Anielskooki Napisano 22 Lipiec 2005 Napisano 22 Lipiec 2005 A może zna ktoś tekst z 4 pancernych ie było nam czasu panien miłować z wieczora do rana z rana do wieczora mus maszerować..."Jeśli jest ktoś kto zna caly tekst tej piosenki to bardzo bym prosił o podanie.pozdrawiam wszystkich śpiewających poszukiwaczyBlitzkrieg
feeder Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 Od Rosyi jadę szabelką toczę, szabelką toczę.Wynieś mi chusteczkę moja najmilejszaO to Cię proszę, o to Cię proszęPewnie ty tam ruską pannę miłujeszPannę miłujeszA teraz ode mnie i to potajemnieDaru potrzebujesz, daru potrzebujeszNie było tam czasu panien miłowaćPanien miłowaćZ rana do wieczora z wieczora do ranaMus maszerować, mus maszerowaćWięcej nie pamiętam, ale to chyba wszystko
Jeager Napisano 24 Lipiec 2005 Napisano 24 Lipiec 2005 widzę, że Czterej Pancerni w tej kategorii ulez" - jak to mawia obecnie młodzież ;) a to pamiętacie: a wajnie słuczajno poslie razluki schodjat sja darogi kak w pażastiach ruki niet u nas w zapasie daże gniewnych wstrieczi słuczajno i szcziaste słuczajno i wieczier" - czy jakoś tak:) Pamiętacie kto i w którym momencie? a z muzyki filmowej - nie piosenka ale motyw muzyczny z Hubala- chodzą ciarki po plecach w połączeniu z szarżującą kawalerią. A z piosenek :) - a chociażby właśnie zakazane piosenki przed wojną śpiewało się tak: - więc pijmy wino szwoleżerowie..." - temat rzekapozdro.J.
why Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 Widzę,że dużo osób czuje klimat i bardzo dobrze.Lubię także scenę z Kariery Nikodema Dyzmy" podczas której Nikodem wraca odkrytym samochodem z balangi wraz z płk.Waredą i ministrem Ulanickim i przed pomnikiem księcia Poniatowskiego śpiewają ocgryple O mój rozmarynie".Pozdrawiam
cartman Napisano 29 Lipiec 2005 Napisano 29 Lipiec 2005 Albert - piosenka grana na końcu (i chyba na początku też) CK Dezerterów to - o ile się nie mylę - ,,Marsz Radetzky'ego'' Straussa, powinno dać się łatwo ściągnąć z netu (chyba, że się mylę ;))
Albert Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 Drogi kolego!To nie jest Marsch Radetzkiego,niestety ...bo tego mam od ch....!!!MA ktos moze wlasnie zgrane na plycie wszystkie utwory z filmu ,,zakazane piosenki''!I powtarzam prosbe o sciezke dzwiekowa z filmu ,,O jeden most za daleko''!Moze ktos ma!Pozdrawiam
Ursus Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 Łojezusicku Marsza Radetzky'ego chyba w życiu nie słyszałes :) Napisz do mnie jak chciałbyś posłuchac. Mam chyba w 10 róznych wykonaniach.Swoją drogą muzyczka z C.K. Dezerterów jest piękna :)Satoraljaujhely!
ktosiek Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 W roku chyba 1976 nakręcono film Polska pieśń żołnierska" był to film muzyczny gdzie żołnierze śpiewali piosenki z okresu przedwojennego.O mój rozmarynie" itp.Chyba raz był emitowany w telewizji.
Boruta Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Tak jest. Ostatnio coś olewają nasze filmu, preferując tasiemcowe seriale.Pozdrawiam
obert8 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 pamietam jak moj dziadek zolnierz z 39 i obronca Warszawy spiewal mi O moj rozmarynie... Wojenko wojenko.. i opowiadal o wrzesniu mam 42 lata i caly czas pamietam te opowiesci pzdr
lufa Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Czołem!Czy pamięta ktoś zna tekst piosenki śpiewanej przez marusię w odcinku Czterech Pancernych o ciotce Hermenegildzie , oraz piosenki Wichury o bitwie studziankowskiej? Był bym wdzięczny za pomoc,a wcześniej nie chodziło mi o piosenkę o haharah , a o tą o pistoleciku generała, użyczaniu moździerza itp.
