Cavalry Ranger Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 Kilka razy w prasie czytałem o amerykańskich transporterach M113 w Polsce. A to że któraś specbrygada używała ich w latach 70-tych do ćwiczeń, a to że testowano je w Polsce. Trafiły one do nas jako dar bratniej Demokratycznej Republiki Wietnamu po zakończeniu wojny wraz z np. myśliwcem F-5 czy samobieżną haubicą M110. Widziałem nawet fotkę jak jakaś polska grupa militarno-surwiwalowa w połowie lat 90-tych ćwiczy na jakimś poligonie, a w tle stoi właśnie M113. Czy ktoś widział taki transporter u nas w kraju lub wie gdzie coś takiego stoi? I nie mówię tu o M113 ze Świętoszowa otrzymanymi wraz z Leopardami w darze od bratniej Republiki Federalnej Niemiec. pozdrawiam, Piotrek
polsmol Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 F-5 i M110 są w muzeach a o M113 niestety nic nie słyszałem :-(
maxikasek Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Znajomy, który w latach 78-80 (jak mnie pamięc nie myli) śłużył w Batalionie Szturmowym w Dziwnowie ( obecnie jest ro 1 Specjalny Pułk Komandosów w Lublińcu) opowiadał że na poligonie pod Drawskiem jest ośrodek do szkolenia komandosów. Obok były magazyny gdzie stał sprzęt wroga". Dowodził tym pułkownik (straszny pijus podobno- pił tylko yki" bo tańsze). Kiedyś wybrali się z nim po towar (winka) do najbliższej wsi. Potem pułkownika wywalili bo ktoś mu Browninga 12,7mm podprowadził z M-113.
Cavalry Ranger Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 Dokładnie właśnie chodziło mi o ten specbatalion. Gdzieś czytałem o specjalnej grupie komandosów ćwiczącej na sprzęcie NATO i chodzącej w mundurach wroga". Ciekawe czy tam jeszcze stoi owa M113?
past Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 w jakiejś książce o komandosach - wiezorem dam tytuł , jest opis i zdjęcia naszych z M 16 albo Thompsonem , w gazie stylizowanym na Jeepa , jak znajde tą książkę spróbuje streścić. Po wojnie w wietnamie na testach w WSO w Poznaniu był jakiś amerykański sprzęt na testach podobnie jak w WSO w Pile. Jak mi się uda poszperać w rodzinnych fotkach to może cośznajde , pamiętam z dzieciństwa jakieś zdjęcia ojca z Piły na dziwnym wtedy sprzęcie nie opisywanym w mądrych książkach lat 70.
Ja Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Czego to nie było w Polsce po wojnie wietnamskiej.Pewien znajomy mówił że mieli na WAT -cie troche M16 do testów.Ojciec potwierdził. A ile radiostacji mieli. Ten cały wojskowy sprzęt radiowy co go robili w byłych zakładach Kasprzaka , to były kopie amerykańskich radiostacji , co je żółtki wyjęły z czołgów , samolotów.To wsio szło do ruskich , a oni swoje to tylko tranzystory mieli.Tak to wszystko myśmy im robili.Pozdrawiam
Alkali Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Jeszcze na początku lat 80-tych co najmniej jeden M-113 znajdował się (na nieetatowym wyposażeniu ???)na stanie rozformowanej w 1994 r. 62. kompanii specjalnej z Bolesławca. Mieli tam także M-16 i inny sprzęt.Pzdr,Alkali
Mi.Der Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 F5 razem z Cessną A37 jest w MLiA w Krakowie.
Gość Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Podobno w Łodzi był cały magazym mundurowy US Army z Wietnamu. Oglądacie filmy Barei?? ;-))pozdro
Gość Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Nadal nie rozumiem. Że M 65 była na jego filmach ?? No i co z tego. Kurtki tej w Vietnamie nikt nie uzywal.Predzej Laskowik mial cos z tym wspolnego niz Bareja ;-)
Sosab Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Czołem!W lutym 1986 roku miałem przyjemność być na poligonie w Jaworzu razem z moim 5 plutonem Kompani Łączności 1 Samodzielnego Batalionu Szturmowego z Dziwnowa JW 4101 na ćwiczeniach strzeleckich.W drugim dniu zajęć z dziedziny Armii Obcych" mieliśmy zajęcia z zakresu zapoznania sie ze sprzetem armii USA.Wtedy widziałem na własne oczy M-113 oraz pozowlono nam żołnierzom 1-szego rocznika dotknąć M-16, UZI oraz zobaczyć mundury amerykańskiej armii!Transporter Opancerzony M-113 widziałem na własne oczy, dziś nie potrafię stwierdzić która to było odmiana M-113, pamietam że był w opłakanym stanie tzn; farba na pancerzu odchodziła płatami ale.....sierżant który wtedy był odpowiedzialny za ten pokaz odpalił nam silnik....!Pracy tego motoru nigdy nie zapomnę....bo mimo tego że wygladał sam transporter źle, silnik chodził bez zastrżeżeń!Tyle moge powiedzieć że ten transporter na Jaworzu był legendą która przed każdym poligonem była opowiadana z rocznika na rocznik każdemu młodemu wojsku.Prawdopodobne widziałem go razem z kolegami po raz ostatni bo w marcu-kwietniu 1986 roku cały 1 Batalion Szturmowy przeniesiono do Lublińca i nikt z żołnierzy naszej jednostki juz na poligon w Jaworzu nie pojechał na ćwiczenia!Pozdrawiam!Jacek Dziedzielast.szeregowy rezerwy, żołnierz kompani łączności, 5 plutonJW 4101 w latach 1985-1987r
Królik Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 A ja wiem gdziw są M-113 w Polsce. I do tego wszystkie na chodzie. Wersje wozu dowodzenia M-577 i sanitarki. Kilkanaście sztuk dostaliśmy wraz z Leopardami2 A4 - są w Żaganiu.Co do WAT-u, to w magazynie jest kilka M-16A1, M2HB na trójnogu, pancerzownica z okresu Korei i trochę starszych rzeczy. Zwłaszcza jedna jest ciekawa: M-1 Garand z tabliczkami na kolbie. Jedna krzczkami" w ichnim narzuczu, a druga po polsku: okazji którejśtam rocznicy powstania LWP przesyłamy w darze tę broń wydartą w walce z rąk amerykańskich imerialistów przez żołnierzy komunistycznej Korei" - jakoś tak to szło, w każdym razie czaszkę zrywa! Acha, w magazynie stoi też FG-42...
Królik Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 I jeszcze jedno - M-65 była używana w Wietnamie. Sporadycznie, to fakt, ale mam zdjęcia USMC bodaj z okresu ofensywy TET i kilku generałów na tyłach w tych kurtkach.
Królik Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Znowu coś mi się przypomniało: w MWP w Wawie jest jeszcze lufa z jarzmem od wczesnej wesji M-60, a w magazynie uzbrojenia to już w ogóle istne cudeńka (P-08 w chyba wszystkich wersjach, warjacje na temat P-38, M1911, Garandy, M-1, M-3 i kupa innych zabawek, a do tego wiele z nich wygląda jak z fabryki, no poza rozwierceniami...). Mam trochę zdjęć, jakby co - tak ze dwie płytki.
mike110 Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 W JW 4101 wciąż jest sporo sprzętu strzeleckiego różnego typu, np. M16,UZI, HK-5 i ich odmian. Transporterów M-113 tam jednak nie ma :)Za to jest ładny, uziemiony AN-2.
Cavalry Ranger Napisano 7 Wrzesień 2004 Autor Napisano 7 Wrzesień 2004 Jacku dzieki za info! Mam nadzieję ze może ten sprzęt gdzies jeszcze stoi w jakimś garażu lub pod drzewkiem. I może uda się go zlokalizować. BTW do Polski po wojnie w Wietnamie trafiło sporo broni. Ja sam wiem o dwóch M16. Kurtki M65 były popularne w Wietnamie. Może nie było ich widać w Delcie Mekongu czy na ulicach Sajgonu, ale żołnierze w wysuniętych bazach wsparcia ogniowego na Płaskowyżu Centralnym używali tych kurtek. Wietnam to nie tylko dzungla... A Laskowik chodził w tzw. skośnej", czyli tropikalnym mundurze bojowym (3 typu rip-stop). pozdrawiam, Piotrek Gruszka
Gość Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 fakt mielismy sprzet natowski,bylem w szkole chor.w elblagu,i pamietam ze bylo tam conieco.:)
Kloss Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 M113 przywieziony w roku 1970 z Wietnamu znaleziony na polu trzcinowym porzucony przez załogę.W skrucie w latach 90tych błąkał się w okolicach Czarnego w roku 1998 stał ogrudku armji obcych w Starogardzie Szczecińskim i tam dokonał żywota pocięty na złom.Niestety koledze nie udało się go kupić(7tyś zl) ktoś wzioł wszystko hurtem.Zycie!
Schrek Napisano 5 Marzec 2005 Napisano 5 Marzec 2005 wał napędowy od Pattona jest w muzuem pancernym w poznaniu. ale to chyba został po wojnie w korei ;-)Schrek
feeder Napisano 6 Marzec 2005 Napisano 6 Marzec 2005 Jeżeli chodzi o broń strzelecką, to sporo tego dobra było (i pewnie nadal jest) w magazynie na Cyklu Ogniowym w Zmechu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.