Skocz do zawartości
  • 0

co to za giwera

tasiek

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na 1000% Browning FN M.1900. Kiedyś takiego miałem:-) W książce Fredericka Myatta Pistolety i rewolwery" jest napisane, ze podobno z takiego modelu broni serbski student Gawrilo Prinzip zastrzelił habsburskiego Arcyksięcia Ferdynanda w Sarajewie w 1914 roku.
Pzdr.
Daniel
Napisano
To porownaj, nie trudno znalezc w necie, pierwszy link z brzegu, jaki znalazlem.

http://world.guns.ru/handguns/hg117-r.htm
Napisano
Najciekawsze w nim jest, że gniazdo sprężyny oporopowrotnej miał umieszczone nad lufą. Sam zamek też dziwaczny. Używany podczas I WW jako broń osobista oficerów.
Napisano
Tak, to dosc oryginalne rozwiazanie, sprezyna ta nie dosc, ze umieszczona nad lufa, to spelniala podwojna funkcje sprezyny zarazem powrotnej, jak i uderzeniowej.Model ten mial tez polaczona ze szkieletem na stale lufe.Dla mnie pokraka, ale jesli wziac pod uwage, ze byl to pistolet bedacy rozwinieciem modelu z 1897 roku, to i tak calkiem zgrabny wynalazek, jak na tamte czasy.
Napisano
To że zgrabny to nic biorąc pod uwagę, że po wprowadzeniu na rynek był hitem i naśladował go kto tylko mógł produkowano nawet rewolwery przypominające zewętrznie ten pistolet dla mniej zamożnych kupujących.
Napisano
DTH porównałem z linkiem i masz rację. Gratuluję znajomości tematu jestem pod wrażeniem. Najstarszą FNkę jaką znam to 1910. Pozdrawiam Luger.
Napisano
Browning FN - tak własnie się nazywa, robiony w Fabrique Nationale w Belgii na licencji Browninga. Taki właśnie napis byłby widoczny z boku, gdyby nie było tak silnej korozji.
Napisano
Ogólnie rzecz ujmując konstrukcje broni krótkiej J.M. Browninga produkowane były w Europie przez FN, a w USA przez Colta, stąd też nazywa się je też wg nazw wytwórców - te dwie linie z reguły się zresztą ze sobą zresztą nie pokrywały, acz z wyjątkami w rodzaju FN Mle 1906 i Colta Vest Pocket (M 1908).

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Witam
Łukasz udawadnia mi że nie TT jednak.Ja zasugerowałem się pewną cechą szczególną. Może mylić mnie stan wykopu jeśli coś wybaczcie pomyłkę.
Jan Panasiuk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie