dr.tommy Napisano 21 Luty 2009 Share Napisano 21 Luty 2009 http://odkrywca.pl/cytadela-poznanska-22-luty-2009,648001.html#648001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Witam, owe" fotki w temacie.Z artykułu Festung Posen 1945" w MilitariaXXw.Inne ujęcie T-34-85 spalonego między Zamkiem a aulą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Is-y zniszczone na Kaponierze [ul.Zwierzyniecka] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 a czyjego autorstwa ten artykuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 15 Marzec 2009 Autor Share Napisano 15 Marzec 2009 I takie ciekawe foto.Armaty Zis-3 i zaprzęg konny.Artykuł - Krótka historia bitwy Festung Posen 1945, autor Michał Krzyżaniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 16 Marzec 2009 Share Napisano 16 Marzec 2009 @ Lefa: chodzi o pewien porządek i jasność informacji (minimalny opis bibl. to autor i tytuł) swoją drogą śliczne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 25 Listopad 2009 Share Napisano 25 Listopad 2009 Witam.Potrzebuje pewnej informacji -może ktoś pomoże: czy od strony dzisiejszej Szelągowskiej w strone ulicy Winogrady atakowały jakieś jednostki pancerne ? Na górce koło Bramy Polnej stał Tygrys. Czy w jego strone coś próbowało się przebić na Cytadelę ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 25 Listopad 2009 Share Napisano 25 Listopad 2009 Najlepiej spojrzeć do Pancernej Rezerwy Uderzeniowej" Macieja Karalusa i Jarka Jerzaka. Można też poszperać w Bitwie o Poznań" lub w Bojach o Poznań" Szumowskiego lub w Wyzwolenie Poznania 1945" Okęckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 Nie znam tych pozycji na pamięć . Szukam kogoś kto interesował się tym kawałkiem .Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkos345 Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 W listopadowym odkrywcy (oczywiście 2009) jest historia jednej Pantery z Twierdzy Poznań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 Panowie do listy pancernych pojazdów jakie były w Poznaniu należy doliczyć Jagpanzer IV....i to wiaadomość na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 Suma sumarum ile było pojazdów w Poznaniu i jakich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 Nowa, piękna karta w historii Festung Posen" :Dhttp://www.sturmgeschutziv.pl/pl/component/content/article/1-latest-news/125-sensacja-nowa-karta-w-historii-poznaniaBył skierowany tyłem do Cytadeli. Uciekał czy szedł na polowanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 14 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2010 Przeglądałem temat i nie znalazłem tej fotki.Isy-2 na dzisiejszej ul. 28 czerwca 1956r, na wysokości zakładów Cegielskiego, jada w kier. centrum.Dużo fotek z Isami, w tym też z Poznania tu:http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?135408-IS-2-tank-photosJuż wkrótce owe" fotki w temacie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2010 Is-2 na 99% Poznań, gdzieś na Wildzie.Nie mogę znaleść opisu do fotki, gdzieś było nazwisko oficera.cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 17 Styczeń 2010 Share Napisano 17 Styczeń 2010 Ach te poznanianki, niczym nie odbiegały w modzie od berlinek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 19 Styczeń 2010 Share Napisano 19 Styczeń 2010 Z tego co pamiętam ów oficer, był dowódcą IS-2, pogromcy" Pantery. A moda jaka była każdy widzi, bez względu na to czy to był Poznań, Berlin czy warszawa lub inne jakieś tam miasto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 19 Styczeń 2010 Share Napisano 19 Styczeń 2010 To tylko taka moja sugestia, ale takie czarne czapeczki jak u tego pana pod lufą (takie trochę werhrmachtowskie), to pamiętam na głowach starszych poznaniaków jeszcze w latach 60-ych, a gdy patrze na zdjęcia z okupacji w Warszawie to raczej kojarzą mi się czapeczki a la" leninówki" czy coś w tym rodzaju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 28 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2010 Poznańska Pantera z Golęcina, ma raczej mało wspólnego z walkami w Festug Posen, ale fotka taka poznańska ;)Foto wykonano na terenie WSOWPanc. [ na oko początek lat 60 ?]To ten czołg który podczas transportu niszczył przydrożne latarnie, niechciał iśc do huty.Fotkę wklejam za aprobatą admina forum http://forum.muzeumbronipancernej.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 30 Styczeń 2010 Share Napisano 30 Styczeń 2010 Nowy nabytek.Już kilka razy ta Pantera" była prenentowana, ale nie do końca w takim ujęciu.Rynek Wildecki, w tle kosciół rektoralny pw. Maryi Królowej, ulica Górna Wilda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 23 Luty 2010 Autor Share Napisano 23 Luty 2010 Jak to kiedyś napisał @bucka:Delikatne wskrzeszenie tematu jako nawiązanie do zbliżającej się rocznicy zakończenia walk w Poznaniu w lutym 1945 roku..."Kolejna fotka z Rynku Wildeckiego.Oczywiście cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal56 Napisano 25 Luty 2010 Share Napisano 25 Luty 2010 a byl kotek tak blisko i poszedl na zlom zal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Wiem, że to temat o pojazdach pancernych, ale wydaje mi się, że tutaj najlepiej moja prośba będzie pasować.Poszukuję kopii artykułu:Hans Schultz, Einsatz der Flak- Untergruppe Posen; w Nachrichtenblatter der Hilfsgemeinschaft ehem. Posenekampfer 1. Folge [Juli 1966] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 28 Maj 2010 Share Napisano 28 Maj 2010 Nowość o Poznaniu. Wydawnictwo Militaria Posen 1945". Co do zawartości merytorycznej to nie wiem, bo dziś dopiero kupiłem. Jeżeli chodzi o fotki to wydaje mi się, że umieszczono w niej zdjęcia z Królewca. Więcej jak przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 7 Sierpień 2010 Share Napisano 7 Sierpień 2010 W książce У ворот Берлина", część 1. można znaleźć kilka (ok. 20.) zdjęć z roku 1945 z Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi