Boruta Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Było już na głównym. Poszukaj. Do SS chyba tylko dwóch w końcu poszło.Pozdrawiam
danielcio Napisano 9 Luty 2005 Autor Napisano 9 Luty 2005 Dziękuje Boruta......ale nie mogę znaleźć tego tematu, moze mógłbys poszperac i podesłac mi linka?Jeszcze raz przepraszam za zawracanie głowy i z góry serdecznie dziekujęPozdr.Daniel
Boruta Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Nie mogę znaleźc, ale tu masz cos ciekawego.http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?p=464206
danielcio Napisano 9 Luty 2005 Autor Napisano 9 Luty 2005 oki, dzieki, jakb Ci sie udało odnależć cos wiecej to będę wdziecznyPozdr.Daniel
zelig Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 http://www.crwflags.com/fotw/flags/pl!gv39.html#gvFajna flaga! Górale by mogli robić kokoswe interesy sprzedając ją na kramikach jako kolejny gadżet (obok kierpców i oscypka).Mam wrażenie, że w którymś w zeszłorocznych kolorowych tygodników był artykuł na ten temat.
feeder Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Nie jestem na 100% pewien ale chyba w książce Józefa Kasperka Podhale w ogniu" coś o tym pisze.Z innego źródła coś mi świta historia, jak to Górale wysłali ochotników" do Wehrmachtu. Całkiem ciekawa historia, tylko gdzie ja o tym czytałem?
bjar_1 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 I co sądzicie o Goralenvolk" ,ktoś jeszcze oglądał? Jak dla mnie dobry program.
grek Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Z jednej strony dobry film, a z drugiej... Moim zdaniem to porażka tego reportera czy autora filmu. Przeprowadził mnóstwo wywiadów, z których nie wynikło dokładnie nic. Jak facet próbował przyciskać, to panowie albo nie chcieli komentować tematu, albo nie czuli się upoważnieni, albo yli za młodzi". Gadali tylko dyrdymały nic nie wnoszące do tematu (to, jak powiesili Wacława Krzeptowskiego, i czy nie za wcześnie, akurat jest najmniej ważne). Prywatnie moim zdaniem facet miał pecha. Oczywiście był zdrajcą, nikt mu nie kazał uderzać czołem przed Frankiem. No ale jeśli rzeczywiście nie donosił i nie szkodził ludziom, to ludzi jemu podobnych jest np. dzisiaj, czy było w latach PRL całe mnóstwo. Chodzi mi o koniunkturalistów - nawet procent społeczeństwa się zgadza - tych w Goralenvolku i tych np. w PZPR. Przy czym nie określałbym ich do końca jako zdrajców - trafili w takie czasy. W dzisiejszej RP znalazłoby się nieporównanie więcej osób, które zaszkodziły Polakom w sposób o wiele bardzej wymierny i namacalny - złodzieji, sprzedawczyków i właśnie zdrajców, którzy wysprzedali za bezcen majątek narodowy. Ludzie biedują i nie mają pracy. Afera za aferą. I co? NIC.Ludzie z Goralenvolku trafili w zły czas.A jeśli rzeczywiście szkodzili ludziom? Bo jednak nie wiadomo, gdzie jest grób Krzeptowskiego, ba, padło wiele znaczące zdanie Jeśli ludzie by się dowiedzieli, to rzucaliby wykopanymi kośćmi po drzewach"... Dlaczego? Chyba ,że w grę wchodzą jakieś podhalańskie waśnie rodowe, co też jest możliwe.Na koniec o najciekawszym dla mnie wątku - kim był naprawdę dr Szatkowski? Facet o wybitnym umyśle, dobrze wspominany przez wszystkich... Czy mógł zdradzić dla kasy? Przynajmniej zaimponował mi trzeźwą oceną sytuacji i wiedział, kiedy się skutecznie ratować.pzdr
danielcio Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 Dokładnie zgadzam się z przedmówcą grek'iem.....Pozdr.Daniel
sadyk Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Zelig, podal link do flagi Gorali. Obok zdjecie z wystawy pokazujacej wyniki ogloszonego konkursu na flagi i herby miast podhalanskich przez Komitet Goralski i miejscowe wladze niemieckie. Wystawa w ratuszu w Zakopanym.
sadyk Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Danielcio.Dwie osoby (rezydenci wywiadu niemieckiego)wplynely w zdecydowany sposob na powstanie Komitetu Goralskiego: Witalis Wieder - dzierzawca pensjonatu Maraton", kapitan rezerwy, prezes Kola Oficerow Rezerwy w Zakopanym i komendant Hufca Przysposobienia Wojskowego oraz Henryk Szatkowski - kierownik wydzialu uzdrowiskowego w magistracie zakopianskim. Byla to postac znana w Zakopanym, glownie w kregach sportowych. Do wojny cieszyl sie poparciem wiceministra Aleksandra Bobkowskiego. Dla wielu mieszkancow Podhala jego zwiazanie sie zokupantem bylo duzum zaskoczeniem, choc w polowie sierpnia 1939 roku obu wymienionych widywano czesto razem. Trzecim rezydentem wywiadu byl Bruno Mazurkiewicz slusarz-kowal, ktory osiedlil sie w Zakapanem tuz przed wojna. Nie odegral on jednak zadnej roli w powolaniu Komitetu Goralskiego. Obok zdjecie H.Szatkowskiego i Gottliba Konopki, Myslenica lipiec 1944 r.Poprzednie zdjecie (z wystawy) 1943 r.
zelig Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Macie Panocku moze wiencej goralskich godek jak ta? (i fotek)Mocno pasjonujący temat!W międzyczasie wrzuciłem slajd z góralenvolkiem tutaj: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=172830 - tak naprawdę trochę koloryzując, bo to jest góralka" z Pribałtijska, z Estonii chyba :).
sadyk Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Zelig. Gdzies mam, bo swojego czasu nad tym siedzialem. Niestety teraz przerzucilem sie na bron pancerna, i poszlo to troche w zapomnienie. ale niech zywi nie traca nadziei....Danielcio.Byla mowa o testamencie Krzeptowskiego. Oto i on: pierwsza strona
grek Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Zelig, jak mozna się z tobą skontaktować? Wysłałem posta na chello, ale mi zwrociło.
zelig Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 A tutej już autenticzny góralenvolk, a właściwie: góralkenvolk.niebawem więcej pocztówek z tej serii
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.