MAB Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Niestety, schodków już nie ma (na brzegach położono betonową kratkę).Ale na mostku nawet po niedawnej przebudowie widać jeszcze cegły (pierwotnie był z nich zbudowany).Zrobiłem dokładny szkic sytuacyjny na podstawie dostępnych zdjęć Poznańczyka" i punkty w terenie widoczne na tych fotkach faktycznie pokrywają się z dzisiejszą okolicą.Co więcej razem z kumplem ustaliliśmy po położeniu pociągu pancernego, że nie mógł przejechać do Warszawy, ponieważ wcześniej eksplodował przed nim pociąg amunicyjny, który zniszczył tory.Załoga więc widząc, że nie jest możliwe przebicie się przez wrak wysadziła wagony i na piechotę pomaszerowała do stolicy.Na nieszczęście cała sytuacja działa się prawdopodobnie dwa, trzy dni po zajęciu tego terenu przez Niemców.Gdyby Ci wkroczyli nieco później zarówno transport z amunicją, jak i pociąg pancerny oraz parę jednostek piechoty dostałoby się bezpiecznie do Warszawy...Łałłł, ale się rozpisałem :)Ale temat ciekawy.Pozdrawiam, MAB
bodziu000000 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Skoro powrócił temat Poznańczyka, to ja dorzucę jeszcze parę zdjęć.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Druga fotka drezyn.Troszkę lepsza jakość niż u MABa.
bodziu000000 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Na poprzednim i na tym zdjęciu widać, że obie drezyny z FT17 są z jednej strony pociągu.
bodziu000000 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 I na razie ostatnie. Mam nadzieję, że zdjęcia się podobają.Krzysiu, chyba będziesz musiał założyć drugą część tego wątku.PzdrBodziu
bjar_1 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Chyba Sosnkowski" oglądany przez Hitlera - te 2 pierwsze fotki to wagon szturmowy chyba.
MAB Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Bodziu, super zdjęcia.Dzięki...Przy okazji ustaliłem też, że fotka, która kiedyś ukazała się z podpisem w Błoniu" faktycznie zrobiona była w Ołtarzewie w miejscu zniszczenia.Pozdrawiam, MABPs. Może zna ktoś skład osobowy tego pociągu (ja mam tylko nazwisko dowódcy), gdyż tym tropem chciałbym dotrzeć do jakichkolwiek wspomnień.Może wiecie co się dalej działo z obsadą?
sadyk Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 MAB.Niestety Poznanczyk" nie mial szczescia do relacji i wspomnien, tak jak np. Pilsudczyk", po ktorym zostalo kilka relacji. Co do skladu osobowego Poznanczyka" byc moze bede wiedzial cos w koncu przyszlego tygodnia.
MAB Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Poszukaj, jeśli możesz.Ja przypominam sobie tylko tyle, że załoga dotarła do Warszawy i stanowiła potem ochronę mostów.Pozdrawiam, Mariusz
Mi.Der Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Skąd jest czwarte zdjęcie (poznanczyk_4) - to z km-em w drzwiach?... Z ebayu?
Grendel Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 Zastepca dowodcy Poznanczyka" byl por.Tadeusz Lajourdie.Niestety Zebrowski nic wiecej nie pisze, procz tego, co wszyscy wiemy o udziale w obronie Warszawy itd. Kilku zdjec nie znalem - dziekuje:)To zdjecie z jarzmem naprawde bardzo ciekawe - tez bym chcial znac zrodlo.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 Ferenc,Piszesz o kpr.podchorazym Tadeuszu Turczynskim, nieprawdaz?Ten trop sledzilem dosc dlugo -miedzy innymi dlatego z uporem maniaka stawiam pytajnik, czy byl tylko jeden pociag szkolny"(badz tez pancerny-ewakuacyjny" - jesli kto woli)...Moze Sadykowi uda sie cos wygrzebac o Jego przydziale, ale watpie, by cos nowego sie znalazlo.PozdrowieniaGrendel
bodziu000000 Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 Grendel i MiDer, zdjęcie o które wam chodzi niestety nie jest moje, wziąłem je z wątku: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=71420#82698.Wkleił je tam Pepe, zdjęcia są podobno z monografii niemieckiej 1DP.PzdrBodziu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.