sadyk Napisano 30 Październik 2005 Napisano 30 Październik 2005 Dzisiaj, w imieniu uczestnikow naszego watku, zapalilem na Powazkach lampki na grobach zolnierzy pociagow pancernych z wojny 1920 r.: Adama Banasika z Paderewskiego", Wojciecha Durskiego i Stanislawa Wieczorka z Danuty" (Wielkopolski").
artur135 Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Adam, chodzi o wagon wymieniony w ygmunt...." str. 15, pp Szwolezer, wagon opisany wagon artyleryjski Ike670422...z 1 rosyjska armata 76.2mm ....uzywany w byl w PP Gen. Iwaszkiewcz." Szkic wagonu pokazuje strzelnice dzialowa w bocznej burcie. Szkic jest zreszta dosyc podobny do wagonu artyleryjskiego na Twym zdjeciu pp Odsiecz. Panie Tomaszu ustawienie armaty ukosnie zapewne bylo mozliwe, ale nie jestem przekonany ze taka kongiguracja mialby pozadany ze wzgledow praktycznych kat ostrzaluPozdrawiam,
endi Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Moim skromnym zdaniem, istnieje mozliwosc ustawienia armaty skosnie, tak jak na zdjeciu PPTadek - Slazak w sytuacji takiej, gdy element wspierajacy lemiesz armaty w wagonie ma trzy pozycje podporowe. To znaczy obsluga dziala musi w zaleznosci od kata strzelania ustawic lemiesz w innym polozeniu. Co zreszta widac na zdjeciu, poniewaz oslona dziala jest takze ustawiona w pozycji skosnej.
JoncaA Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 schematycznie rzecz ujmujac ustawienie armaty w Tadku jest takie. (Endi - nie musza byc trzy polozenia - starczy podpora lemiesza jako wycinek kola, ale pewnie - w koncu ta podpora wyglada na zrobiona z podkladow kolejowych - bylo kilka polozen ustawianych lemieszem do celowania zgrubnego + normalny meczanizm kierunkowy.
endi Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Myślę, że właśnie w ten sposób następowało naprowadzenie tej armaty (Tadka) na cel (bardzo ładny schemat).Moim zdaniem jest to optymalne rozwiązanie, biorąc pod uwagę skromne możliwości powstańców. Dołączyłem nowe zdjęcie jest to prawdopodobnie niemiecki PPMam pytanie: Czy stosowano podobne rozwiązanie w polskich (improwizowanych) wagonach artyleryjskich (armata na podstawie klasycznej-kołowej)?1. Podstawa obrotowa.2. Osłona armaty w postaci ‘domku’
artur135 Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Jedynym polskim wagonem z podobnymm rozwiazaniem technicznym, o ktorym wiem, to wagon bedacy ok. 1920 roku w zestawie “Smialego” (na zdjeciu). Takiego typu rozwiazanie lecz z nieco prymitywniejszym pancerzem, zostalo chyba zastosowane w dwoch wagonach “Smialy Szeroki” (zdjecia w “Smialy w trzech wojnach..”), nie mam pewnosci czy wagony byly zdobyte z takimi obrotowymi stanowiskami artyleryjskimi czy tez byly w ten sposob przerobione przez naszych. Inne pociagiPoza niemieckimi wagonami (co najmniej 2 w Pz2 lub Pz5), carskie pociagi uzywaly 3 a moze nawet i 4 wagony z takim rozwiazaniem. Ksztalt “domku” byl nieco inny i tylko dwa w BP 4 mialy pelne opancerzenie. Wagon (lub dwa podobne wagony) BP 8 nie mial opancerzenia dachu. Wagony BP 4 zostaly pozniej skopiowane przez warsztaty Krasnoe Sormowo i uzywane w liczbie czterech sztuk przez BP “Kommunar”. Istniejaca przez pewien czas czesc ciezka pociagu (udarnyj BP) miala w swym skladzie eks carski wagon z BP 4 tyle ze przezbrojony w haubice 122 lub 152mm. Podobne konstrukcje lecz na platformach czteroosiowych, z dwoma armatami i kazamata amunicyjna posrodku byly uzywane przez inne ciezkie i kombinowane pociagi sowieckie. Litwini przyjeli podobne rozwiazanie jako standartowe w ich czterech pociagach pancernych, z tym ze pierwsze nie mialy w ogole pancerza, a pancerz dodany w okrecie pozniejszym byl zblizony ksztaltem do masek dzial okretowych sredniego kalibru, tzn. tylna czesc byla otwarta.
endi Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 Ciekawi mnie, w jaki sposób była zamontowana armata (kołowa) na wagonie artyleryjskim z obrotową podstawą tak, aby mogła prowadzić celny ogień. Przecież lemiesz armaty nie miał oparcia?Jedyną armata, która by mogła sprostać tym wymagania była armata górska(austryjacka), która przy strzale oddawała energie podrzucając lufę do góry. Jednak na pewno montowano w taki sposób też inne armaty./Zdjęcie: Śmiały szeroki –podstawa obrotowa/
Krzysztof115 Napisano 31 Październik 2005 Napisano 31 Październik 2005 W kilku wagonach artyleryjskich polskich pociagów pancernych zbudowanych w roku 1920 zamontowano 3 rosyjskie armaty przeciwlotnicze wz.1914: między innymi taki wóz otrzymał PP4 "Hallerczyk. Wagon 670422 został w lipcu 1920 roku przebudowany. Uzbrojony został w rosyjską 3" armatę przeciwlotniczą.
bodziu000000 Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Pozwolę sobie po raz kolejny na przerywnik w tej rozmowie.Znalazłem to zdjęcie naszego FT 17 z pociągu pancernego. Tylko którego?Poznańczyk? A może któryś inny?PzdrBodziu
endi Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Podobne zdjęcie, lecz z innego ujęcia. W oddali PP Poznańczyk...Pozdr endi
bodziu000000 Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Właśnie dlatego napisałem Poznańczyk" (ale ze znakiem zapytania), bo pasuje mi do niego. Ciekawe jest, że brak przed Renault tankietki, jest już tylko pusta prowadnica.
artur135 Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Endi, przepraszam ze nie mam czasu przetlumaczyc, moge to na Twe zyczenie zrobic w pozniejszym terminie:During WW1 French developed AA-gun version from their 75-mm model 1897 field gun, that gave idea to Russians for developing similar kind of weapon. In other words: This gun, called model 1914 Putilov, has basically Russian 76-mm field gun m/1902 barrel equipped with half-automatic sliding wedge breech and installed on top of column mount suitable for antiaircraft-use. Even ammunition of this gun used same cartridge cases as Russian/Soviet field guns of this calibre. Russians also soon developed slightly improved version called model 1915 Putilov. Designers of the gun were by Captain V.V. Ternovskij and Engineer F. F. Lender, after who Soviets called these also as "Lender's guns. Official Russian/Soviet name for the gun was 8-K. They installed it to static gun positions, ships, horse-drawn carts, on top of trucks and also to railway cars of armoured trains. Soviets were still modernised these guns at 1920's were using them still during WW2."
endi Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Wygląda na to, że polskie PP np. Gen. Sosnkowski (polski wagony typ-1), I Marszałek itp. w 1939 roku też używały armaty 8-K (zmodernizowanej do 75mm)./foto 1/
JoncaA Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Endi, otoz nie... Polskie wagony w 39 nie uzywaly armaty wz.14. tylko armaty wz.02/26, ktora byla armata wz.02 przerobiona do francuskiej amunicji 75 mm.
JoncaA Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 armaty 75 mm osadzone byly na przystosowanym, oryginalnym lozu od armaty 02 lub...
JoncaA Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 ...lub tez na podstawie ypu okretowego", podobnej nawet troche do wz.14, ale jednak troche innej (na zdjeciu podstawa z I Marszalka.
endi Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Dziękuję za odpowiedz.Myślę, że armatę plot wz.14 Rosjanie stosowali w PP na stanowiskach odkrytych (możliwość strzelania do celów plot - w latach 20-tych jeszcze dawały sobie radę).Natomiast w wagonach artyleryjskich gdzie stosowano armaty osłonięte-opancerzone, stosowano armatę wz.02 na podstawie obrotowej (pewnie takiej jak na zdjeciu)./zdjęcie: załoga niemiecka, armata (tak myślę) wz.02/pozdr endi
JoncaA Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Endi - skades wzial to zdjecie? Nie widzialem go jeszcze, albo przegapilem, ale to ex- polski wagon (chocby w Panzerzug 10) i, nie mylisz sie, z polska armata 02/26. Uprzejmie prosze ze 300DPI z maciupka kompresja na maila!
Grendel Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 No, no - tego zdjecia tez nie widzialem.Zdecydowanie skan z publikacji.Moge zapytac - z jakiej?Bodziu - zdjecie drezyny zdecydowanie Poznanczyl".Popatrz na wagon i lokomotywe w tle.Podeslij mi prosze namiary na zdjecie.Wracajac do Lender'ow", to zdaje sie, ze Sowieci zabudowali co najmniej kilka sztuk w pancernych barbetach montowanych na platformach, tak jak na zdjeciu na stronie 57 w ksiazce Pocelujewa.PozdrowieniaGrendel
endi Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Przesyłam zdjęcie (prawdopodobnie) wagon artyleryjski PP ‘Śmiały’ (panzerzug10a). Zdjęcie (to i poprzednie) pochodzi z jakiejś niemieckiej strony internetowej, która w pewnym momencie przestała funkcjonować. Pozdr. Endi
Grendel Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Err...Oba zdjecia Endi'ego publikowal Sawodny.Pierwsze w Die Panzerzeuge des..." str. 224.Drugie na stronie 379-tej.Zaczalem szukac, bo to drugie pamietalem.Przestaje jesc maslo.PozdrowieniaGrendel
endi Napisano 1 Listopad 2005 Napisano 1 Listopad 2005 Dzięki za informacje. Niestety nie dysponuje tą książką.Jeszcze coś o podstawach armatnich.Bardzo podobne rozwiązanie jak w PP Śmiałym (pz10)/na zdjęciu armata wz.02-PB z 53 dywizjonu, 1942r./
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.