grove3 Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Witam Poczytałem troszkę stronkę ABW kożystając z linka kol Piorek i tak się zastanawiam jak oni mogą pisać o zamachach w Iraku przecież tam jest wojna . Tak myślę że jeżeli oni są zamachowcami to wszyscy Polacy , którzy zabijali Niemców podczas wojny , powinni być też niedobrzy. Bezczelne typy i chamy ci co piszą że to były zamachy. I niech spie...laj.aą z Iraku. Co oni im zrobili?? Np 18 II co to za atak terrorystyczny???????http://www.abw.gov.pl/Terroryzm/zamachy.htm
jaca2003 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Kolego Twoje pytanie powinno brzmiec Co Nasze wojsko robi w Iraku?Dlaczego? Ano dlatego ze Polska nie wypowiedziała wojny Irakowi czyli jesteśmy agresorem.I niecht nikt nie wciska kitu że niesiemy tam pokój bo w 1939 też nam niesiono pokój z obu stron.Poza tym tam nie ma terrorystów tylko w/g naszej terminologi Zbrojne Podziemie lub Partyzanci.Oni robią dokładnie to samo co działo sie w okupowanej Europie w latach 1939-1945.No chyba ze się mylę ale mam nadzieję ze zaraz ktoś to fachowo wyjasni.Pozdrawiam
wiciu_r Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 A czy nasi nie są tam na zaproszenie obecnego rządu, słabo śledzę co tam się dzieje.
Zientas Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Tej sytuacji nie można porównywać do II w.ś.Atak na Irak i jego chwilowa okupacja to jest wojna prewencyjna (Taka jaką planował Józef P. wobec Niemców na początku lat 30 20w). Pomijam tu fakt ropy naftowej i innych przyczyn (np. przemysł zbrojeniowy USA musi się gdziesz wyszumieć).Zwróćcie uwagę, że społeczeństwo Iraku jest bardzo podzielone. Jedni (chyba większość) popierają interwencje (obalenie dyktatora) a drudzy widzą w sprzymierzonych szatana i wroga islamu (to ci skrajni fundamentaliści i pro huseiniści"). Więc dziś wszelkie zamachy w iraku to nie obrona biednego uciśnionego narodu przed okrutnym okupantem tylko chęć przywrócenia starego porządku" i walka z wrogiem religijnym (kwestia interpretacji praw religijnych na swoją korzyść - we własnym interesie - jako argument).W końcu wszyscy sprzymierzeni" deklarują wycofanie się po wprowadzeniu ładu (Hitler nam takiego czegoś nie obiecał).Jedyne dwa państwa, które dziś można porównać do sytuacji okupant - partyzant (nawet - terrorysta)" to Izrael i Palestyna.
Zientas Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Oczywiście, że Irak nie jest naszym sąsiadem, ale dziś do kwestji wojny i zagrożenia trzeba podejść bardziej globalnie. W końcu rakiet balistycznych nie złapiemy gdy się będą nocą przedzierać przez zieloną granicę ;)Dziś jedyne państwo na świecie, które ma licencję na legalny terroryzm to Izrael. Tylko prosze nie róbcie ze mnie zaraz antysemity.
jaca2003 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Wiciu r jesli nawet Nasi sa tam na zaproszenie obecnego rzadu to i tak jak tam przybywali to tego OBECNEGO rządu nie było i nie wiadomo było czy bedzie.Nasi NAPADLI powtarzam NAPADLI razem z amerykańcami angolami (i chyba to wszystko) na suwerenny kraj który miał swój rząd i swój ustruj.BEZ WYPOWIEDZENIA WOJNY.Dokładnie tak jak niemcy na Nas 1 IX 1939.Ja tu nie widzę róznicy.Tłumaczenia że łamane prawa człowieka że zagrozenie ze niesiemy pokój i sprawiedliwość społeczna coś dziwnie przypominają mi sowiecką deklaracje z 17 wrzesnia.Zientas o czym ty piszesz? Chłopie toż to dokładnie takie samo tłumaczenie jak Hitlera w 39.Tam też przestrzeń życiowa rozwiniecie przemysłu podzielenie społeczeństwa(uciskana mniejszośc niemiecka w Polsce).Kwestia ropy naftowej?hitler tez udeżał aby odnieśc korzysc czyli kwestia żydowska + przestrzeń zyciowa na wschodzie + tania siła robocza.Pozdrawiam
woytas Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 wojna prewencyjna?- wojna to jest wojna- napadnieto na suwerenny kraj
bocian1 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Niektóre kraje są niereformowalne np; Irak ( w ogóle kraje arabskie)tam po prostu nigdy nie uda im się zrobić demokracji, taką mają mentalność ,tam musi rzadzić Ten Jeden". Z perespektywy czasu ta operacja wydaje się błędem.W obecnym czasie z powodu tak licznych zamachów gdzie giną także cywile, społeczeństwo Iraku powinno na ulicy masowo potępić zamachowców,a poprzeć nowe władze i wojska stabilizacyjne , ale tak się nie dzieje,a więc dlaczego, albo tak się boją partyzantów,albo ich nienawiść do tego co obce jest większa od strachu co z resztą na jedno wychodzi.Co do podobieństwa interwencji w Iraku a agresją Niemiec na Polskę to sami przyznajcie jest subtelna różnica.Polska miała Sojuszników",byliśmy krajem demokratycznym,cywilizowanym, a jak widzę obrazki partyzantów"Irackich ciągnących zwęglone zwłoki żołnierzy amerykańskich za samochodem, pastwiących się cywilów nad nimi i słyszę że porównuje się ich do np.żołnierzy AK ,no to wybaczcie to chyba DUŻE nieporozumienie.Pozdr.
jaca2003 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 bocian 1 czyli co? Irak nas napadł tak? My się broniac doszlismy do Bagdadu i tam zatkneliśmy sztandar Biało-Czerwony?Sorry kolego ale masz rację Niektórzy są niereformowalni.Telewizja pokazuje to co jest aktualnie wygodne.Zdjęcia z wiezień brytyjskich i amerykańskich pokazały co innego.Czy możesz nam zareczyć że wojska okupacyjne zachowują się rycersko?Tzn nie mają nic do cywilów a ganiaja tylko za brudasami co mają kałasze i chca oddalic tą piekną chwile gdy w Iraku rzeki bedą miodem i mlekiem płynąć?A jak ktoś zgubi powiedzmy 100 dolców to znalazca odniesie w zębach?Oj obawiam się że jednak telewizja na Ciebie zbyt mocno podziałała i relacjami i opisem tych wrednych terrorystów.Człowieku nie daj się ogłupić.Popatrz na to zimnym okiem to nie jest tak pieknie jakby się wydawało.Przeciez dokładnie w/g tego co nam zaprezentowałeś postąpili madrzy w tym państwie wysyłajac Naszych Żołnierzy do Iraku.Ale zobacz ile państ już z tamtad wyszło.A u nas? Znowu Terrorysci zagrożenie światowego pokoju jakiś wąglik jakies bomby.I co Jak do tej pory brak śladów.A może te Rolandy? O to był popis naszych dzielnych i mądrychPozdrawiam
Forteca Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Panowie, to nie forum polityczne.Poza tym obrażacie żołnierzy naszego ruchu oporu. Nie słyszałem aby porywali pierwszych z brzegu Niemców (czy Niemki) dla okupu, jak też aby zamiast robić zamach na Kutscherę wysadzali się w autobusach wożących niemieckich cywilów.
Rso Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Witam. Moje zdanie to że ten kocioł czarownic potrwa bardzo długo.A konflikt z partyzantką to wojna bez regół wszystkie chwyty dozwolone przegra tylko ludność cywilna. Pozdrawiam.
bocian1 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Kolego jaca 2003 czytaj uważniej mój post, Z perespektywy czasu ta operacja wydaje się błędem.W obecnym czasie z powodu tak licznych zamachów gdzie giną także cywile, społeczeństwo Iraku powinno na ulicy masowo potępić zamachowców,a poprzeć nowe władze i wojska stabilizacyjne , ale tak się nie dzieje,a więc dlaczego, albo tak się boją partyzantów,albo ich nienawiść do tego co obce jest większa od strachu co z resztą na jedno wychodzi." Niewciskaj mi że moje zdanie jest wynikiem wpływów mediów.A swoją drogą byłeś tam widziałeś może np. rostrzeliwanie masowe cywilów przez Amerykanów (co by tłumaczyło w jakiś sposób zachowanie cywilów pastwiących się nad zwłokami żołnierzy Amery.)Wydarzenia haniebne w więzieniach Angielskich i Amerykańskich były dużo póżniej niż w/w przykład.Nigdy nie byłem przekonany na 100% o słuszności interwencji w Iraku, dla mnie jeżeli juz większym zagrożeniem jast Korea Północna, ale też nieuważam żeby było to konieczne pchać się tak jak w Iraku , najlepiej niech sobie sami radzą.Pozdr.
