Skocz do zawartości

Sturmpanzer IV Brummbär

POLI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Interesuje mnie tematyka związana z obroną twierdzy Wrocław w 1945 roku. Wśród materiałów dotyczących jednostek broniących miasta, znalazłem informację o tym, że w skład oddziału pancernego twierdzy wchodził wóz bojowy Sturmpanzer IV wyposażony w armatę L 70 stosowaną w czołgach średnich Pzkw. V Panther. W necie nie mogę znaleźć zdjęcia takiego wozu. Może któryś z szacownych forumowiczów posiada takową ?
Pydr.
POLI
Napisano
Jesli dlugosc lufy wynosila siedemdziesiat kalibrow, to na 150% nie byl to Brummbar, ktory mial dwunastokalibrowa StuH43 ;o)
Poprawna nazwa brzmi: Panzer IV /70(V[omag]) lub (A[lkett])(Sd.Kfz. 162/1).Moze tez byc Pz.Jag.IV mit 7.5cmPaK 42 (L/70),Gerat 559 i 558 itd.
Zdjec bylo na forum sporo - byl kiedys nawet watek o nich.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

Jw.Grendel.
Sturmpanzer IV Brumbar wyposazony był w haubicę 150mm StuH 43 L/12 i służył do wsparcia piechoty.Natomiast Jagdpanzer IV wyposażony w działa o kalibrze i symbolu jak wspomniał kol. Grendel był niszczycielem czołgów.Brumbary brały udział w Powstaniu Warszawskim, ale nic nie wiem o tym ,aby brały udział w walkach o Wrocław .A takiego Brumbara mam na podwórku.
Pzdr.Jarek

Napisano

Drugie zdj. mojego Brumbara.
Poli, ja też interesuję się historią Wrocławia i okolic z datą 1945.Ale oglądając forum dochodzę do wniosku jakoby nic się w tym rejonie pod koniec wojny nie działo.Na forum rozmawiają Koledzy z Pomorza,Kielecczyzny,okolic Wa-wy ,Poznania i innych rejonów kraju,a o naszym regionie cisza .Jedyne o czym się mówi (nawet nie mówi ,a pisze w Odkrywcy) to złoty pociąg",sztolnie w Górach Sowich ,Walim itp. Ok. ,fajnie się tego słucha i czyta ,ale ja nie mam Schwimmwagena jak Pan Samochodzik ,tylko Rutusa z którym pochodziłbym chętnie po moim" terenie, a tu tajemnica jak za komuny.
Pzdr.Jarek

Napisano

horst gleiss wydał 10cio tomową pracę pt. breslauer apokalypse 1945 znajduje się tam wiele wzmianek nt. panzer-jager-abteilung breslau która to jednostka grupowała wszystkie pojazdy pancerne w twierdzy wymienia tam czołgi typu : stug 3 , panzer 2 , jagdpanzer 4 , oraz sturmpanzer 4

pzdr
marecki
Napisano
Może coś bliżej o tym wydaniu.W/g mnie Pz II obrywały już nieżle pod Mokrą drugiego i trzeciego września ,a pięć i pół roku póżniej z T34 i JSU152 mogły mieć taką szansę ,jak maluch" w zderzeniu z tirem.Chyba,że czysta desperacja.Co do Brumbara potwierdzam swą wątpliwość.

Napisano
Pz.II mniej więcej od połowy wojny przebudowywano na samobieżne armaty ppanc. i inne cuda ,jednak została pewna ilośc asowych" czołgów. Te ,z braku innego sprzętu ,wcielano do oddziałów nawet w 1945 r. Nawet podczas obrony Berlina coś z dwójek" by się znalazło :)

pzdr

bjar_1
Napisano

Witam !
Kolego Grendel nie pomyliłem się, cytuję dostępne mi źródła. Załączam skład jednostki pancernej twierdzy Wrocław i ponawiam swoją prośbę o fotkę Sturmpanzer IV mit Panther-Kanone L 70.
Pzdr.
POLI

Napisano
Poli,
Zdjecie zalaczylem wyzej.Chodzi o Pz.Jag.IV.Tylko one byly wyposazone w PaK42 L/70.
Jak widac zrodla moga troche amieszac".
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Jesli chodzi o armate, to tez nie calkiem byla to Panther-kanone".Pz.Kpfw.V bylo uzbrojone w czolgowa wersje - 7.5cm KwK 42 L/70 zas Pz.Jag.IV w 7.5cm PaK 42 L/70.Roznice niewielkie, ale na tyle znaczace, by uzywac innej nazwy.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Wielkie dzięki ! Skoro trafiłem już na fachowca od broni pancernej to czy mógłbym prosić o krótką charakterystykę pozostałych wozów 1 kompanii Panzer Abteilung Breslau ?
Napisano
Polecam
http://www.achtungpanzer.com/profiles.htm
Tam znzajdziesz charakterystyki ktoryc szukasz.Ze zdjeciami.
Panzer II mit Fl.(??????-pytajnik moj)38 (2cm) to najprawdopodobniej Pz.Kpfw.II Ausf L - Luchs.Nie wierze by przypaletal sie tam jakis Ausf J czy prototyp Ausf H, czy M.
Te dwa StuG'i na podwoziu III to pewnie ktores ze starszych StuG III uzbrojone w krotka StuK 37.
Szesc StuG'ow to pewnie StuG IIIAusf F, F/8 badz G.
Ale coz zacz owe nieopancerzone samojezdne lekkie haubice, to nie mam pojecia.
Pozdrowienia
Grendel
P.S.
Jak to mowia w kraju gdzie mieszkam - \"Fachowiec my ass" ;o)
Bez obrazy;o)
Fachowcem nie jestem.Lubie tylko precyzyjne nazewnictwo, bo oszczedza to wielu nieporozumien, jak powyzsze.
Grendel
Napisano
A czy ten PzII z 2cm, nie mogło to by być działko p-lot na podwoziu PzII?
Kolejne pyanie (nie bede szukał sam, bo teraz mam dostep do wolnego internetu, wiec prosze o pomoc). Czy pozycja 2 komp mit ofenrohr", jest to piechota, czy też uzbrojone w ofenrohry Bogwardy, czy Breny?
Napisano
Do:POLI
To jest chyba Panzerjager I (Sd.Kfz.101)
(4.7cm PaK(t) (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf B.
W 1945 juz raczej malo skuteczny tak samo jak 2-ki
czy 3-ki ale biorac pod uwage to co sie dzialo w tym czasie
to Niemiaszki chwytali sie nawet brzytwy.
Napisano
Poli,
Czy ta czeska armatka przeciwpancerna naprawde wyglada na 105mm haubice?
A po drugie - PzJag I byl opancerzony.Lekko co prawda, ale byl.
Ladne zdjecia Magach:)
Nie mam pojecia co to za ieopancerzone" moglyby byc.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Mietek,
Ciezko powiedziec.Brak danych, a autor pokazanego wyzej fragmentu niekoniecznie rozroznia samochod od czolgu (przesadzam rzecz jasna).
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Osobiście bym nie kreował bytów:
PzII to zwykła dwójka,
ta 105 to zapewne Wespe (czy była gdzieś określana w nomenklaturze jako 'gepanzer')
Te Stugi na bazie III to może są faktycznie Stugi na bazie III - ok 200szt było tak przebudowanych przecież :-)

Marek
Napisano
Dzięki za wszystkie wskazówki. Cóż, zawsze dobrze zapytać. Gdyby wszystko było jasne, to na forum byłoby nudno.
Pzdr.
POLI
Napisano
Na terenie Wrocławia istniała fabryka Famo, gdzie produkowano wymienione powyzej Wespe". Zabrakło 105 mm haubic, to można na kadłubie Pz.II postawić przeciwlotnicze działko kal. 20 mm , zabrakło płyt pancernych to bedzie gołe" Wespe. Bo potrzeba matką wynalazków.
Były vierlingi na podwoziu T 34, wieża Pz.IV na podwoziu Bergepanther itd... sami zapewne znacie dziesiątki różnego rodzaju zaskakujących kompilacji. Może nie jest to mnożenie bytów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie