tasiek Napisano 11 Grudzień 2004 Autor Napisano 11 Grudzień 2004 jak w temacie niestety jest w fatalnym stanie Nie znam się na broni krótkiej więc pytam fachowców
danieloff Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Na 1000% Browning FN M.1900. Kiedyś takiego miałem:-) W książce Fredericka Myatta Pistolety i rewolwery" jest napisane, ze podobno z takiego modelu broni serbski student Gawrilo Prinzip zastrzelił habsburskiego Arcyksięcia Ferdynanda w Sarajewie w 1914 roku.Pzdr.Daniel
DTH Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 To porownaj, nie trudno znalezc w necie, pierwszy link z brzegu, jaki znalazlem.http://world.guns.ru/handguns/hg117-r.htm
danieloff Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Najciekawsze w nim jest, że gniazdo sprężyny oporopowrotnej miał umieszczone nad lufą. Sam zamek też dziwaczny. Używany podczas I WW jako broń osobista oficerów.
DTH Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Tak, to dosc oryginalne rozwiazanie, sprezyna ta nie dosc, ze umieszczona nad lufa, to spelniala podwojna funkcje sprezyny zarazem powrotnej, jak i uderzeniowej.Model ten mial tez polaczona ze szkieletem na stale lufe.Dla mnie pokraka, ale jesli wziac pod uwage, ze byl to pistolet bedacy rozwinieciem modelu z 1897 roku, to i tak calkiem zgrabny wynalazek, jak na tamte czasy.
jacenty2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 To że zgrabny to nic biorąc pod uwagę, że po wprowadzeniu na rynek był hitem i naśladował go kto tylko mógł produkowano nawet rewolwery przypominające zewętrznie ten pistolet dla mniej zamożnych kupujących.
luger Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 DTH porównałem z linkiem i masz rację. Gratuluję znajomości tematu jestem pod wrażeniem. Najstarszą FNkę jaką znam to 1910. Pozdrawiam Luger.
danieloff Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Browning FN - tak własnie się nazywa, robiony w Fabrique Nationale w Belgii na licencji Browninga. Taki właśnie napis byłby widoczny z boku, gdyby nie było tak silnej korozji.
Grzesio Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Ogólnie rzecz ujmując konstrukcje broni krótkiej J.M. Browninga produkowane były w Europie przez FN, a w USA przez Colta, stąd też nazywa się je też wg nazw wytwórców - te dwie linie z reguły się zresztą ze sobą zresztą nie pokrywały, acz z wyjątkami w rodzaju FN Mle 1906 i Colta Vest Pocket (M 1908).PzdrGrzesiu
tasiek Napisano 11 Grudzień 2004 Autor Napisano 11 Grudzień 2004 jak w temacie niestety jest w fatalnym stanie Nie znam się na broni krótkiej więc pytam fachowców
yasioo Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 ot zwykła tetetka wz.33 ale fajne znalezisko jeśli sam wykopałeś Jan Panasiuk
Łukasz Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 Witam! To żadna TT... Nie jestem pewien, ale stawiam na Frommera. Pozdrawiam, Łukasz
yasioo Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 WitamŁukasz udawadnia mi że nie TT jednak.Ja zasugerowałem się pewną cechą szczególną. Może mylić mnie stan wykopu jeśli coś wybaczcie pomyłkę. Jan Panasiuk
yasioo Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 Witam Łukasz wskazał mi mój nędzny błąd.To nie jest TT.Czy nie ma na wykopie jakiś zauważalnych sygnowań.?? Jan Panasiuk
tasiek Napisano 11 Grudzień 2004 Autor Napisano 11 Grudzień 2004 nie był jeszcze czyszczony i nic na nim nie widać kolega podpowiadał mi nieśmiało ze to browning nie jest jednak pewien
Pytanie
tasiek
jak w temacie niestety jest w fatalnym stanie Nie znam się na broni krótkiej więc pytam fachowców
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.