużej się przyglądam temu zdjęciu, tym większe mam wątpliwości... Kolory jakby nasze, inne malowanie niespecjalnie wychodzi ze spodu. Ale układ plam wybitnie nie nasz, przypomina radosną twórczość. Poza tym trzeba sobie zadać pytanie, czy nasz Bofors zostałby w takim kamuflażu służąc w armiii fińskiej? Chyba nie... Ale nigdy nie mów nigdy...
W każdym razie fajnie, że zwróciłeś na to zdjęcie uwagę :)
Napisano
Jak pamiec dopisze to w poniedzialek podrzuce 100% gwarantowany finski 'finish' na naszym dzialku. Mnie to powyzsze raczej wyglada na radosna tworczosc ewentualnie na finskim podkladzie (zielony i zolte plamy). I czyzby, dla porownanie, to nie polski ochronny wyglada tam gdzie farba obdrapana?
Napisano
Panowie
logicznym wydaje się być założenie że jeśli był malowany kamuflaż, to znalazł by się on również na kołach a nie ograniczał by się jedynie do osłony, lufy, i ogonów, dlatego skłaniałbym sie ku twierdzeniu że to działko z fotki z 24.03.2006r jest li tylko radosną twórczością muzealną (ew. zostało może kiedyś gdzieś w warunkach polowych pomalowane w plamki, może nawet nie do końca zgodnie z przepisami).
Napisano
Tyż na to wpadłem ;), ale, primo, koła mogą być od innego egzemplarza (tak ja u tej armaty z Bzury), secundo, nie byłem pewien, czy tam jednak na kołach czegoś nie ma (majaczy brąz - ni to olej, ni farba).
Napisano
faktycznie podobny do tego z nr 2 na linku (swoja drogą nieludzki język...) to chyba sprawę fińskiego działka mamy rozwiązaną?
Napisano
Ten ma nasz kamuflaż :-) http://strony.aster.pl/qrche/Bofors.htm

Swoją drogą jeden z boforsów z Bzury też ma chyba takie malowanie- może więc mieli jakieś przesłanki na ten temat
Napisano

Obiecany finski kamuflaz in toto. Nawet chyba zielony podklad bo pomalowana nim jest reweracja odporopowrotnika. Dzialo poszlo prosto z magazynu na wystawe i muzeum nic z nim nie zrobilo. Jak widac kolor brazowy aplikowany zupelnie inaczej niz na powyzszym dzialku i stad moje przypuszczenia o radosnej tworczosci.

Napisano

Jak widac malowana w kamuflaz jest tylko tarcza (spod od tylu tez) ale nic poza tym. A wiec niemalowane kola na poprzednim dzialku raczej popieraja Finskie pochodzenie tego malowania.

Napisano
Tego Boforsa z Bzury nie widziałem osobiście. Koła i opony na pewno nie są polskie. Teraz widzę również, że oporopowrotnik jest inny niż w polskich Boforsach...
Napisano
Jeśli kogoś interesuje http://www.tfd.chalmers.se/~m95perm/vapen/kanon/div/37mm_pvkan.html

Malowanie szwedzkie i fińskie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie