TomekSz1 Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Poligon 19 p.p. - wydawanie kawalerii obiadu Allegro.
bodziu000000 Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 Wojsko powraca do Krakowa po manewrach. Widoczna m.in. kuchnia polowa. 1934/09"
Schrek2 Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Ot ciekawostka z DOK VII27 czerwca 1934Na skutek prowadzenia próbnych gotowań nastąpiło częściowe zniszczenie pobiały w kuchniach polowychKuchni pochodziła z produkcji z 1929 Suchedniowskiej Fabryce Odlewów Zarządzam kontrole pobiał.Stan pobiał należy ocenić na podstawie oznak zewnętrznych w wypadku stwierdzenia zmian wskazujących zły stan pobiał np. nalot rdzawienie itp. Należy zameldować podając konkretne wypadki z protokołem ich stwierdzeniaW odnośnym protokole należy podać rok produkcji i pochodzenia kuchni nr ewid należy również zaznaczyć czy konserwację kuchen przeprowadzono prawidłowo stosowano do postanowień Instrukcji o używaniu i magazynowaniu mat wojsk kuchnia polowa wz.23a oraz czy kiedykolwiek zarządzono gotowanie w tych kuchniach jeśli to to na jakiej podstawieMeldunki do 15 lipca do szef ind dok VIIChodzi o to aby stwierdzić czy problem tkwi w nienależytym przeprowadzeniu pobielaniu kotła czy tez w skutek nieumiejętnego obchodzenia się z kuchnia polowąW wypadku niszczeni pobiały z powodu nienależytego nałożenia należy to stwierdzić –parokrotnie"Schrek
LeszekS Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Zdjęcia z wydanej w okresie międzywojennym książki z serii Cuda Poski : F. Antoni Ossendowski „Polesie”
makul Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Panowie - na zdjęciu Joncy z 2005-01-24 21:11:00 oraz na zdjęciu Bodzia z 2009-05-18 13:19:30 (zdjęcie z NAC) widać obok kuchni polowych pojemniki na jedzenie. Moje pytanie dotyczy termosów - czy na tym zdjeciu z NACu są termosy do przenoszenia żywności? Czy były jakieś inne termosy, w których np. transportowano jedzenie na pierwszą linię? Gdzie w kuchni byłby przewożony taki termos?makul
Gebhardt Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Na zdjeciu Joncy to raczej kotly samej kuchni. Zdjecia Bodzia dla mnie bardziej zagadkowe ale tez mi na termosy nie wyglada - gdziesik mam opisy sprzetu kuchni polowej moze cos sie wyjasni.
cieciwa Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Przepraszam, ale co to za kuchnia jest na zdjęciu TomekSz z 2009-02-12 01:34:35 (i na następnym)?
Gebhardt Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 wz 31 sam, czyli przyczepa kuchenna dla wojsk samochodowych.
cieciwa Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 A czy jest jakiś rysunek tej kuźni (z wymiarami) ?Ale właśnie w wersji motorowej?
makul Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Ja jeszcze o termosach - na zdjęciu TomkaSz. które wspomniał cieciwa oraz na zdjęciu poniżej model Polskiej Kuchni Polowej z MWP w Warszawie" dodanym przez 1610 (zwłaszcza na tym zdjęciu)między kominem a kotłami widać pewien pojemnik. Czy byłby to właśnie poszukiwany przeze mnie termos?makul
Gebhardt Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Cieciwsa - jest (bodajze pelny) zestaw rysunkow w CAWie.
makul Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Ja tak dla przypomnienia - odnośnie opisów sprzętu - Panie Krzysztofie - czy udało się może coś znaleźć?pozdr,makul
Gebhardt Napisano 15 Listopad 2010 Napisano 15 Listopad 2010 Miedzy kominem a kotlownia na wz 23 i 23a sa przymocowane wiadra do kuchni polowej. Zestaw na jedna kuchnie to dwa male (14 l) dwa duze (20 l) wiadra, male wlozone w duze do transportu. Zadnych termosow w wyposazeniu polskich kuchni nie bylo. Calkiem mozliwe za to, ze wiadra mogly sluzyc do przenoszenia strawy bo niby po co inaczej wieka na zatrzaski?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.