Olgierd J. Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 nikt nie wspomniał o jeszcze jednej pieśni z Czterech pancernych i psa". Dlatego (ze szczególnymi pozdrowieniami dla kolegów why" i whatfor") niniejszy link umieszczam:http://www.iveria.org/mp3/songs_from_the_republic_of_georgia/track15.mp3Pozdrawiam wszystkich pancernych",Olgierd J.
yorik Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 I w od razu w wyobraźni pojawia sie Grigij wpatrzony w peryskop i odpalający Rudego" do szarży na acht koma acht.
piters Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 z tego co pamiętam to był raczej mały kaliber" ale pociski jakieś specjalne", a nie 8,8 cm :) swoją drogą, w 4P+P początek szedł jakoś inaczej (nie powiem, ładniej), ale potem już się zgadza.Co co marsza z C.k. dezerterów to sie zgadzam że świetny. Nie mam pojęcia, czy to jakaś gotowa kompozycja czy pod film (jak to drugie, to się udało świetnie).A czy ktoś kojarzy co takiego wygrywał w kółko na fortepianie Silberstein w łocie dezerterów", kiedy przyszedł do niego Kania do getta?pozdr
yorik Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Acht koma acht to był skrót myślowy, bo to armaty Flaku odstrzeliły wieżę RUDEMU".A fakt, że te pociski specjalne to był mniejszy kaliber. RUDY" przecież rozjeżdża chyba siedemdziesiatki piątki.
yorik Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Przy tym rozjeżdżaniu jest taka komiczna scena z umykającym gościem z drewnianą nogą, a bateria Flaku dostaje telefoniczna informację o czołgu i to dopiero ona robi Rudemu" prawdziwe si" i ubu".Fakt pamięć juz nie ta. Za dużo używek niestety.
Olgierd J. Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 A wszystko to na poligonie w Raduczu latem 1968 roku :)
yorik Napisano 10 Czerwiec 2006 Napisano 10 Czerwiec 2006 Gruzinie chwyć za miecz! (za miecz z tego co pamietam robiła polska szabla wz. 21/22 po trafionym ułanie w czasie likwidacji desantu).Tyle lat a pierwsze słowa pieśni z małymi błędami zapamietałem. Niedługo przypomnę sobie pieczenie pierwszego klapsa po urodzeniu, a zapomnę np. gaz wyłączyć.Jak to mówił Grigorij? Wasz język jest jak świst szabli , a nasz jak krzyk orła w górach.A co do C.K. marsz to nic, ale te podskakujące lalki na łóżku. W 1986r. to było naprawdę mocne wejście na początek.
żeton Napisano 11 Czerwiec 2006 Napisano 11 Czerwiec 2006 A pamiętacie tę piosenkę co ja skomponował i śpiewał Wichura? Szło to jakoś tak Tygrysa weź na cel i rąb w tygrysi tygrysi ząb":))
yorik Napisano 11 Czerwiec 2006 Napisano 11 Czerwiec 2006 To ballada studziankowska. Ze szczekającym szarikiem.
żeton Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 Właśnie o to chodziło:)) ma ktoś może cały tekst tej ballady?
BartekSS Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 Ma ktoś może ballade z Czterech pancernych..." tylko taką jaka była zawsze na początku każdego odcinka?? : ) Może jakiś link gdzie możnabyłoby to ściągnąć.
Hellangel Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Czy moglby mi ktos pomoc, szukam tlumaczenia piesni Kehr ich einst zur Heimat wieder " przede wszystkim chodzi mi o refren:Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:Mein Schlesierland, mein Heimatland,So von Natur, Natur in alter Weise,Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,Wir sehn uns wieder am Oderstrand.Moze moglby to ktos przetlumaczyc.Prosba nie zwiazana z tematem ale nie chcialem tworzyc nowego zeby nie zasmiecac forum.
Parowóz Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 to nie piosenka wojskowa ani wojenna - mam wrażenie że prowokujesz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.