Skocz do zawartości

Polskie pociagi pancerne

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 387
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Według mapki u Szubańskiego, Paderewski" zakończył karierę gdzieś koło Jackowic w okolicy Bzury - czy to będzie gdzieś w okolicy, bo nie mam w tej chwili atlasu?
Napisano
No i diabli wzieli moja" drezynke Poznanczyka" i reszte jego pieknych zdjec...Znow ktos podkupil przed koncem aukcji...
Wybaczcie - unioslem sie!
Grendel
Napisano
Hmmm...Zaden inny wrak PP kolo przepustu mi do glowy nie przychodzi, ale pozniej popatrze...Zdjecia wstawie za jakies pol godziny.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

I ta drezynka, ktorej zal mi najbardziej.Co prawda oblezli ja , jak mrowki, ale i tak niezgorzej wyglada.Szkoda.
Chlapne sobie chyba maly koniaczek na zale...
Pozdrowienia
Grendel

Napisano
Łaaaaaaa :)
Dzięki Waszym linkom i zdjęciom moje prace nad dokładnym namierzeniem miejsca, gdzie skończył swój bieg PP Poznańczyk" przybierają wyraźny kierunek.
Dlatego proszę jeszcze raz o wszystkie informacje, zdjęcia, etc.
Żyją jeszcze starzy mieszkańcy miejscowości w której załoga wysadziła ten pociąg.
Chciałbym pokazać im zdjęcia, a może po charakterystycznych punktach w terenie (domy, semafory, etc.) uda się w końcu na 100% ustalić w którym to było miejscu.
I nie chodzi tu nawet o odnalezienie jakiś pamiątek, ale poprostu ustalenie - tu i w tym miejscu we wrześniu 1939 roku został wysadzony polski pociąg pancerny!

Pozdrawiam, Mariusz
Napisano

Trzecie zdjęcie.
Przepraszam za te gumki na fotkach, ale zdjęcia te skopiowałem parę lat temu z jakiejś aukcji. Może ktoś wie, kto kupił te zdjęcia.
Bardzo ciekawe zdjęcia, gdyż nie kojarzę innych zdjęć Gen. Sosnkowskiego" w niemieckich rękach.
Możliwe, że fotki zrobiono zimą 39/40, bo pociąg ma jeszcze polskie malowanie.

Pzdr
Bodziu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie