wiciu_r Napisano 18 Marzec 2005 Autor Napisano 18 Marzec 2005 Witam !Wczoraj około 19:00 w Muzeum Broni Pancernej odpalono silnik w odrestaurowanym IS-2. Na razie tylko fotka IS-3 ale z tyłu z obróconą wieżą stoi IS-2.Wkrótce będzie miał pokaz na poligonie w Biedrusku.Pozdrawiam
polsmol Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 No proszę. Jednak można. Z tego co wiem to Muzeum Broni Pancernej ma ciekawą kolekcję dobrze zachowanych (garażowane) pojazdów pancernych. A widać i zaplecza technicznego nie brakuje.
wiciu_r Napisano 18 Marzec 2005 Autor Napisano 18 Marzec 2005 Pewnie niedługo trzeba będzie gdzieś tu upchnąć Stug-a
wiciu_r Napisano 18 Marzec 2005 Autor Napisano 18 Marzec 2005 Muzeum jest w jednostce szkoleniowej przy ul.Wojska Polskiego ale kustosz jest super goscien i bez problemu oprowadzi.Stug jest ale jeszcze pod glebą i Tomek dopiero organizuje wydobycie. Pomalutku ale kustosz obiecuje go uruchomic za wszelka cenę. Zobaczymy i może coś pomożemy.
@ndrew Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Jak miło poczytać (na razie) i mam nadzieje zobaczyć na żywo wkrótce(wakacje)Hmmm a ten Stug III to ten z Cytadeli-z fosy?Pozdrawiam@ndrew
Leshchoo Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 hmmm nadal nie mam pewnosci o jakim miescie mowimy :), jedyna nazwa w tym watku to biedrusk, a wiec w biedrusku? :))
wiciu_r Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 Faktycznie zgapiłem się, mówiłem o Poznaniu.Stug na cytadeli jest innym wózkiem, ten do wyciągnięcia jest spoza samego miasta. Zresztą odnoszę wrażenie że współpraca muzeum wojskowego z muzeum na cytadeli układa się średnio. Wojsko robi to z zamiłowania a nie dla komercji, wystarczy obejrzeć stan wozów w obydwóch muzeach.Poza tym żeby wyciągnąć tego z cytadeli trzeba uzyskać zezwolenie imbecylów z władz miejskich....
wiciu_r Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 Jak widać wszystko jest ładnie zakonserwowane, tu akurat gąska IS3
kocur Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Witam !mi Biedruski poligon kojarzy się z trzema rzeczami : krwią, potem i łzami ..... Nawet teraz jak wspominam telepie ...;-)))POzdrawiam - kocur !
barteks Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Witam! Czy możecie powiedzieć jak dostać się do muzeum?Czy to jest tam, gdzie na postumencie stoi T34?Wybaczcie niewiedzę (wg Was pewnie ignorancję) ale w festung Posen bywam tylko w weekendy męcząc się na AR na Wojska Polskiego właśnie i nie są mi znane tajemnice miasta:)Pozdrawiam.
Boro Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Muzeum Broni PancernejCentrum Szkolenia Wojsk Lądowych w PoznaniuUl. Wojska Polskiego 86 (tam gdzie stoi T-34)kustosz - kpt. Ogrodniczuk...umówić trzeba się wcześniej telefonicznie...PozdrawiamBoro
Schrek Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 wiciu tym stugiem tak nie łechtaj wiary bo to trzeba jeszcze wyciagnoc ale takty isa to jest cos pienego dla ucha.Boro niestey twoje leosie o tego isa dzieli jakies 55 generacji i z 5 km kabli . Is to przynajmniej nie gniota nie łamiota ;-)Schrek
wiciu_r Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 Sądzę że ten Stug jednak wyjdzie, Tomek bardzo ambitnie podchodzi do sprawy chociaż z kasą kiepsko. Jak widać na ogłoszeniach przydałby się na jeden dzień georadar, można by oznakować precyzyjnie 3 miejsca. Niedługo zresztą będzie można pooglądać (po renowacji) baaardzo ciekawy fant ale o tym później.Pozdrawiam
pomsee Napisano 20 Marzec 2005 Napisano 20 Marzec 2005 Wiciu nie znęcaj się nad nami i dorzuć parę szczegółó!
wiciu_r Napisano 20 Marzec 2005 Autor Napisano 20 Marzec 2005 Przy wejściu do muzeum leży parę kółek (Pantera i IV), a zanosi się na dalsze kompletowanie tematu. Naprawdę więcej nie mogę sugerować bo nieciekawie by było jakby podczas negocjacji pojawił sie ktoś z kasą i sprzątnął okazję. Tomek pewnie by mnie tym IS-em pogonił po ulicach.Pozdrawiam
akagi Napisano 20 Marzec 2005 Napisano 20 Marzec 2005 Wiciu, ja całym sercem za, ale o wyciągnięciu tego Stuga Tomek O. to mówi od kilku lat i nic z tego nie wynika...Swego czasu nawet proponował Hartmannowi, żeby pomógł.Więc, pożyjemy, zobaczymy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.