Skocz do zawartości

Walki między Legnica-Lubin-Prochowice

kunitzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w okolicach Wrocławia to standard we Wróblowicach można spotkać nawet łuski z polskimi biciami sprzed wojny , W końcu Niemcy byli znani z wykorzystywania sprzetu zdobycznego
  • 2 weeks later...
Napisano
A mógłby mi ktoś zaznaczyć na mapie, w którym lesie koło liśca była ta masakra? Bo tam jest wiele lasów...
Ja wysałbym wojskową mapę topograficzną dla tych terenów a wróciłaby do mnie z znaznaczonym obszarem gdzie wychodzą fanty:) O ile ktoś tu będzie na tyle wspaniałomyślny że zechce się ze mną tym podzielić:>
Ja na wykopki jeżdżę na rowerze i do liśca mam 2h drogi, więc nie specjalnie mam czas na przeczesywanie całego lasu żeby odnaleźć to miejsce...
Napisano
sereklegnica - z całym szacunkiem, ale może jak nie masz czasu, to ci ktoś parę fantów podeśle - po co masz kopać ?? (nie mówiąc o poszukiwaniach).

A na poważnie - podejrzewam, że nikt ci nie poda na tacy miejscówki. Musisz sam połazić i pogrzebać. Większość z nas poświęca wiele (naprawdę wiele) godzin (i wiele kilometrów), aby trafić jakąś ciekawą miejscówkę - a ty chcesz na tacy - zaznaczcie mi na mapie.

Pozdrowienia
MILBAS
Napisano
No cóż. Każdy nowy w tej branży łatwowiernie liczy na to, że ktoś weźmie za rączkę i zaprowadzi we właściwe miejsce.
Jak już pisałem wyżej trzeba szukać samemu. W terenie, w bibliotece, we wspomnieniach starszych ludzi. A jak nie masz na to czasu, to po kiego Ci wykrywacz? Znajdź sobie innne hobby, które nie będzie tak czasochłonne. Może rybki w akwarium?

pozdr
Napisano
Po pierwsze: nie jestem nowy - wykrywacz mam już od roku a tematem interesuję się od dobrych paru lat- tyle że kiedyś co bardziej szczegółowe informacje wydawały mi się niedostępne.
Po drugie: nie raz dawałem miejscówki a tacy" i nie raz je dostawałem. Widocznie środowisko poszukiwaczy które ja znam mniej zazdrośnie strzeze swoich tajemnic... ale gdzie indziej to już wyścig szczurów...
Po trzecie: Może macie racje, powinienem popytać a z tą mapą to walnęłem jak łysy grzywka o kant kuli.
A czy mógłbym się dowiedzieć chociaż czy te walki były żeczywiście koło liśca? Rezerwat jest koło zimnej wody (Z liścem nie ma nic wspólnego, a nie sądze żeby był tak rozległy żeby siągać aż tam), a wedłóg jacyś niemcy przebijali się mocno na północ od liśca (Skąd wyszli), i w okilicy ogrodziska, po napotkaniu ruskich zawrócili z powrotem w kierunku liśca. Może chociaż to nie bedzie tajemnicą i ktoś powie mi czy chodzi właśnei o tą sytuację?
Napisano
serek może po prostu umów sięz kimś na szukanie , samochodem możesz się z kimś również zabrać , nie wiem jakie masz doświadczenie , ale zawsze coś nowego można się nauczyć !
  • 6 years later...
Napisano
siedem lat od ostatnich postów...więc chyba fantów nie przybyło tylko ubyło :) są jeszcze obfite miejsca w okolicy,ale nie w tych miejscowościach wymienionych
Napisano
E,nie do końca.Ja Liśca nie mogę przerobić od 3 sezonów:-)
Łusek po Flaku i pełnych-setki.Pełne łódki od mausa-dziesiątki,śróbki,zębatki,blachy,resztki skórzanego oporządzenia,2*Panzerfaust(rura),raesztki po maskach w dziesiątkach...
Tak że jest co robić:-)
Zdrów
  • 10 months later...
Napisano
Pozwolę sobie troszeczkę odgrzać.
Nie przygarnął by ktoś młodego Lubinianina by zagłębić go w praktyce na temat wykopków militarnych ?
  • 1 month later...
Napisano

Znalazłem takiego orzełka na lubińskim lotnisku. Od spodu jest otwór z gwintem w środku. Myślę że był nakręcany na jakiś sztandar albo może na samochód. Znalazłem jeszcze kilka łusek. Nie spodziewałem się tam niczego znaleść bo ponoć teren mocno przekopany.

• 4 years later...
Napisano
Witam.Jestem początkujący z Lubina.Chętnie bym się gdzieś wybrał na wykopki z kimś kto wie gdzie można coś ciekawego znaleźć w okolicach Lubina.Czekam na jakieś info.669971246
  • 1 year later...
  • tyfus changed the title to Walki między Legnica-Lubin-Prochowice

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie