Skocz do zawartości

IS-2 już odpalony

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !
Wczoraj około 19:00 w Muzeum Broni Pancernej odpalono silnik w odrestaurowanym IS-2. Na razie tylko fotka IS-3 ale z tyłu z obróconą wieżą stoi IS-2.
Wkrótce będzie miał pokaz na poligonie w Biedrusku.
Pozdrawiam

Napisano
No proszę. Jednak można.
Z tego co wiem to Muzeum Broni Pancernej ma ciekawą kolekcję dobrze zachowanych (garażowane) pojazdów pancernych. A widać i zaplecza technicznego nie brakuje.
Napisano
Muzeum jest w jednostce szkoleniowej przy ul.Wojska Polskiego ale kustosz jest super goscien i bez problemu oprowadzi.
Stug jest ale jeszcze pod glebą i Tomek dopiero organizuje wydobycie. Pomalutku ale kustosz obiecuje go uruchomic za wszelka cenę. Zobaczymy i może coś pomożemy.
Napisano
Jak miło poczytać (na razie) i mam nadzieje zobaczyć na żywo wkrótce(wakacje)

Hmmm a ten Stug III to ten z Cytadeli-z fosy?

Pozdrawiam
@ndrew
Napisano
Faktycznie zgapiłem się, mówiłem o Poznaniu.
Stug na cytadeli jest innym wózkiem, ten do wyciągnięcia jest spoza samego miasta. Zresztą odnoszę wrażenie że współpraca muzeum wojskowego z muzeum na cytadeli układa się średnio. Wojsko robi to z zamiłowania a nie dla komercji, wystarczy obejrzeć stan wozów w obydwóch muzeach.
Poza tym żeby wyciągnąć tego z cytadeli trzeba uzyskać zezwolenie imbecylów z władz miejskich....
Napisano
Witam !

mi Biedruski poligon kojarzy się z trzema rzeczami : krwią, potem i łzami ..... Nawet teraz jak wspominam telepie ...

;-)))

POzdrawiam - kocur !
Napisano
Witam!

Czy możecie powiedzieć jak dostać się do muzeum?Czy to jest tam, gdzie na postumencie stoi T34?
Wybaczcie niewiedzę (wg Was pewnie ignorancję) ale w festung Posen bywam tylko w weekendy męcząc się na AR na Wojska Polskiego właśnie i nie są mi znane tajemnice miasta:)

Pozdrawiam.
Napisano
Muzeum Broni Pancernej
Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu
Ul. Wojska Polskiego 86 (tam gdzie stoi T-34)
kustosz - kpt. Ogrodniczuk
...umówić trzeba się wcześniej telefonicznie...

Pozdrawiam

Boro
Napisano
wiciu tym stugiem tak nie łechtaj wiary bo to trzeba jeszcze wyciagnoc ale takty isa to jest cos pienego dla ucha.

Boro niestey twoje leosie o tego isa dzieli jakies 55 generacji i z 5 km kabli . Is to przynajmniej nie gniota nie łamiota ;-)

Schrek
Napisano
Sądzę że ten Stug jednak wyjdzie, Tomek bardzo ambitnie podchodzi do sprawy chociaż z kasą kiepsko. Jak widać na ogłoszeniach przydałby się na jeden dzień georadar, można by oznakować precyzyjnie 3 miejsca. Niedługo zresztą będzie można pooglądać (po renowacji) baaardzo ciekawy fant ale o tym później.

Pozdrawiam
Napisano
Przy wejściu do muzeum leży parę kółek (Pantera i IV), a zanosi się na dalsze kompletowanie tematu. Naprawdę więcej nie mogę sugerować bo nieciekawie by było jakby podczas negocjacji pojawił sie ktoś z kasą i sprzątnął okazję. Tomek pewnie by mnie tym IS-em pogonił po ulicach.
Pozdrawiam
Napisano
Wiciu, ja całym sercem za, ale o wyciągnięciu tego Stuga Tomek O. to mówi od kilku lat i nic z tego nie wynika...
Swego czasu nawet proponował Hartmannowi, żeby pomógł.

Więc, pożyjemy, zobaczymy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie