Tominew Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Jadąc dalej bardziej na północ poligonu widzimy na tle bociana dziwny kopiec?
Tominew Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 ...Więc postanawiamy sie tu zatrzymać i sie rozejrzeć
Tominew Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 ... z prawej strony widzimy schodki, ale po co?
Tominew Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 ..idąc dalej widzimy coś takiego, jakby fundamenty z kanałem,
Tominew Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 postanawiamy jechac dalej i nagle w lesie widzimy cuś takiego, moim zdaniem wyglada to na fundamenty jakiejś hali naprawczej dla wozów, a moze sie myle???
Tominew Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 .. i ostatnia fotka tych fundamentów , widok z góry
Tominew Napisano 21 Październik 2004 Napisano 21 Październik 2004 Polecam wszystkim ten poligon , ponieważ jest na nim wiel ciekawych miejsc, wrażenie robi betonowa droga wjazdowa a póżniej jej rozgałęzienia. Czy fotki wam sie podobają?
Boruta Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Owszem bocian jest śliczny. Ciekawe są też te wejścia, zwłaszcza dziwi stan zachowania drabinek. Przydały by się fotki bunkrów.Pozdrawiam
Mirosław Jastrzebski Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Panzer 24 czy nie pomyliłeś(przestawiłes cyferek) w nazwie batalionu? Nie istniał 563 batalion. Do życia powołano 653 batalion wyposażony w Ferdynandy, póżniej w Jagdtigery. Moje wątpliwości budziła sprawa obecności Jagdtigera na podwoziu Porschego z numeracją podwozia zakończoną na 003.Być może na terenie poligonu testowano tegoż właśnie Jagdtigera, a sciślej jakość gąsienic.
panzer24 Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Wydaje mi się, ze ten batalion - 563 wyposazony był w Jagdpanzer IV/70. Ale właśnie do końca nie jestem tego pewny. Miał 3 kom po 12 wozów. Możesz to sprawdzić??
Mirosław Jastrzebski Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Użyłeś określenia cięzki" w nazwie batalionu i stąd nieporozumienie. Istniał 563 batalion niszczycieli czołgów, wyposażony w 10 Jagdpanter i około 30 Jagdpanzer IV/70.
ChrisFly Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Truppenübungsplatz Mielau" należący do Wehrkreis I (Königsberg)" był rzeczywiście bardzo intensywnie wykorzystywany przez niemieckich pancerniaków.Odbywały się tam kursy szkoleniowe, ćwiczenia oraz testy pojazdów, między innymi:- w grudniu 1941 r. formowała się tam 328 DP,- na jesieni 1943 r. formowały się tam pułki ochotników w ramach XV. Kosaken-Kavallerie-Korps",- na początku 1944 r. pierwsze egzemplarze Jagdpanther były testowane właśnie na tym poligonie,- od 4 sierpnia 1944 organizowała się tam 105 Panzer-Brigade.
Forteca Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Raczej nie pancerniaków", tylko panzerjagerów", głównie dla dywizji piechoty choć nie tylko. Zaś same jednostki piechoty różnej maści (luftwaffe, osttruppen etc.) formowano w pobliskim Przasnyszu.
slw Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 do Tominew: te słupki to moim zdaniem fundament" pod baraki (ew. poprawcie mnie). Widzieliscie szkielet hali naprawczej (?) we wsch. części? Robi wrażenie. Niestety byłem tam ze 2 lata temu przejazdem bo zaciekawił mnie widok terenu na mapie (drogi betonowe), wniosek że trzeba wrócić. Myślałem że to był duuużo mniejszy teren niż mówi Forteca!Bunkrów jako takich to tam specjalnie nie ma, bodaj 2 w pobliżu waskotorówki, chyba wart. ale juz nie pamiętam.pzdr,slw
bender Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Te słupki są podstawami pod wiaty dla pojazdów. Tominew może się pochwalisz jakimiś ciekawymi znaleziskami?Ja trochę razy tam byłem z piszczałką ale nic wartego zabrania nie znalazłem :(
Forteca Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Jak to nie ma unkrów" ???? Jest ich cała masa, tylko w okolicach Krzynowłogi małej, na północno-wschodnim krańcu poligonu.
Duncam Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Latem 1944 roku poligon stał się wylęgarnią" samodzielnych brygad pancernych (zgodnie z rozkazem OKH z 24 i 28 lipca o ich budowie na bazie zniszczonych dywizji pancernych i grenadierów pancernych). I tak koło Mławy rozpoczęto budowę brygad na bazie resztek dywizji zniszczonych na Białorusi (np. 18 DGrenPanc). Drugim poligonem odpowiedzialnym za to był Orzysz. Na przełomie lipca i sierpnia 1944 koło Mławy powstawały 101, 105, 106 (F) oraz 107 BPanc.Jak widać cała masa szkopów i sporo sprzętu (dla brygad przewidywano np. batalion Panter).W styczniu 1945 miejsce walk m.in oddziałów z dywizji GD", 7 DPanc oraz 18 DGrenPanc.
slw Napisano 22 Październik 2004 Napisano 22 Październik 2004 Przepraszam, znam trochę tylko rejon Krzywonoś, ten z drogami. Reszta dopiero na mnie czeka. Czy ktoś zdradzi gdzie znaleźć jakiś plan, mapkę poligonu? Gdzie w okolicach Kzrynowłogi M.są te bunkry? Czy rejon Grabowo-Kawieczyno-Brzozowo na Pn-Zach od Krzynowłogi M. należał do poligonu, bo też wygląda podejżanie"?Tominew pochwal się.pzdr,slw
slw Napisano 23 Październik 2004 Napisano 23 Październik 2004 Znalazłem info że były tu testowane pociski zdalnie sterowane Schmetterling?Dokładam zdjęcie resztek hali (remontowej?), z góry zastrzegam że nie moje, wzięte z Olsztyńskiej Str. Rowerowej. Mam nadzieję że cholera nie naruszam jakichś praw autorskich?
panzer24 Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Duncam zapomniałeś dodac jeszcze 904 brygady dział, która razem z tymi dywizjami koontratakowała. Mam nawet gdzieś foty 3 dział zniszczonych w tym rejonie, ale muszę poszukać w swoim archiwum. Jeden ze stugów mija nawet kawalerzysta z 3KKG Oslikowskiego. Może ma ktoś te zdjęcia pod ręką??Pozdrawiam
Duncam Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Panzer24, to nie kwestia pamięci. No bo mam wypisywać wszystkich (np do 15 stycznia stały tam też elementy dywizji Brandenburg - batalion ppanc - potem koleją rzucone pod Tomaszów Mazowiecki)?Co do poligonu. Na formu feldgrau było swego czasu na ten temat (w dziale dywizje, formacje). Bodaj cała struktura na dzień 1 07 1944. Tytuł: Panzerjager-Schule Mielau, nadawca Piet Duits.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.