polsmol Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 Z książek na temat pojazdów WP 1939 wynika, że ten model był na stanie naszej armii. Montowano go w zakładach Lilpop, Rau i Loewenstein SA w Warszawie ze sporym udziałem krajowych podzespołów. Temat bardzo ciekawy (i całkiem ładny), ale czy ktoś wiadział może jakieś zdjęcia tego samochodu w barwach WP? Do jakich jednostek trfiły? Czy tak jak w stanach co roku wprowadzno modyfikacje karoserii? Co w ogóle wiadomo o tych ciężarówkach w WP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 Witam,trochę informacji jest w książce A.Jońca, R.Szubański, J.Tarczyński Wrzesień '39 Pojazdy Wojska Polskiego"Są dwa zdjęcia jedno z montowni i drugie to chyba rysunek z opisem ...samochód z montażu krajowego"Z książki wynika, że samochody te trafiały głównie do jednostek saperów i pancernych. Z konkretnych jednostek wymieniona jest tylko Warszawska Brygada Pancerno-Motorowa (jako etatowe środki transportu) znalazłem tylko zdjęcia ogólne, nie wojskowe tego pojazdu. Zdjęcia pochodzą ze strony:http://www.yle.fi/matochfritid/bilen.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 model 157" z 37 roku mozemy sobie odpuscic. Ciezarowki zaczeto montowac w 38 i byly to modele 157TD (nic nie potwierdza, ze montowano tez model TC , z pojedynczymi kolami z tylu) oraz furgony i lekkie ciezarowki 112 1/4, 113 1/2 i 133 (bez specyficznie amerykanskich odmian jak Canopy Express, Suburban). Zaczeto tez chyba montowac odmiane Cab-Over-Engine" 131 1/2 (w nastepnym roku montowano 131 1/8 i 156 5/8). Caly czas szedl montaz samochodow osobowych. Karoserie sie zmienialy. Zdjec ciezarowek w barwach wojskowych w istocie nie ma, choc zawsze bede liczyl, ze to tylko ja nie mam, a jakies wyplyna i sie do nich dorwe). Sporo jest osobowych wojskowych i rzadowych Masterow, mam jedno wojskowego furgonu 112, chyba z jedno Cab-Over-Engine" (z daleka, na pobojowisku, trudno stwierdzic czy to nie jakis cywilny z rekwizycji), jest kilka zdjec 157 - ciagnika siodlowego Poczty Polskiej, duzego furgonu 131 Polskiego Radia i furgonu Poczty Polskiej(157?), z jedno zdjecie samochodow gasniczych na podwoziu 157.No - niezbyt bogato.. (Aha, dla wyjasnienia dodam: symbole cyfrowe to rozstaw osi w calach, literowe to serie produkcyjne, zmieniajace sie co rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 No, znalazlem, przynajmniej to. Ambulans pocztowy na podwoziu 157. W uzupelnieniu wyliczanki znanych zdjec - jest calkiem sporo zdjec autobusow z roznymi nadwoziami, sa tez ze trzy zdjecia pancerki bankowej z Powstania Warszawskiego.Jakby kto mial jakies zdjecia polskich Chevi - niech sie pochwali. W tej chwili w moich zasobach jest dosc materialu by zrobic przyzwoite rysunki modelarskie dla skali nawet 1:10, nie mowiac o 1:35 - ale lubie, zeby to co robie dalo sie weryfikowac zdjeciami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 W moich zbiorach mam takie niemieckie zdjęcie z kampanii 1939. Ten Chevrolet należał zapene do jakieś Polskiej jednostki, ale nie mam 100 % pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 Czy Cab-Over-Engine" to poprostu szoferka nad silnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 Po lewej na wprost PF 518 widać takiego Chevroleta, ale w malowaniu cywilnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 I trochę bliżej. Niestety nie mam tego zdjęcia w zbiorach :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 No i mam następne pytanie. Czy zachował się jakiś polski Chevrolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 1. skan C.O.E, 2. Ten wrak to Chevi i raczej 157TD niz jakis inny.3. Chyba sie nie zachowal, ale kto to wie, skoro na zlomowisku znaleziono nie tak dawno temu PF618 w wersji dla kawalerii zmot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 4. tak, kabina nad silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 Czy mógłbyś rozwinąć coś na temt tego PF 618 kawalerii?Czy Chevrolet 157 był jedynym modelem ciężarowym produkowanym w Polsce. Które elementy produkowano u nas?Ale mam tych pytań ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 1. 618 - stan fatalny, buda ciensza niz papier (bedzie laminowana od srodka, zeby sie calkiem nie rozpadla (ale szyby sa, choc nie wiadomo czego sie trzymaja). Rozszabrowane wszystko, co dalo sie urwac. Jezdzil u mazowieckiego chlopa. Ani namiarow na wlasciciela ani adresu mam nie ujawniac, poki co, zdjec tez.2. No toc mowilem, ze nie jedynym. Z ciezarowych ze skrzynia: 157 ,133, ciagniki siodlowe 133 (w ofercie amerykanskiej ich nie ma, wiec chyba to polska mod.) i C.O.E (jak sie wydaje 131 1/8 i 156 5/8, tez ze skrzyniami. Rowniez pick-upy. Byl to montaz z amerykanskich czesci z rosnacym udzialem polskim - stomilowskie opony, uszczelki, aparaty zaplonowe. Co jeszcze - nie mam pojecia, ale pewnie nie sciagano z Ameryki desek na skrzynie...3. skan :ciagnik na podwoziu 133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 jakby to komus ulatwilo zycie, a mnie dalo dobrej jakosci skany polskich Chevi na priva - sylwetka pick-upa 112 cali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 ...sylwetka 157 cali, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 i sylwetka 156 5/8 COE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 Naprawdę, dzięki za te informacje. Bardzo mnie intersują te modele. Są ku temu dwa zasadnicze powody. Po pierwsze są poprostu ładne :-) a po drugie więszkość ich amerykańskich odpowiedników można kupić za wielką wodą za bezcen. Oj co ja bym dał żeby zobaczyć na żywo choćby Chevroleta 157 w polskim trójbarwnym malowaniu 8-) Jeśli czyta to jakiś kolekcjoner starych pojazdów to szczerze zachęcam. Każda grh wrzśnia 1939 przyjmie go z otwartymi ramionami :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 7 Kwiecień 2005 Share Napisano 7 Kwiecień 2005 Polsmol,Nie przesadzaj z tym za bezcen"...Hieh...Juz na pewno nie sa to auta z lat trzydziestych.PozdrowieniaGrendel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 8 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2005 Mam na myśli poajzdy wymagające remontu a nie odnowine :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 9 Kwiecień 2005 Share Napisano 9 Kwiecień 2005 troche nieadekwatnie do tytulu watku, ale to tez Chevrolet, ktory byl montowany u Lilpoppa. Na skanie Chevi Master Sedan model z 1938 roku. Zdjec osobowych jest wiecej niz ciezarowek, ale tez niezbyt wiele - wiec kazde nowe bedzie cenne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 9 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2005 Kiedyś taki był do kupinia na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 9 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2005 Czy masz może jakieś konkretne dane na temat ilości chevroletów w WP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 9 Kwiecień 2005 Share Napisano 9 Kwiecień 2005 Wiarygodnych danych liczbowych nie znam. Nie byly to wielkie ilosci, ale tez, sadzac chocby po spisach pojazdow internowanych, jednak roznych Chevi troche bylo. Na skanie jeszcze jeden typ - odkryty lazik" , ktorych najmniej kilkanascie kupila Policja Panstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi