jaca2003 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 bocian 1 mniej emocji.Dałem przykład ze w MWP są w zbiorach rzeczy pozyskane w ten sposób a Ty już mnie chcesz ukrzyżować.Powtarzam zachowajmy spokój i zimną krew bo ta sprawa wymaga wyjaśnienia.Obawiam sie tylko jak pisałem już na tym forum że niedługo sama próba zidentyfikowania blachy bedzie podlegać pod paragraf.Powtarzam jeśli był to grób zbiorowy ogólnie znany trza faciowi dokopac ale jeśli trafił na ten grób przypadkiem?W informacji podaja że zawiadomienie do policji wpłyneło w zeszłym tygodniu.Podejrzewam ze tylko dlatego ze na wierzchu walały się kości.Czy sadzicie ze to nie zrobił ktoś po gościu?Mało jest takich przypadków?A moze własnie gozdek poinformował właściwą organizacje i podał tresc blach i dlatego wzieli się za niego a nie dla tego ze akurat ten temat wystawił na allegro.Może po prostu była akcja Łapać hieny a gozdek był pod reką?Naprawde nie wiadomo jak było. Nikogo nie bronię ale tez nikogo nie potepiam.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 rozkopywanie grobow jest naganne to fakt ale jedna z BLYSKAWIC jest tez z grobu powstanca warszawskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian1 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Tak to prawda kolekcjonerzy dbają o swoje zbiory ,no cóż w muzeach bywa różnie, ale czy co mamy roskopywac mogiły (obojetnie czy oznaczone czy też nie, mi jest egal,oba sa moralnie podejrzane).A co do Panów kolekcjonerów wy to macie czyste raczki niegrzebiecie w ziemi ,a gdy kupujecie coś na bazarku czy też na aukcji to pytacie sie skad właściciel ma te rzeczy?moze niektórzy, ale są też tacy co to zbierają stare nagrobki ,słupy graniczne,dzwony,broń,białą broń,i czesto takie ,rzeczy mozna trafić na i w mogile. No ale wy jesteście kolekcjonerami, a muzelnicy to już sami sobie odpowiedzcie jak wam pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIADER Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Tak...jesli kosci sie walaja po wierzchu ziemi to co?W pewnei nadmorskiej miejscowosci był las i pełno kosci.Moze warto zakopac je i oddac jakąs czesc tym ludziom co zgineli...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Swoją drogą sprzedający jest z Wrocławia, do granicy niemieckiej kawałeczek. Gdyby sprzedał w Niemczech miałby dużo więcej kasy. A nie sprzedał? Nie potrafił, czy chciał by zostało w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 http://www.allegro.pl/phorum/read.php?f=270&i=32975&t=32975a tu dyskusja z Allegro na ten temat też warta przeczytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian1 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Sumujac nietykalność i poszanowanie cmentarzy ,mogił ,kurchanów (nie ma znaczenia czyje szczatki są tam pochowane), stanowi o cywilizacji Państwa, a handel rzeczami osobistymi z tych mogił to hieniarstwo obojetnie kto to robi i jakie ma powody(przewaznie kasa bo jest popyt wśród kolekcjonerów",cena też niejest mała można zarobić)Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Jak się te wasze wypociny czyta to śmiech pusty ogarnia :)... Swiętoszki od kolekcjonowania łusek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Popieram Jacentego.Sam jestem ciekaw ilu z nas moze z całą pewnoscią powiedziec ze nie ma nic w swojej kolekcji co nie pochodzi z grobów.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
searcher Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 No,No..poczytałem Cafe...Cóż...szczena opada jak czytam o pierd..nych wrogach" lub innych bzdetach usprawiedliwiających" temat..Paranoja i gównażerska znieczulica..Fanty fantami....ale są pewne granice..Ahhh polaczki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Czy tu wszyscy mają po 5 lat, że od razu wierzą w to co napisali w jakiejś gazetce? Chyba na tym forum w jakimś pijanym widzie większość próbuje zostać funkcjonarjuszami ORMO ....fałszywe liski czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulus22 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 searcher co masz na myśli pisząc fanty fantami....ale są pewne granice.." jak te granice są to je jasno określ a nie bierzesz sie od razu za obrażanie ludzi, sam mieszkam niedaleko cmentarza wojskowego i jeszcze jak żyje kawał czasu nie widziałem żeby ktoś tam z wykrywaczem latał. dziwi mnie również Twoja nieskazitelna moralność, każde miejsce gdzie leży" człowiek to grób i nie ma znaczenia czy jest on oznaczony czy nie, dla mnie liczy się godnośc pochówku człowieka a nie to czy będzie leżał razem z MG czy bez. A co do tego człowieka to z wyrażaniem wszelkich opini wolałbym się wstrzymać do oficjalnego rozstrzygnięcia sprawy. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U96 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Osobiście trafłem na niemca i co jestem juz hiena.Jak chciałbym sie dorobić na zmarłych to wystarczy kilka dni przed Dniem Zmarłych pozbierac wieńce itp. i na ryneczek - proste !!! na caly rok wystarczy!!! Moja sprawa jak sie zachowam i tak nie macie wpływu na to co zrobie i Wy nie będziecie mnie z tego rozliczać.Co do świętych" - rada - kopcie sobie łuski, granaty itp. bo reszta was przerasta :-{. VJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Panowie, moje zdanie: jeśli ktoś z premedytacją rozkopuje oznaczony grób ( ma świadomość, że jest to miejsce pochówku) to jest najzwyklejsza łajzą i hiena cmentarną. Ale też trzeba brać pod uwagę, że czasem (nawet dość często) trafia sie na grób całkiem przypadkowo, bez złych intencji. I to jest moralnie usprawiedliwione. Ps. Ja tam mam gdzieś, czy po mojej śmierci będą kopać czy nie. To już nie będzie mój problem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
searcher Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Do Paulus22:Po pierwsze, proszę uważnie przeczytać mój post...Przypomnę: poczytałem(forum Cafe na Allegro) i aż mnie zatkało płycizną jaką prezentują tam niektórzy poszukiwacze". A co do mojej moralności to i owszem,myśle,że jest nieskazitelna i nie zamierzam tego zmieniać. Grób to grób,oficjalny czy nie - uważam, że to już nie chodzi o walające się kości. Dla mnie miejsce, w którym ktoś poległ to symbol tego kogoś i to właśnie trzeba uszanować,pamięć po zmarłym..Może nigdy nie wdziałeś żeby ktoś latał z wykrywką po grobach...a ja paru takich widziałem i gardze nimi(i tu poprzestanę bo aż mnie świeżbi by więzankę puścić)..Pozdro i honor poległym...WSZYSTKIM !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_tuna Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 drodzy Panowie ...nic w wiekszości nie wiecie chyba na temat tego co sie tam stało...piszecie tu jakies durne dywagacje na tematy bez sensu i sie nadmiernie podniecacie......mam dośc czytania tych bzdurnych postów w stylu zabić hiene"..albo co ja mam zrobic bo wykopałem blaszke?"ps tak naprawde to kazdy z nas jest hiena ..bo jeżeli trafił jakieś pamiątki przy zwłokach i je trzyma,to tak niestety jesti jeszcze jedno podniecanie sie jest tak na prawde dobre dla małolatów,za rok moze dwa lub dłużej wszyscy poznamy prawde o wszystich aspektach tej sprawy...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 WitamNa wstępie zaznaczam , że nigdy nie rozkopałem , żadnej wiadomej mi mogiły czy grobu. Mam do Was drodzy koledzy i koleżanki takie pytanie...:Czy widzieliście, żeby ten człowiek rozkopywał te groby lub macie jakieś dowody na to? Bo jeżeli nie... a on okaże się niewinny... A jeżeli policja zauważy TWOJĄ ofertę na allegro, zrobi Ci raban w domu i stwierdzi, że pomagałeś rokopywać temu człowiekowi groby bo niby skąd miałbyś te wszystkie fanty...Zastanawia mnie jeszcze pewna sytuacja..Co się stanie jak ktoś z Nas znajdzie sobie teraz zrzutowisko np. hełmów i załóżmy , że takie same jak na allegro .. to na bank taki poszukiwacz musi okazać się hieną cmentarną bo innego wytłumaczenia nie ma.....Na koniec dodam , że nie znam tego człowieka i nic mnie z nim nie łączy a o całej sprawie dowiedziałem się z tego forum.Pozdrawiam - Cortez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 jeżeli ta informacja to prawda to stawia gościa w innym świetle :-(http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=14591&wid=6188830Hiena cmentarna na internetowej giełdzieMieszkaniec Wrocławia przyznał, że sprzedawane na internetowej aukcji militaria skradł ze splądrowanej przez siebie mogiły pod Dobiegniewem - pisze Gazeta Lubuska". Tydzień temu policjanci ze Strzelec Krajeńskich dowiedzieli się o splądrowaniu i okradzeniu zbiorowej mogiły żołnierzy niemieckich pod Dobiegniewem. Do lat 50. mogiła ta była oznaczona krzyżem, później wiedzieli o niej głównie okoliczni mieszkańcy. Z okazji Święta Zmarłych zapalali na niej świeczki. Policjanci szybko nawiązali kontakt z polskimi współpracownikami Niemieckiego Związku Opieki nad Grobami Wojennymi. Dowiedzieli się od nich, że w zbiorowej mogile mogą być pochowani żołnierze dywizji spadochronowej. Tymczasem na jednej z aukcji internetowych mieszkaniec Wrocławia za 14 tys. zł oferował do sprzedaży osiem hełmów i pięć tzw. nieśmiertelników należących niegdyś właśnie do niemieckich spadochroniarzy. Policjanci skojarzyli te informacje i pod pozorem zakupu militariów skontaktowali się z ich sprzedawcą. Okazał się nim Adam S. z Wrocławia, od lat zajmujący się poszukiwaniem militariów - informuje Andrzej Kulesza z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gorzowie. W poniedziałek mężczyzna został zatrzymany i przewieziony do Prokuratury Rejonowej w Strzelcach Kraj. Mieszkaniec Wrocławia przyznał, że sprzedawane w internecie militaria pochodzą z ograbionego przez niego grobu pod Dobiegniewem. Postawione zostały mu zatem zarzuty znieważenia miejsca spoczynku zmarłych oraz jego ograbienia. Pierwszy czyn zagrożony jest karą do dwóch lat więzienia, drugi do ośmiu lat - wyjaśnia Arleta Pechman, prokurator rejonowy w Strzelcach Kraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Dziwne, że ich jeszcze nie ekshumowano. W końcu to elita wojsk niemieckich.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 No cóż... miałem nadzieje, ze nie rozkopywał tych grobów... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_szn Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Witam,znam nieco tę sprawę i może mój post niektórym rozwieje wątpliwości. Od wczesnych lat 70-tych jeździłem niemal co wakacje do znajomego leśniczego w tamte lasy. Ów leśniczy pokazał mi OZNACZONY grób nieopodal brukowanej drogi. Ta mogiła była ZAWSZE oznaczona. Jeśli nawet któregoś roku krzyż się przewrócił, to wkrótce stawiano nowy. Miejscowi mówili o tym miejscu grób nieznanego żołnierza". Mogiła miała kilka metrów długości. W listopadzie palono tam znicze i kładziono kwiaty. Wiadomo było tak naprawdę, kto tam spoczywa. Od otwarcia granicy z NRD przyjeżdżał tam regularnie utykający lekko starszy pan i on wyjaśnił, że tam leżą jego koledzy.Latem tego roku byłem tam znowu i oburzeni mieszkańcy okolicznych wsi opowiedzieli, że jakaś łajza i hiena" (cytat z wypowiedzi) zniszczyła mogiłę. Sołtys nawet udał się na wizję lokalną. Grób był rozkopany, a kości spokojnie sobie w nim leżały w nieładzie. Następnego dnia mogiła była już zasypana.Miejscowi powiadomili policję, a ta zaczęła dochodzenie i tak doszli (choć po pewnym czasie) do sprawcy. Jak pisze Gazeta Lubuska", ten już się przyznał. Sami oceńcie jego postępowanie. Zupełnie inaczej ma się sprawa, gdy przypadkowo znaleziony zostanie na pobojowisku poległy żołnierz i jeśli taki casus zostanie odpowiednio potraktowany. Jeśli dzięki poszukiwaczowi trafi on na cmentarz a rodzina po latach dowie się czegoś o losach krewnego, to tylko pochwalić. Co do rzeczy (nazywanych przez niektórych elegancko fantami"), to na pewno nie interesują one rodziny zmarłego (poza tzw. rzeczami osobistymi jak biżuteria - patrz strona Volksbundu) i chyba nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogaciły czyjąś kolekcję. A czy ktoś takowe akceptuje u siebie czy też nie, to już jest sprawa indywidualna.Pozdrowienia z Pomorza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 A co sądzicie o chodzeniu z wykrywką np. w odległości 100 m od oznaczonej mogiły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U96 Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Tak rozwiał.Gardze facetem i jemu podobnym.Zastanawiam sie czy stawianie krzyzy jest dobrym pomysłem w przypadku gdy wyjdzie w terenie pochówek. Widac że krzyże są traktowane jak znak TU KOPAĆ.Z szacunkiemVJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Tak panowie szlachta jeśli sprawa wygląda tak jak ją przedstawił Piotr_szn to tylko gościowi lęb przy samej d... szpadlem.I teraz kazdy z łopatką moze być potraktowany w ten sam sposób.Nie wazne czy wchodzisz do lasu z łopatką aby nakopac robaków czy harcerz idacy z saperką do lasu za potrzebą.Pokutowac będa teraz dziury w lesie i kości walajace się wokół grobów na których ktoś wcześniej ustawił znak tu kopać czyli krzyż.I bardzo ciężko teraz bedzie kogos przekonac że nie szukamy tylko fantów.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Temat jałowy ale jak by się gość nie przyznał i nie mieli by innych mocnych dowodów to sprawa by się rozeszła po kościach". Jest to nauczka że niewolno choćby jak nie korciło kopać mogił, bo poza moralnym stroną zagadnienia to jest jeszcze odpowiedzialność karna na podstawie art 262 par. 2 KK: Kto ograbia zwłoki, grób lub inne miejsce spoczynku zmarłego podlega karze pozbawienia wolności od 6 m-cy do 8 lat." Fajnie, tak jak za nielegalne posiadanie broni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.