grove3 Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Do Bocian1 Zauważyłeś że większość krajów wyzwalanych" spod tyranii , żądów twardej ręki i jak to jeszcze zwą są krajami przeważnie islamskimi. To jest kultura odmienna od naszej o 100%.Nie wiem czy miałeś kiedyś do czynienia z tymi ludźmi. Ja znam ich wielu i to co dla nas jest pastwieniem się nad człowiekiem , dla nich jest normalną sprawą. Jeśli jesteś żonaty spróbuj nakazać swojej żonie aby zakryła się cała od stóp do głów.Nie ma szansy , a dla nich to jest nakazane religijnie. Jeżeli będziesz miał okazję porozmawiać np z Arabem zapytaj się , czy powie obelżywe słowo na boga tego w którego my wierzymy. 90% odpowie że to jest taki sam bóg jak ich Allach . Przynajmniej mi tak odpowiadali. I przebywając z nimi przez jakiś czas nigdy żaden nie dał mi do zrozumienia że jestem gorszy od nich bo niewierny. Ludzie zastanówcie się czy o to chodzi aby te kraje były szczęśliwe bardziej niż są?? Myślę że tego nie da rady uczynić .I nawet jak w Iraku wybiorą ten ich rząd będzie to rząd Amerykański.Daję mu góra 2 lata . Nie ma żadnych szans. Tam nie rządzi rząd tam jest Islam i jest to jedyne w co oni wierzą. Nie jest to wiara taka jaką u nas można zaobserwować. To są fanatycy , którzy wysadzają się bo wierzą w to że po śmierci będą w raju . A tak naprawdę Dżennet to jest(Raj) ,Dżehennem (Piekło) i tak tam wszyscy trafimy bez względu na wyznanie , tylko niech będzie tak żeby wszyscy trafili tam z godnością . Pod panowaniem tych co mają panować , a nie są wybrańcami narodu , który żyje tysiące kilometrów od Iraku . Chciałbyś siedzieć tak pod zamkiem królewskim w Krakowie jak chłopiec na fotce????????????????????
jaca2003 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Forteca rózne kraje różna kultura rózne metody działania.Nie oceniajmy ich w/g naszych kryteriów.A i te drobne 60 lat róznicy też chyba dało inne metody działania.Moje skromne przemyślenia przedstawiłem.Dla mnie jest proste to że jedni i drudzy mają cele i sa w swoim kraju i ani nasi ani oni nie pragnęli i nie pragną aby ktoś im zupe w garnku mieszał.Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Panowie, jak to ktoś słusznie zauważył nie jest to forum polityczne i niepotrzebnie bijecie pianę. Proponuję pl.misc.militaria.W kwestii formalnej, w Iraku wojny już nie ma. Jakiś czas temu ogłoszono jej zakończenie. Jest iracki rząd tymczasowy, a wkrótce wybory. Jeśli ktoś strzela, to przestępcy i teroryści. Tak sprawa wygląda formalnie. To, że wciąż tam ktoś strzela...no cóż, widać nie wszystkim się podobają nowe porządki i jest wielu chętnych na iracką ropę (bo o to tam głównie chodzi).Ironrat
jaca2003 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Kurde w morde Bocian 1 z całym szacunkiem dla Ciebie ale jeslibyśmy wjechali jednak do Korei Pn to podejżewam Ze też bys powiedział że tak trzeba było.To jest Irak i raczej powinniśmy pozostawić sprawy Iraku Irakijczykom a nie pchać się tam na siłę.twoje słowa z perspektywy czasu........ tzn co? Dalej głupi polaczek ma uczyć się na błędach?Do tej pory to Nas Napadano a teraz i jak byś na to nie spojrzał to MY napadlismy.I akurat nie uwazam aby to podlegało jakiejkolwiek dyskusji.Możemy tylko dywagowac dlaczego.A dlaczego to niestety to pytanie nie do mnie.Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Do tej pory to Nas Napadano "Tak się ogólnie przyjęło w naszej tradycji, ale na dobrą sprawę nie jest to prawdą. Dla przykładu:1.wycieczka na Santo Domingo2.Hiszpania, również za czasów napoleońskichIronrat
bocian1 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 grove3 przeczytaj tez uważniej mój post powyższy.Bardzo często jestem w Niemczech lub tez w Holandii. Od czasu do czasu pracuję z nimi( sa to ludzie z Maroka , Awganistanu,Iranu) , piłem wódkę, jak sami mówili zachód to dla nich wolność", od miejscowych klanowych tyranów jak i też religi,bardzo szybko (przynajmniej ci co ich poznałem) przestawili się na tryb życia zachodniego".Niewiem do kogo był Twój wykład do mnie.Sory kolego nigdy nie byłem za tym żeby kogoś uszczęśliwiac na siłę.Pozdr.
wiciu_r Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Panie Jaca2003 jeśli zgodnie z ich religią załatwienie chrześcijanina (niewiernego) jest chwalebne to ja proszę o podanie konta na które mogę dofinansować zakup amunicji dla naszych wojaków. A przynajmniej takie jest moje zdanie odnośnie uzbrojonych islamistów cierpiących na religijnego pierdolca. Biesłany nie zrobili Jankesi.Cały ten wątek nie powinien tu się znaleźć.
bocian1 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 IRONRAT masz racje niepotrzebnie bijemy pianę. Arabowie powinni żyć tak jak uważają.Zawsze pozostanie im ewantualnie emigracja.Ciekawe ilu Polaków byłoby za przyjmowaniem uchodzców.Pozdr.
JaGa Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Równie dobrze Amerykanie mogą robić interwencje w kazdym miejscu naszego globu... np. w RPA bo ochydni białasi wykorzystują ludność murzyńską do pracy w kopalniach złota.Sama nasza interwencja była lekko głupia, ale jak teraz jesteśmy tam to już siedźmy tam na tyłku do konca (bo te plany wycofajmy się, ograniczmy kontyngent") bo inaczej jak się wycofamy to już naprawde nic nie zyskamy a sracimy tak zwany prestige światowy... a jak tam zostaniemy do konca to zawsze coś się znajdzie... chociażby chyba 30 miliardów złotych (chyba tyle) za autostrady... ale chyba się myle... to bylo mniej kasy... sorka za mało szczegółowe dane... Nie ukrywam też że to mentalność ludzi decyduje jaka jest władza w państwie. (popatrzmy na ameryke i powtórke wygranej Busha n/c). Jestem ciekaw czy Amerykanie by zaatakowali dzisiaj CHRL gdyby tamtjsze władze zrobili coś głupkowatego:> Czyżby użyli bomby atomowej bo za dużo obot" przy opanowaniu całej choloty". Dobra to tyle bo odbiegłem od tematu :) pozdro :)
jaca2003 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Panie Wiciu r nie do mnie pytania o religie.Ja po prostu w swoim malutki umyśle spróbowałem(nie wiem czy w ogóle miałem do tego prawo aby samodzielnie podjąć tak wazne zadanie)dodać takie liczby:2+2=? I no właśnie mi wychodzi 4 ale pewnie się mylę?Natomiast czy nie znamy z historii uzbrojonych (niekoniecznie islamistów)strzelających do nieuzbrojonych cywili?Może znowu mój mózg jest zbyt mały aby to ogarnąć i dlatego nie widze róznicy?Prawda która jest wygodna to taka My strzelamy jest dobrze do Nas strzelają jest afera.Czyli mentalnosć Kalego:Kali ukraść krowe?Dobrze.Kalemu ukraść krowę?Policja krowę ukradli.IRONRAT podałeś fakty gdzie Nasi byli okupantem.Ok San Domingo?-Chyba jednak Nasi przejrzeli tam na oczy i coś było dalej nie tak jak miało być.Hiszpania?No fakt Nasi pieknie tam stawali przykład jest ogólnie znany.Tylko jednak może znów się mylę Polski wtedy nie było?wiec jednak ani w pierwszym ani w drugim przypadku nie można mówic o Wojsku Polskim a o Partyzantach?bądż Najemnikach?Fakt jest jednak taki ze Polskie Siły Zbrojne po raz pierwszy w Historii stały sie agresorem a nie jak to pieknie na sztandarach Za Waszą Wolność i Nasza.I to wszystkie już produkty mojego małego mózgu.Teraz czas przemyśleń i potepień tych wstretnych terorystów którzy dla zaspokojenia własnych zachcianek (typu mój garnek ja go myję) sa gotowi Światowej koalicji robić wokół pióra.Pozdrawiam
Rso Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Witam. Myśle że armia północnej Korej stawiła by skuteczniejszy i dłujszy opór jankesą dlatego narazie tam będzie spokój. Amerykański przemysł zbrojeniowy się tak rozpędził że oni będą musieli co 4-5 lat wywołać jakąś drakę. Nie widze tego tak różowo panowie. Pozdrawiam.
Zientas Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Jaca2003 - Twoje wypowiedzi na ten temat są w stylu SLD, a w szczególności w stylu p. Jarugi-Nowackiej. Nie wiesz o co chodzi a gadasz byle gadać.Bez urazy,Pozdrawiam.
jaca2003 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Oczywiście ze SLD Tak najłatwiej KTO MA INNE ZDANI NIŻ JA NA STOS Z NIM BO CZERWONY.A z drugiej strony to kol Zientas byłeś? Widziałeś?Ustalałeś plan inwazji?Ja tez nie wiec kolego powstrzymaj sie przed takimi komentazami.Napisz cos sensownego np Twój tok myślenia jest do du..bo: po pierwsze, po drugie, itd.Bo jak narazie Twoje argumenty jakoś mnie nie przekonują.Pozdrawiam i zdrowia życze
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.