Skocz do zawartości

Polskie nieśmiertelniki pre 1939 - ktos miał szczescie????

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
oj trudno o blachy na wykopkach, łatwiej za to kupic :)nawet niedrogo:) moj taki znajomy ma fajna blache i zastanawia mnei wybity na niej krzyżyk który jest ażurowany czy to blacha medyka?DTH do Ciebie pytanie:)a swoją drogą okolice biłgoraju to fajna miejscówka:)sam kręciłem sie bez pikawy koło rejonow lubelskich i aż miło ale chaty sa puste w pełni tego słowa tylko pas szeregowego polski i jedno zdjecie ulana kicha jednym slowem :P
Napisano

Kolego Mirku: sprawdzilem ( Steblik - Armia Krakow 1939)i...obaj mamy racje.55 DP rekrutowala sie z mieszkancow Gornego Slaska i Zaglebia Krakowsko - Dabrowskiego. Czyli i Slazacy i Zaglebiacy i mieszkancy Malopolski.Nadal jednak obstaje przy tym, ze w przypadku mojego znaleziska nie chodzilo o Zydow, sadzac po nazwiskach.Chociaz tak naprawde jednoznacznie nie stwierdzimy, jaki byl przyczynek do palenia tych blach.

Kobieras: nie wiem, co oznacza azurowy krzyz na niesmiertelniku, podejrzewam radosna tworczosc powojenna lub moze nawet z epoki, ale nadmienie, ze funkcja niesmiertelnika nie byla informacja o przydziale sluzbowym,wiec byloby to bez sensu. CO prawda, widzialem juz wiele dziwnych polskich blach, wydrapywanych, wybijanych jakims rozpalonym gwozdziem, czy innym narzedziem i pare innych patentow. Wynika to pewnie z tego, ze szybka mobilizacja nie pozwolila na wybijanie w jednostkach, a w polu to juz roznie bywalo, lecialy bomby, atakowaly czolgi, jednostki liniowe szly w jedna strone, tabory z m.in. z wybijakami w druga, wiec zolnierze czesto radzili sobie sami.Nawet w chwili obecnej na allegro jest nietypowa polska blacha z bitymi cyframi, zamiast nazwiska.Jest tez sporo podrobek i o ile ktos, kto mial do czynienia z polskimi niesmiertelnikami bez trudu pozna charakterystyczna czcionke z wrzesniowych wybijakow, o tyle informuje, ze zostal znaleziony niemal caly komplet polskich wybijakow (brakuje paru liter) i na ile znam zycie, to niedlugo zaczna sie pokazywac pojedyncze blachy jakiegos zolnierza wyznania mojzeszowego, czy inne oryginalne pomysly, za ktore bedzie mozna skasowac pare zlotych:> Wklejam Wam tu klasyczny przyklad polskiej blachy i na pewno dobrej:))

Napisano

Moze jeszcze jeden, bo ciekawy ze wzgledu na wyznanie. Pochodzi z okolic drogi odwrotu oddziałow, ktore bily sie z Rosjanami w rejonie Wólki Wytyckiej.

Napisano
Zastanawiam się czy niszczenie nieśmiertelników było często spotykanym zjawiskiem w miejscach kapitulacji wojsk polskich w 1939. Pózniejsze ustalenie danych osobowych żołnierza w trakcie jego pobytu w obozie jenieckim nie było trudną operacją - listy do rodziny, ew. paczki. Żołnierze otrzymywali w obozach jenieckich ponownie lachy". W posiadaniu mojego kolegi znajduje sie blacha polskiego oficera, który był przetrzymywany na terenie Oflagu w pobliżu Arnswalde ( Choszczno).Z historią 201 pułku wiąże się ponura historia. Żołnierze tegoz oddziału ostrzelali autobus wiozący bezbronna orkiestrę 15 pułku pancernego, zabijając wszystkich muzyków. I moze wspomnienie tego wydarzenia skłoniło żołnierzy do niszczenia lach". Chociaż wyznam, że to dość mało prawdopodobna teoria.
Napisano
Tak, to chyba trudne do zdefiniowania, dlaczego. A o tej historii z niemiecka orkiestra gdzies czytalem (kojarzy mi sie jakis rynek, czy ulica miasteczka) i choc literatura podkreslala, ze byla to pomylka, to znajac realia wojenne, niekonicz4enie musi byc to prawda.
Pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano
Cześć
Korzystając z okazji ze jest taki temat:
mam pytanie co oznacza skrót na polskim nieśmiertelniku WI 445 Warszawa 1907
Nigdy sie z takim nie spotkałem. Regulaminowe jest[na nim] - imie nazwisko (z drugiej strony), miejscowośc, przynależnośc - RKU (Warszawa), data urodzenia, brak jest też wyznania.
Napisano
to i ja się pochwalę
Stanisław Andrzejewski kat - to na jednej stronie
20/3 łódź 1 1910 na drugiej stronie
nieśmiertelnik cały znaleziony na terenie prus około 35km od dawnej granicy pol-niem. a w pobliżu ani obozu jenieckiego ani tym bardziej walk z 39'. myślę że albo pracował u bauera albo jaki niemiec wziął na pamiątke.
a z olsztynka mam zgięty w pół ale 90% powierzchni utleniony :)
pzdr
Bar_Naba
Napisano
no ja osobiście 3 sieknąłem w tym jeden drapany. Swoją drogą jestem ciekawy losów własciciela .. może ktoś jest tu z Białegostoku? bo chodzi o wieś Panków (Pańków) powiat Białystok.
Napisano
Rozumiem iż nikt nie ma pojęcia co oznacza skrót na polskim nieśmiertelniku WI 445 Warszawa 1907
Regulaminowe jest[na nim] - imie nazwisko (z drugiej strony), miejscowośc, przynależnośc - RKU (Warszawa), data urodzenia, brak jest też wyznania.
Napisano
Witam .
Najwiekszy strzal jaki widziałem to 54 sztuki w jednym miejscu fajne trafienie , ale przykro bylo patrzeć bo wszystkie były czyste ( Bzura 2005 ) Ja trafilem w zeszlym roku dwie połówki MAKSYMILIAN TENTLEWICZ RZ.K
2\\4 TORUN 1901 ( Bzura ) , RAKOWSKI HENRYK RZ KAT
WIL TRO ( Wilno troki ) 1915 ( Studzianki )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie