Skocz do zawartości

Poniemieckie pozostałości w Warszawie

BLACK JACK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 170
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dziękuję za gratulacje! :) I cieszę się, że się wreszcie opamiętaliście! Bo za te rzeczy, które tu wypisujecie - gdyby je przeczytał ktoś ieodpowiedni" - moglibyście wylądować na Szucha! Ja wiem, że to żarty, ale ktoś inny może nie mieć takiego poczucia humoru...
Napisano
Mszczonowska jest przedzielona terenami kolejowymi.
Od al.Jerozolimskich nie dostaniecie się.
Dojazd do szubiennicy, od Włoch lub od Gniewkowskiej,
zaraz za przejazdem 200m po prawej - wolna działka w głębi. Obok płyta pamiątkowa i informacyjna. Gdzieś w okolicy są jeszcze bunkry - ochrona kolei (niem)...amnezja.
Napisano
Gdzie szukać, gdzie szukać? W końcu zadzwonię na Gestapo jak się nie uspokoicie! Od razu przyjadą i wam wreszcie powyciągają te wtyczki od internetu! Popamiętacie! (Chociaż to już nie to Gestapo co kiedyś...)

Szubiennic im się zachciewa... w Warszawie...
Napisano

Szanowni Panowie,
Tak wygląda szubienica przy ul. Mszczonowskiej obecnie.
Co pawda niby otoczona jakimś ogrodzeniem, ale wszystko wkoło się sypie ...

Napisano

... obok stoi butwiejący krzyż i pomnik ku czci zamordowanych w tym miejscu. Przygnębiające...

Czy ktoś ma jakieś nowe informacje o bardziej militarnych pozostałościach powojennych?

Pozdrawiam
BJ

• 2 weeks later...
Napisano
BLACK JACK, a moze masz zdjecia, i/lub miejsca tych pozostalosci w Warszawie? Jesli tak,podeslij mi prosze.

Pozdrawiam
turtur
Napisano
Witaj Turtur!
Mam garść zdjęć z Wareszawy głównie to tobruki, bo ich tu sporo. Mogę podesłać w poniedziałek, bo są w moim domowym achiwum, a teraz jak możesz się domyslać ciężko pracuję;)
A ty masz jakieś nowe namiary?
BJ
Napisano
Każdy komu udaje się przeżyć badania na Szucha, prędzej czy później i tak ląduje w Pruszkowie. A potem zaczynają szyfrować rozmowy o tobrukach w Wareszawie.
Prześladują ich ludzie w gumowych rękawiczkach...
Napisano
Dobra, będę czekał.
Mam kilka zdjęć teraz, ale są spore i nie wejdą na to forum. Jak chcesz to Ci mogę teraz kilka pchnąć na privata!?

BJ
  • 4 weeks later...
Napisano
Pierwszy fragment opracowanka, które pozwstało między innymi dzięki Waszej pomocy, Szanowni Koledzy:
http://www.legionstratega.org/techwojsk/twierdze/powojenne_pozo.htm

Bardzo serdeczne dzięki wszystkim porządnym ludziom z tego forum za pomoc!
BJ
Napisano
B.ładna stronka. Powodzenia.
P.S. Nie jestem pewien...! Gdzieś czytałem ale może błądzę,
że w ścianie katedry - to nie jest gąsiennica od Goliatha,
tylko ew. od sdkfz301BIV i napis jest mylący.
Może ktoś to potwierdzić lub zanegować?
Napisano
A pro po SCHRONU przy elektrowni na powiślu, w jednym z nr Fortecy" są plany prawdopodobnie identycznego obiektu ze Śląska. Razem z dolną kondygnacją.
Napisano
Do Jacek62 - ba! zasiałeś ziarno wątpliwości ja też pewności nie mam (gąsiennica wydaje się identyczna z tą którą można zobaczyć na Goliacie w MWP, ale ja nie jestem expertem od wozów bojowych). Jeżeli ktoś dysponuje wiarygodnymi informacjami to w każdej chwili mogę nanieść poprawki na stronie!

Do Chudzina - a w którym numerku Fortecy to było, pomiętasz?!

BJ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie