Skocz do zawartości

Munitionsschlepper Ausf Pzkfw Ia und Ib /Sdkfz 111/

pzl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam małe pytanie: czy w pojeździe o którym wspomniałem w temacie była budowana nad przedziałem silnikowym skrzynia ładunkowa, prawdopodobnie mocowana na jakiejś ramie lub stelażu? Może ktoś posiada zdjęcie lub rysunek takiego transportera? Czy w ogóle istniała taka wersja Munitionsschlepper ausf Pzkfw I ze skrzynią ładunkową? z gory dziękuję za jakąś odpowiedż.
Napisano
Temat ciekawy bo dotyczy PzKpfw I, ale nie widzialem o ile dobrze pamietam, takiej skrzyni ladunkowej. Mam kilka zdjec, ale pojazd ma tylko zdemontowana wieze. Sprawdze jeszcze jutro wieczorem w domu w zdjeciach, moze cos znajde, ale watpie.
  • 2 weeks later...
Napisano

Chyba jestem zdeterminowany. Co prawda to zupełnie inny czołg, ale o taka konfigurację w przypadku Pzkpfw I mi właśnie chodzi. Przepraszam za wielkość, ale nic innego nie miałem nie pod ręką w odpowiedniej wielkości, i rozszerzeniu pliku.
A jak, by ktoś widział dobre zdjęcie czy raczej rysunek Instandsetzungkraftwagen na podwoziu jedynki, pojazdu naprawczo-remontowego pokazujące zamocowanie osłon przedziału bojowego /ramy z oknami/. Czy z boków mocowana były do błotników, burt kadłuba?... Marzenia..

Napisano

Istniały dwie wersje . Pierwsza w miejscu zdjętej wieżyczki miała zabudowaną skrzynię ładunkową z drewna lub metalu . Skrzynia miała pełne dno (tzn. ze skrzyni nie było dostępu do wnętrza pojazdu) i nieruchome burty . Druga wersja w miejscu otworu po wieży miała zamontowaną okrągłą , otwieraną klapę , pozwalającą na dostęp do wnętrza pojazdu . Była jeszcze wersja polowa , gdzie otwór po wieży był zakryty płytą (drewnianą lub metalową ?) i na niej przewożono dodatkowe wyposażenie . Rysunki i zdjęcia znajdziesz w książkach Panzer Tracts" numerer 1-1 i 1-2 . Dodaję dwa zdjęcia , lecz ich jakość nie pozwala na poznanie szczegółów tych konstrukcji .

Napisano

Gdzies widzialem fotke rozbitego wg opisu we Francji opancerzonego ambulansu na podwoziu PzKfw 1a ale belki sobie teraz lamie w glowie gdzie. W miedzyczasie dwa pospolite rzekomo zdjete w Polsce.

Napisano
Bodziu - wlasnie to, dzieki.

Kiler - absolutnie nie upieram sie bo w Niemczyznie jestem analfabeta. Kierowalem sie podpisem ze munitionschlepper. No i nauka jazdy w rozbitym miescie? I to wiadro bebniace po bruku - pana kaprala krew by zalala na taki niewojskowy widok w pozadnej jednostce wojskowej - po prostu az traci frontem....

Pozdr
Krzysztof
Napisano
Bodziu, moze bredze ale ten pierwszy twojh z ostatniej serii to wyglada na ladungstrager'a raczey niz na mslpa. Tzn pojazd saperski a nie transportowy. Te ramiona z przodu sluzyly do parkowania miny czy ladunku pod sciana bunkra itp.

pozdr
Krzysztof
Napisano
Nie mogę się z Tobą zgodzić Chris. Zdjęcie Munitionsschleppera które zamieściłem wziąłem z Blitzkriegu" Zalogi, podpis pod zdjęciem brzmi, że jest to tytułowy Munitionsschlepper z 3 Dywizji Pancernej w Villenaux 16 czerwca 1940 roku.
Oprócz tego Ladungsleger miał ramiona, ale były one zamocowane z tyłu pojazdu za wieżą, której tak w ogóle na tym zdjęciu akurat nie ma.

Pzdr
Bodziu
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Może jeszcze takie kogoś zainteresuje.
A na zdjęciu Kilera jest Instandsetzugkraftwagen I. Podejrzewam, że ma założony jakiś daszek, i dlatego wygląda jakoś dziwnie.

Pzdr
Bodziu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie