Skocz do zawartości

Gustaw Jeleń a my

2A

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a moze to jest orgainalny czolg znaleziony w bagnie i uzyty do filmu , w tamtych czasach sporo tego sie znajdowalo , ale czy ta teoria jest dobra to trzeba bylo by sie przyjzec dokladnie temu czolgowi, ja juz dawno nie ogladalem.
  • Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
czesto takie czolgi byly poprostu wysadzane w powietrze ze wzgledu na znajdujaca sie tam amunicje, ale napewno sa takie które przetrwaly i sobie czekaja zakonserwowane w mule :)
Napisano
Jako,że japońska klamra musi poczekać na lingwistę a Tygrysy są wśród nas przedstawiam dzieło naszych speców z Łodzi...
Napisano
Zatopiony w bagnie,a obstukiwany nogą przez Grigoria czołg, to raczej miał udawać Panterę.Jeśli mam porównać Tygrysy z pierwszych odcinków, z czeskim" Pz.VI z Szeregowca R.",
to wg mnie nasi scenografowie 35 lat wcześniej mając mniejsze mozliwości tech.osiagneli bardzo dobre rezultaty.
W póżniejszych odc. wystepowały JS-II udając Pantery .
Serial odniósł sukces i można było pójść na łatwiznę.
Pzdr.Jarek
Napisano
Inaczej na to spojrze.Kiedy w telewizji byli pancerni to na podwórku nie było nikogo.Kazdy chciałbyc ankiem Kosem a laski to każda była Marusia.I obowiązkowy całus(nie od starszyny Czernousowa).Budowało się rózne takie czołgi z kartonów znalezionych w pobliskim supermarkecie(czytaj w śmietniku)a Janek i tak i tak siedział w wieży bo już był dowódcą.A teraz?A to czołg nie taki a to hełm ma kalke z innej strony a to już Janek Kos i Grigorij Saakaszwili są kolaborantami bo przyszli z tamtej strony.A mi się łezka w oku kręci gdy sobie przypomnę podwórko pancernych i jeszcze do kompletu Niewidzialną Rękę(to Ci co staruszkom mleko i wungiel kradli z pod drzwi).
Pozdrawiam
Napisano
Mnie się wydaje, że Pantery były jednak ładniej zrobione od Tygrysków. Niestety oprócz tej utopionej w bagnie to raczej zbliżeń nie pokazywano. Wyglądały wiarygodniej od Tygrysów, przeważnie ukazywane w walce (atak na batalion Baranowa i chyba przy bunkrze nad morzem), oczywiście chodzi mi o pierwszą serię. Acha i jeszcze taki kwiatek: żołnierze dywizji Herman Goering noszą nocniki z oznaczeniami SS.
Napisano
Oj Jaca, nic dodać nic ująć. Ile to kłótni było o to kto ma być Kosem... Jakich błędów by nie było, nie zamieniłbym czterech pancernych oglądanych dobre ponad 20 lat temu w cz-b Rubinie" na nic współcześnie mi znanego. Piękne czasy, a czepianie się detali w serialu tak starym, to paranoja. Ale rozumiem...trzeba popisać się wiedzą, bo wiedza o karabinach i czołgach to niezły szpan wśród kolegów z klasy :)

Dajcie spokój.

Pozdrawiam Janków i Marusie :))
Napisano
A ja wolałem Pana Wołodyjowskiego",Potop", Krzyżaków" i czekałem na Ogniem i mieczem" a tu klapa. Zawsze słuchałem z zapartym tchem jak mój Tata opowiadał o moim rodzie , dworach , szlachcie, husarii,ułanac i tych wszystkich reakcyjnych rzeczach i osobach. Tęsknię za 3 z historii za 17wrzesień i wojnę 1920 1921 a teraz można spokojnie mówić nosić sygnety. Pozdrawiam serdecznie.
Napisano
Hakas to miałes fajowo.Moja Pani Profesor od historii(przez duuuuże H)(wtedy to była gnojoja a teraz to dużo Jej zawdzieczam)to taka zła kobieta była że miała męża z II Korpusu (i do tego ten zły człowiek był oficerem i jakimś cudem nie załapał się do Ostaszkowa czy Starobielska tylko na leczenie klimatyczne.Gdy na mocy umowy Sikorski - Majski turnusy lecznicze zakończono to tego reakcyjnego i faszyzującego człeka wyżucono z turnusu.A Ta Kobieta mówiła takie rzeczy że aż strach.I dziki niej wiedziałem jak było ale i tak pancerni byli the best.
Pozdrawiam
Napisano
Andreos, to nie jest czepainie się detali tylko próba poznania ulubionego serialu z najmniejszymi detalami godna prawdziwych pasjonatów. Ja osobiście nie popisuję sie wiedzą przed kolegami z klasy bo mi do 40 blisko. Wolę jednak tych popisujących się" nad tych którzy mogą zaistneić jedynie przez krytykowanie innych atych drugich tu, i na innych forch, nie brakuje. Pozdrawiam prawdziwych fanów serialu.
Napisano
Odnośnie noża japońskiego spadochroniarza,to niekoniecznie
jest wz.56 zdjęcie jest mało wyraźne,może to być nóż saperski,głownie miał identyczną z wz56 ale nie miał jelca
Napisano

Janek patrzy na Fiedię, Fiedor na nas i pyta: jaka to maniorka. Kto zgadnie ten wypije ;0)
Nóż wz 56, ma jelec. Wieczorkiem inne 'wyłapki'.Panowie jesteście WIELCY !

Napisano
No jest jeszcze jeden kwiatek-polscy żandarmi w hełmach
wz 31/50
Nóż 56-ok,chodzi mi o to ,że istniała inna wersja noża,bez jelca(podobny do noża fińskiego) i w gumowej pochwie
Napisano
Witam ten odpadający chamulec z ygrysa" w Berlinie zabił jednego z statystów niestety.Niewiem czy zaważliście ale w pierwszych paru odcinkach wystepuje sprzęt zachodni [ciężarówki] a potem już tylko GAZY i ZIŁY.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie