Czarek Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 Witam-mam po mojej cioci która służyła w JHP taką legitkę i parę innych drobiazgów-czy ktoś może wie coś więcej o tej organizacji?
sqh Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 W dobie ogólnoświatowego kryzysu, w 1932, utworzono Ochotnicze Drużyny Robocze. Skupiły one bezrobotną młodzież męską, która w ciągu lata zatrudniana była przy robotach publicznych - budowach dróg i torów, melioracjach, regulacjach rzek - a w zimie uczestniczyła w różnego rodzaju kursach doszkalających. ODR-y podlegały wówczas Ministerstwu Opieki Społecznej.W 1936 kierownictwo nad nimi przejęło Ministerstwo Spraw Wojskowych i przekształciło w formację paramilitarną o nazwie Junackie Hufce Pracy. Na czele JHP stał Komendant, płk Bogusław Kunc (jego właśnie autograf i pieczęć widnieje w legitymacji) ze sztabem, podlegały mu 4 Komendy Okręgów, a tym z kolei pododdziały, formowane na danym terenie w zależności od potrzeb i ilości rekrutów. Podstawową jednostką był batalion (sformowano ich w sumie 20), składający się z 3-4 kompanii. Ponadto utworzono kilkanaście specjalistycznych, samodzielnych kompanii, w tym 8 żeńskich. W miarę narastania zagrożenia wojennego, zwiększał się procent inwestycji stricte militarnych, wykonywanych przez JHP - junacy budowali m. in. COP, lotniska oraz fortyfikacje (Węgierska Górka, Jastarnia, Goniądz).A jakie inne drobiazgi" jeszcze posiadasz? :-)
Czarek Napisano 28 Październik 2004 Autor Napisano 28 Październik 2004 Mam pas od munduru po ciotce,trochę zdjęć w mundurze,jakieś papierki z adnotacją o poborach w jhp,-jak będę mieć dostęp do skanera to wrzucę i pamiętnik mojej cioci z ewakuacji i jej szlaku odwrotu z armią w 1939-jeszcze 5 lat temu był kompletny mundur,ale ciocia nie chciała oddac go za żadne skarby,potem umarła-ja w jej domu zjawiłem się za późno żeby wszystko ocalić i mundur przepadł:(Dzięki wielkie za info:)
marecki. Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 gdybyś mógł zeskanować ten pamiętnik byłbym bardzo wdzięczny za to !!pzdr
Czarek Napisano 28 Październik 2004 Autor Napisano 28 Październik 2004 Ten pamiętnik -kiedyś przepisałęm go-jest na dyskietce-jak jej nie wyrzuciłem to podeślę Ci mailem...
marecki. Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 podeślij :))))bardzo dziękuję !!!!pzdr
Czarek Napisano 28 Październik 2004 Autor Napisano 28 Październik 2004 Hm...mam mały problem-bo wywalałem ostatnio system,a ten pamiętnik był tylko na kompie(dyskietki nie mogę znaleźć-chyba się zapodziała),ale nie martw się-spróbuję załatwić sobie dostęp do skanera i zeskanuję orginał,a jak nie dam rady-to-jadę teraz na święta na wieś-tam powinienem miec kilka kopii tego co przepisałem wydrukowanych-podeślij mi swój adres to wyślę Ci pocztą:)A na pocieszkę 2 zdjęcia z JHP:)
marecki. Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 witam !!czarek chciałem się przypomnieć :))))pzdr
Czarek Napisano 7 Listopad 2004 Autor Napisano 7 Listopad 2004 Pamiętam-niestety nic nie znalazłem:(chyba musze przepisać go 2 gi raz na kompa...albo może jakoś ten skaner-dostęp do niego zdobędę...pamiętam cały czas-tylko że sprawa się przedłuży
fiku Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Swoją drogą niezły sposób na bezrobocie. Może by w końcu autostrady u nas zaczeły powstawać. Tylko że pewnie nikt przy korycie na tym dużo nie zarobi i się to nie przyjmie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.