Skocz do zawartości

Polskie kuchnie polowe


Schrek

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 368
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 6 months later...
Napisano
Ot ciekawostka z DOK VII

27 czerwca 1934
Na skutek prowadzenia próbnych gotowań nastąpiło częściowe zniszczenie pobiały w kuchniach polowych
Kuchni pochodziła z produkcji z 1929 Suchedniowskiej Fabryce Odlewów
Zarządzam kontrole pobiał.

Stan pobiał należy ocenić na podstawie oznak zewnętrznych w wypadku stwierdzenia zmian wskazujących zły stan pobiał np. nalot rdzawienie itp. Należy zameldować podając konkretne wypadki z protokołem ich stwierdzenia
W odnośnym protokole należy podać rok produkcji i pochodzenia kuchni nr ewid należy również zaznaczyć czy konserwację kuchen przeprowadzono prawidłowo stosowano do postanowień Instrukcji o używaniu i magazynowaniu mat wojsk kuchnia polowa wz.23a oraz czy kiedykolwiek zarządzono gotowanie w tych kuchniach jeśli to to na jakiej podstawie
Meldunki do 15 lipca do szef ind dok VII
Chodzi o to aby stwierdzić czy problem tkwi w nienależytym przeprowadzeniu pobielaniu kotła czy tez w skutek nieumiejętnego obchodzenia się z kuchnia polową
W wypadku niszczeni pobiały z powodu nienależytego nałożenia należy to stwierdzić –parokrotnie"

Schrek
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Panowie - na zdjęciu Joncy z 2005-01-24 21:11:00 oraz na zdjęciu Bodzia z 2009-05-18 13:19:30 (zdjęcie z NAC) widać obok kuchni polowych pojemniki na jedzenie. Moje pytanie dotyczy termosów - czy na tym zdjeciu z NACu są termosy do przenoszenia żywności? Czy były jakieś inne termosy, w których np. transportowano jedzenie na pierwszą linię? Gdzie w kuchni byłby przewożony taki termos?
makul
Napisano
Na zdjeciu Joncy to raczej kotly samej kuchni. Zdjecia Bodzia dla mnie bardziej zagadkowe ale tez mi na termosy nie wyglada - gdziesik mam opisy sprzetu kuchni polowej moze cos sie wyjasni.
Napisano
Ja jeszcze o termosach - na zdjęciu TomkaSz. które wspomniał cieciwa oraz na zdjęciu poniżej model Polskiej Kuchni Polowej z MWP w Warszawie" dodanym przez 1610 (zwłaszcza na tym zdjęciu)między kominem a kotłami widać pewien pojemnik. Czy byłby to właśnie poszukiwany przeze mnie termos?
makul
Napisano
Ja tak dla przypomnienia - odnośnie opisów sprzętu - Panie Krzysztofie - czy udało się może coś znaleźć?
pozdr,
makul
Napisano
Miedzy kominem a kotlownia na wz 23 i 23a sa przymocowane wiadra do kuchni polowej. Zestaw na jedna kuchnie to dwa male (14 l) dwa duze (20 l) wiadra, male wlozone w duze do transportu. Zadnych termosow w wyposazeniu polskich kuchni nie bylo. Calkiem mozliwe za to, ze wiadra mogly sluzyc do przenoszenia strawy bo niby po co inaczej wieka na zatrzaski?
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie