Skocz do zawartości

Samochody 508/18

Gebhardt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wg moich obliczen bylo 6 zasadniczych wersji tego pojazdu:

Furgon otwarty
Furgon z wysoka sztywna oponcza patrolu radiostacji N2
Furgon z wysoka sztywna oponcza patrolu pomiarowego baterii plot
Ciagnik dziala ppanc 37mm
Samochod zwiadowczy artylerii
Samochod z przyczepa patrolu telefonicznego artylerii zmotoryzowanej

Czy jeszcze cos bylo?
  • Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

1. Pz.Inz.302 to oznaczenie ciagnika dla artylerii - odmiany samochodu 508/518. A wiec nie czyli", bo sie roznil hakiem, wzmocnieniem ramy, przełozeniami...
2. Laziki sa 508", wczesniejsze i pozniejsze
3. Wyliczanka wersji w zasadzie chyba pelna (dzisiaj skazany jestem na pamiec). Dodaj najmniej kilka egzemplarzy radiowych ze sztywnym nadwoziem drewniano-blaszanym,niewiele tylko roznym od nadwozia na podwoziu 508 (samochod na zdjeciu ze szkoly lacznosci w Zegrzu).

Napisano
I oczywiscie jakies opary musialy na mozg napasc bo oczywiscie 7y byl samochod z ckm o ktorym juz bylo mnogo w innym poscie, a ten radiowoz to bedzie 8 (chociaz nie jestem 100% przekonany ze to jest 508/18 - ale jestem sklonny dac sie przekonac:). Jezeli tak to jaka byla radiostacja - RKD jak w radiowozie PF508?
Napisano
Z samochodów Fiat 518 naliczyłem w książce 5 i są to:
-wóz topograficzny (dowodzenia)
-wóz sekcji minerskiej
-wóz przystosowany do budowy linii telefonicznej
-samochód osobowy PF 518 (łazik)
-wóz radio
natomiast PZInż.302 mam dwa w książce i są to:
-PZInż.302 stosowany do holowania armaty ppanc. wz.36
-Taczanka samochodowa PZInż.302 z ckm wz.30
Może niebawem dorzuce rysunki jak się uda no i jeśli ktoś będzie chciał.Wszystkie dane za Księgą kawalerii polskiej" autorstwa p.H. Smacznego
Pozdrawiam
kuna
Napisano

Z góry sorki za kiepskie fotki ale jak to się mówi lepszy rydz niż nic:) i może komuś się przydadzą.
I tak na załączonym obrazku mamy samochód osobowy łazik PF 518.
Wóz był przeznaczony dla dowódców brygad kawalerii,szwadronów i różnych pododdziałów w pułkach kawalerii zmotoryzowanej,w dowództwach brygad pancerno-motorowych, w jednostkach wojsk saperskich i łączności.
To co widać taka pionowa kreska to kawałek nastepnego zdjęcia.

Napisano

Teraz Wóz radio PF 518
Samochody radiowe stanowiły etatowe wyposażenie zmotoryzowanych jednostek łączności,zmotoryzowanych pułków kawalerii,brygad pancerno-motorowych,artylerii plot oraz rzutów kołowych wojsk lotniczych.

Napisano

Wóz sekcji minerskiej PF 518
Oba te wozy wchodziły w skład wyposażenia zmotoryzowanych pułków kawalerii i pododdziałów saperskich i artyleryjskich w brygadach pancerno-motorowych.

Napisano

Samochód PF 518 przystosowany do budowy linii telefonicznych (tzw.zmotoryzowany patrol telefoniczny) oraz przyczepka 3-osobowa z aparatami telefonicznymi i bębnami kablowymi.
Zmotoryzowane patrole telefoniczne wchodziły w skład plutonów łączności w zmotoryzowanych pułkach kawalerii,artylerii i w szwadronach łączności w brygadach pancerno-motorowych.

Napisano

a teraz Ciągnik PZInż.302 stosowany do holowania armaty ppanc. wz.36 w pułkach kawalerii zmotoryzowanej i w brygadach pancerno-motorowych (samodzielne dywizjony ppanc.)

Napisano

Taczanka samochodowa PZInż.302 z ckm wz.30 stosowana w pułkach kawalerii zmotoryzowanej oraz w bateriach artylerii plot. do jej osłony i ostrzeliwania samolotów nisko lecących.
To tyle według książki wspomnianej wcześniej
pozdrawiam
kuna

Napisano
...a poza tym uważam, że Kartagine należy zburzyć."

W związku z tym, że wiele osób uznaje Ksiegę kawalerii polskiej" Henryka Smacznego za miarodajne źródło wszelkich informacji pozwalam sobie w załączeniu przesyłać adresy do skanów recenzji autorstaw pana Lesława Kukawskiego, która ukazała się na łamach czasopisma Koń Polski" nr 4 (110) z 1990 roku.
http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja01.jpg
http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja02.jpg
http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja03.jpg
http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja04.jpg
http://republika.pl/p_pieczarka/recenzja/recenzja05.jpg
Napisano

nie dam sie namowic do recenzowania dziel Pana Smacznego - chocby dlatego, ze szkoda czasu. Chce tylko prosic, zeby koledzy z forum zechcieli nie traktowac tych dziel powaznie, dla dobra merytorycznej jakosci forum.
A ze jestesmy w watku o samochodzie 508/518 i ciagniku 302 to , zeby sie nie rozwodzic - rysunek boczny 302" wg Smacznego i nalozony nan skan rysunku technicznego z dokumentacji fabrycznej (przy zalozeniu, ze oba rysunki przynajmniej rozstaw kol maja taki sam).

Napisano
A to wogole jest jakakolwiek dokumentacja fabryczna dla tych pojazdow ?

Jak ja szukalem, to wszedzie gdzie pytalem, splawiano mnie, ze dokumentacji niema.
Napisano
no to zle pytales. Dokumentacji rzeczywiscie nie ma, ale zachowal sie rysunek nr.332 z Biura Studioww P.Z.Inz. :zwymiarowane nadwozie z boku i z gory
Napisano
Nie, poprostu p. Cięciwa jest nikim i mozna go zupelnie olac, i wywalic za drzwi, bo nic nie zrobi.
Natomiast p. Jońca [nawet jesli to jest tylko zbieznosc nazwiska] - autor znanych ksiazek popularno-historycznych - to zupelnie co innego, jego zdanie moze zawazyc na jakichs kontaktach zakladu.
Jego nalezy wysluchac i w miere mozliwosci mu pomoc.

Przykro mi, ale tak to wyglada.
A wiem to stad, ze jak pytalem w Poznaniu u Cegielskiego o drezyny, to mnie zbyto, ze cala dokumentacja zginela podczas wojny. Ale jak miesiac pozniej o to samo pytala osoba z USA [z ktora mam jakis ulotny kontakt] to jej odpowiedziano, ze dokumentacja jest i owszem, wprawdzie niekompletna, ale jest.
Napisano
Adamie - w jasniejszym wydaniu to faktycznie zgoda - to jest podwozie 508/18. Widac ze dolna krawedz kola wystaje ponizej deski (po Angielsku running board, ale po Polsku moze mnie ktos doksztalci:)?) Czyli mamy ich teraz razem 8:) Troche myla te tylnie blotniki ale z drugiej strony cos sie obija po glowie ze byl projekt na uniwersalna bude radiowa na rozne typy samochodow w zestawie BBTWL i to moze miec cos wspolnego z tym.
Napisano
Dla uporzadkowania tematu:)

Byly trzy typy lekkich pojazdow uzywanych w WP : Laziki PF 508 i PF 518 bazowane na cywilnych samochodach osobowych (ktore zresta rowniez byly uzywane przez wojsko jak rowniez furgony PF 508) oraz PF 508/18 ktory byl pojazdem wojskowym ktory laczyl elementy obu typow + nowe rozwiazania ulatwiajace jazde w terenie. Najlatwiej (chyba) go poznac po kolach zapasowych zwieszonych na pol-oskach ulatwiajacych pokonywanie przeszkod terenowych. Wlasnie o ten ostatni typ chodzi.

Mam pare pytan/sprostowan:
a) czy sa jakies dowody ze 'motorowe taczanki' ckm byly uzywane przez pulki kawalerii zmotoryzowanej? Laziki 518 owszem, ale o taczankach nie slyszalem.

b) Samochod telefoniczny na rysunku ze Smacznego to Samochod telefoniczny patrolowy artylerii zmotoryzowanej PF 508/18 nie 518. Takie samochody jezeli faktycznie je wyprodukowano do wrzesnia 1939, sluzyly w dam'ach. Kawaleria zmotoryzowana i szwadrony lacznosci brygad zmotoryzowanych uzywaly w tym celu samochody polciezarowe PF618 i moze jakies Chevrolety w WBP-M. Na pewno niektore pulki WBP-M uzywaly nawet ordynarnych PF 621 z braku odpowiedniego sprzetu.

c) Woz Patrolu minerskiego to adaptowany w oddzialach wg projektu BBTSap furgon PF508 an nie 518. pewnie bylo mozliwe adaptowanie i furgonu 508/518 ale nie widzialem nigdzie dowodow ze tak faktycznie gdziekolwiek sie stalo.

d) Woz zwiadowczy czy topograficzny (nie dowodzenia) i radiowy to tez samochody PF 508/18.

Adamie - czy mozna rysunek ciagnika tylko bez podkladu?:)

Pozdrawiam
Krzysztof
Napisano
fatalna jakosc odbitki sprawia, ze po bocianowych ograniczeniach wagi i formatu juz by nic nie zostalo do ogladania. Gebhart - dostaniesz na maila, ale za pare dni, bo bez obrobki skanu sie nie obejdzie. Tu, jako ciekawostka. Wszyscy na ciagnik mowimy P.Z.Inz.302", ja tez - a tytul rysunku: ciagnik na podw.302"
Napisano
Moze dlatego ze podwozie rozpracowal PzInz a nadwozie BBTBrPanc czy jak to sie nazywalo. Podobnie podwozie lacznosci mialo nazwe wz 37 a stosowano je do innych pojazdow ktore sie roznily nadwoziami np telefoniczne wz 37L, wz 38A i wz 39K.

W kazdym razie dobrze wiedziec:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie