Skocz do zawartości

P-39 wydobyty w Rosji.

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.aeroplanemonthly.com/news_frameset.htm.

Informacja o P-39 wydobytym w Rosji z jeziora, W bardzo dobrym stanie.
Ironrat
Napisano
Witam!
Ironrat! Cosik nie tak z Twoim linkiem!
Może tak:
http://www.aeroplanemonthly.com/newzealand_frameset.htm
Pozdr. wars98
Napisano
Witam!
No tak! Zapomniałem dodać, że należy szukać pod NEWS!
Najmocniej przepraszam... (:
A swoją drogą dziwnie chodzą u nich te linki...
Pozdr. wars98
Napisano
A nie prościej tak:
http://www.aeroplanemonthly.com/news/news_archive/airacobra_russia05/airacobra_russia05.htm
Napisano
W tym samym czasopiśmie, z października ubiegłego roku, był podobny artykuł, z tym że wyciągnięto Bf-109E-7, w całkiem niezłym stanie. Samolot został zestrzelony, pilotowi udało się jakoś wylądować na zamarźniętym jeziorze. O samolot nikt sie nie zatroszczył, przyszła wiosna i Messer poszedł na dno. Oczywiście jezioro było rosyjskie...
Napisano
MIODZIO.....
No Ironrat..to żeś zafundował nam deserek...
Ale Panowie..wierzcie mi, że u nas też są takie cukiereczki...tylko system musi dojrzeć..a reszta, to juz sama przyjemnośc..
Pozdrawiam
searcher
Napisano
..mimo wszystko, starajmy się udowodnić, że w d... mamy system..
Przecież te samoloty, czołgi i tajne przejscia wciąż na nas czekają...
...a nam nie straszne zrządzenia losu i systemy..
Pozdrawiam wszystkich POSZUKIWACZY..
searcher
Napisano

Szanowni Forumowicze ! Czekajcie tylko co przyniosą nadchodzące lata ! Tylko samych namiarów na wraki mamy kilkadziesiąt ! Od wiosny rozpoczyna działalność Fundacja Fort Rogowo.Chcemy stworzyć centrum eksploracji i poszukiwań oraz najważniejsze -Muzeum Militariów i Techniki w Rogowie ! Wolontariusze,Fundatorzy i osoby zainteresowane proszę o kontakt! Na zdjęciu jeden z naszych eksponatów! M.Huryn

Napisano
a ten F-107 to u nas ??
u nas też takie rzeczy wychodzły np Lancaster i Mosquito z zatoki gdańskiej ale to były lata 70-te i nie było wówczas woli politycznej żeby zachowywać tego rodzaju eksponaty nie mówiąc juz o ekspozycji, pisałem juz o tym kiedyś na forum, na P-39 też mieliśmy szanse - był jeden rozebrany jako eksponat dydaktyczny w Warszawie - bodajże zakłady Rotwanda i Wawelberga (ktoś bardziej zorientowany niech mnie poprawi) ale poszedł sobie do huty :(
Napisano

Ten na zdjęciu poprzednim to F-104 Starfighter. Należy do fundacji bedzie wystawiony od wiosny.A ten obok to MIG-21 przed remontem.Pozdrawiam M.Huryn

Napisano

Ten na zdjęciu poprzednim to F-104 Starfighter. Należy do fundacji bedzie wystawiony od wiosny.A ten obok to MIG-21 przed remontem.Pozdrawiam M.Huryn

Napisano
Fakt, był P 39. W szkole inzynierskiej Wawelberga i Rottwanda, ( Obecnie Wydział Inzynierii Produkcji PW Narbutta 86 tzw. Stara Technologia") Po wojnie mieścił się tam Wydział Lotniczy PW. W miesięczniku Lotnictwo ( wydawany na początku lat 90) były zamieszczone zdjęcia całego płatowca na hali warsztatów szkolnych oraz zdemontowanych fragmentów płatowca przed budynkiem.

Trafił do huty 8:::( Bo kraj potrzebował stali i innych materiałów.
A teraz wyobrażcie sobie taką hipotetyczną sytuacje.
Porzucony przez załogę Tygrys w stanie idealnym. Niczym nie trafiony - poprostu zabrakło paliwa. Trafia do huty. Z uzyskanego w ten sposób materiału jakis wybitny artysta wykonuje te śliczne" rzeźby, które możemy podziwiać np. w okolicy ul. Prymasa Tysiąclecia i Kasprzaka w Warszawie i w wielu innych miastach Polski też.
Napisano
podobno ruscy zgubili/ porzucili tego P-39 przy jakiejś rampie kolejowej rozmontowanego w skrzyniach, nawet nie wiem czy ten samolot kiedykolwiek latał !!, i taki egzemplarz trafił do w/w szkoły a potem wiadomo gdzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie