Skocz do zawartości

Motocykle - II RP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...natomiast solo widze na zdjeciach raczej moto francuskie - guzik na tym zdjeciu widac, ale moze sie powpatruj. Po mojemu moze to byc - ani wszechobecny w relacjach Terrot, ani żyleta", a z pewnoscia zaden z G-R - tylko Peugeot P107 (350 ccm). Ale motocykle slabo rozrózniam...

• Odpowiedzi 423
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Powpatrywałem się,popowiększałem,no i nic mądrego nie wymyśliłem.Oprucz tego że to chyba jednak Terrot,ma on(co słabo widać ale widać),klamki"od środka kierownicy a znane mi zdjęcia i rysunki Peugotów z roczników 1937/1940 mają klamki odwrotne,z końca kierownicy.Ale to tylko chyba,francuzi mieli wtedy tyle modeli i roczników-że smutek ogarnia.
pozdrawiam
kruszyna
Ps.Może jakieś inne zdjęcia?
Napisano

znowu marnota, bo z drugiego planu i silne powiekszenie, ale ta sama formacja - dragoni od Maczka. Tez, jak poprzednio, wydaje mi sie, ze Peugeot.. (aha, mam zdjecie Peugeota z klamkami" od srodka na zewnatrz, tyle że nie polskie")

Napisano
Tu sie chyba zgadzam z Jonca. Mam kilka troche lepszych fotek i solowki na moj gust Peugoty 107 - ale wiedza moja n/t marna wiec wygrzebie i wrzuce - i moze mnie skorygujecie. Z koszem to Indiany oczywiscie, to zreszta bylo typowe wyposazenie calej kawalerii zmotoryzowanej we Francji. Mam jeszcze jedna fotke na ktorej widac chyba G/R ale raczej nie Brygada Maczka i niekoniecznie nalezacy do WP wogole.
Napisano
No tak,ten na drugim zdjęciu to jednak Peugot 107(chyba bo słabo widać jednak).
Do Gebhardta,proszę wklej swoje zdjęcia,szczególnie tego G/R.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Potwierdzam prośbę,bo i temat ciekawy i się rozwija.A i zagadka do rozwiązania.
pozdrawiam
kruszyna
Ps.Do Gebhardta-ciekawe zdjęcia,ale faktycznie ten G/R uchwycony tak że nic nie wiadomo.
Napisano
A na tym poprzednim zdjeciu na co te kolka wewnatrz szprych? Czy tylko dla dekoracji (jest ustawione nie centrycznie) podczas jazdy robiloby ladne desenie czy moglo miec jakies praktyczne zastosowanie?
Napisano
Bardzo to ciekawskie. Wybaczcie ze nie bardzo to widze - mozliwe ze dlatego ze wzialem przeciwkatarowe leki:). Mozecie mnie skierowac na odpowiednia literature???? Lub jezeli macie wrzucic tu czy na priva szkic sposobu dzialania?????
Napisano
No właśnie, jak się woziło karabin na motocyklu, czy tak jak w kawalerii? Czy piechociniec mógł jeżdzić na motocyklu, czy był umundurowany jak kawalerzysta - bez plecaka?
Pozdrawiam
Napisano
Gebchardt-popatrz tutaj:
http://www.motorarchive.com/
są tam ładne zbliżenia może zobaczysz coś bliżej.Nie mam obecnie czasu szukać czegoś więcej.Przepraszam.
Boruta-popatrz na zdjęcia w tym wątku,praktycznie są odpowiedzi na twoje pytania.
Napisano
Aha, juz zdaje sie wiem. Dzieki, zawsze przyjemnie sie czegos nowego nauiczyc!

Boruta - kbk zakladany na odwrot tzn przez prawe ramie. Czemu to nie wiem. Mozed to mialko cos wspolnego z technika wsiadania na 'srodek transportu'? Podrzuce fotke w poniedzialek jak pamiec nie zawiedzie.
Napisano
Zwłaszcza, że wózek był z prawej strony, no i siedzący obok mógł dostać kolbą. Podejrzewam, ze w przypadku motocykla z wózkiem po drugiej stronie, trzeba było przełożyć karabin.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie