Skocz do zawartości

Baza Pociągów Pancernych w Rembertowie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...
Napisano

Z tym planem w ksiażki Sawotnego Die Panzerzeuge des Deutschen Reiches 1904-1945" pewnie będzie łatwiej znależć bazę Panzerzeug-Ersatz-Abteilung".

Napisano

Z tym planem jest to dziecinnie łatwe. Przedstawia on bowiem przedwojenne Centrum Wyszkolenia Piechoty, po wojnie znane jako Akademia Sztabu Generalnego, a obecnie Akademia Obrony Narodowej. Na zamieszczonym planie widać nawet sporo budynków, które istnieją do dnia dzisiejszego. Wśród tubylców teren ten znany jest jako „Poligon”
Ze stacji W-wa Rembertów dochodzi tam tylko jedna, jednotorowa bocznica, która nie daje możliwości obsługi kilku pociągów na raz, ani ich formowania, czy manewrowania nimi. Na terenie tym nie ma również żadnej infrastruktury technicznej przydatnej przy naprawie pociągów, obsłudze parowozów itp. Jedyne co mogło być przydatne to budynki koszarowe.
Podobno w czasie wojny był tu również szpital wojskowy.

O wiele odpowiedniejszym miejscem pod bazę pociągów pancernych wydaje się teren wzdłuż ulicy Marsa, położony na południe od stacji W-wa Rembertów. Jak widać na planie do dzisiaj jest tam duża pętla kolejowa z odchodzącymi od niej mniejszymi bocznicami (nie wszystkie są uwidocznione). Z pętli jest możliwy wyjazd na północ na stację W-wa Rembertów, a stamtąd w kierunku Brześcia, Białegostoku lub W-wy Wschodniej. Kiedyś istniała również możliwości wyjazdu na stację W-wa Wawer, a stamtąd w kierunku Lublina lub W-wy Wschodniej (obecnie wyjazd ten nie istnieje, jedynie wzdłuż ulic Żołnierskiej i Rekruckiej można odnaleźć ślady dawnego torowiska). Wśród tubylców teren ten znany jest jako „Pocisk”.
Nie wiem dokładnie co znajdowało się tam przed i w czasie wojny (wydaje mi się, że właśnie owa niemiecka baza pociągów pancernych). Zaraz po wojnie był tam obóz NKWD. Odkąd pamiętam północną część tego terenu zajmowało WP. Za komuny ogrodzony on był podwójnym ogrodzeniem z zaoranym pasem ziemi po środku. Mimo że obiekt był wojskowy to pilnowała go Straż Przemysłowa uzbrojona w broń automatyczną. Starsi mieszkańcy Rembertowa wspominali, że kiedyś doszło tam do potężnej eksplozji. Przypuszczam więc, że są tam jakieś magazyny, warsztaty lub zakład zbrojeniowy. Południową część tego terenu zajmowali Rosjanie (była to ostatnia rosyjska jednostka którą wycofano z Polski). Natychmiast po wycofaniu Rosjan całość przejęło WP. Tak więc spenetrowanie tego obszaru jest raczej trudne.

Napisano
wydaje się, że w pow lokalizacji jest wszystko, wszystko co by było potrzebne
duże magazyny, warsztat, struktura torowa
obóz NKWD, pn część. Odbity przez podziemie.
Google Earth polecam
Napisano
Witam.

Na terenie polozonym na pld od ul. Marsa znajdowaly sie przed wojna zaklady zbrojeniowe firmy Pociska", skonstruowano tam m.in. konkurencyjna w stosunku do 37 mm Boforsa armatke ppanc/piech testowana w swoim czasie na podwoziu TKS jako pierwowzor przyszlych dzial samobieznych z okresu wojny.

Pozdrawiam
Stefan
Napisano
Nazwa „Pocisk”, która przetrwała wśród mieszkańców Rembertowa sugeruje związek tego obiektu z firmą, o której wspomniał Stefan – nie wykluczam tego.

Przyznam, że osobiście mam tu jednak pewną wątpliwość gdyż warszawska książka telefoniczna z 1938 r. umiejscawia firmę „Pocisk” Zakłady Amunicyjne Sp. Akc. w Warszawie na ulicy Mińskiej 25, natomiast w strukturze organizacyjnej WP z 1933 wspomina się o Wojskowym Zakładzie Pirotechnicznym w Rembertowie (należy pamiętać, że przed wojną Rembertów nie był częścią Warszawy).
Czy WOJSKOWE zakłady w Rembertowie mogły być filią SPOŁKI AKCYJNEJ „Pocisk” z ulicy Mińskiej? Nie jest to dla mnie jasne.
Napisano
Pocisk S.A. do roku 1935 miał z zakłady - w Warszawie na ul.Mińskiej (zakład nr.1) i właśnie w Rembertowie (zakład nr.2). Zakład w Rembertowie w 1935 r. przejął Departament Uzbrojenia ,nastąpiła zmiana nazwy na Wojskowy Zakład Pirotechniczny.
Napisano
W chwili obecnej, znajduje sie tam 9 Rejonowa Baza Materialowa. Bywalem tam czesto, bedac jeszcze zolnierzem zawodowym. Nic ciekawego tam nie ma. Jest troche torow, wykorzystywanych do transportu zaopatrzenia. W czesci, gdzie znajdowala sie jednostka radzieckiej lacznosci, obecnie ma siedzibe GROM.
Pozdrawiam
Napisano
@coe
Czy te bocznice posiadają (lub posiadały) rampy czołowe?
W lipcu 1944 Rembertów był stacją docelową niemieckich transportów z czołgami. Między innymi wyładowywano tam pantery dla 19.DPanc i prawdopodobnie dla 3.DPanc SS Totenkopf".
Czy to może to być to miejsce?
Napisano
O przejęciu zakładu nr2 przez wojsko nie wiedziałem – dzięki bjar – teraz wszystko jest jasne.

Rampa czołowa jest na stacji Rembertów. Jeszcze w latach 80-tych dość często korzystało z niej wojsko.
Ponadto ze stacji Rembertów wychodzi bocznica, która kończy się na tyłach jednostki w Wesołej. Dziś bocznica ta jest już nieczynna i nieprzejezdna (jakiś czas temu tory przecinające szosę Rembertów-Wesoła zalano asfaltem), ale kiedyś w Rembertowie pojawiały się platformy z czołgami. Wnoszę z tego, że na końcu tej bocznicy powinna być rampa czołowa.
Czy taka rampa jest na „Pocisku”? Nie wiem.
Widywałem gotowe do drogi składy z rosyjskim sprzętem, ale nigdy nie widziałem żeby Rosjanie ładowali się na stacji. Sądzę, że załadunek następował u nich w jednostce, a gotowy skład był wyciągany na stację. Stąd przypuszczenie, że również na „Pocisku” może być rampa czołowa.
Która z tych ramp mogła istnieć w 1944?
Widziałem tylko tą na stacji – to dość prosta konstrukcja – zwykły wał ziemny od strony toru zabezpieczony murem oporowym. Całkiem możliwe, że powstała przed lub w czasie wojny.
Co do pozostałych to ich istnienia tylko się domyślam.
Napisano
Dla znajacych jezyk niemiecki kilka zdan o poligonie w Rembertowie.
http://www.badongo.com/file/460404
Jakies przedwojenne mapy tez by sie znalazly.

Zdrowia zycze.

Inzynier_1
Napisano

Język Goethe'go jest mi nieznany, ale jest tu kilka ciekawych zdjęc, które można dość precyzyjnie umiejscowić.
Te cztery zdjęcia bez wątpienia pokazują Centrum Wyszkolenia Piechoty

Napisano

I dwa zdjęcia zrobione na bocznicy do Wesołej". Bocznica ta ma dwa odgałęzienia: jedno prowadzi do koszar (gdzie jak wynika z mapy stacjonowali w czasie wojny Niemcy), a drugie na poligon artyleryjski.
Na jednym zdjęciu widać pociąg tuż przed skrzyżowaniem z drogą Rembertów-Wesoła. Na drugim pociąg podczas strzelań na poligonie.

Napisano

Nie, to na pewno nie jest to miejsce.
Zdjęcie niemieckie pokazuje, że tor rozgałęzia się na trzy, z czego dwa wchodzą do budynku.
Na planie niemieckim i na zdjęciu satelitarnym widać, że tor rozgałęzia się na dwa, które są na zewnątrz budynku. Rozmieszczenie budynków na planie i na zdjęciu jest identyczne, a stąd wniosek że nic tam nie przebudowywano.
Ten budynek to magazyn z rampami załadunkowymi po obu stronach. Jeśli dobrze odczytuję zdjęcie to obecnie jest on w ruinie, a tory zostały zdemontowane.

• 3 months later...
Napisano
Gwoli sprostowania: tor prowadzący z Rembertowa do jednostki w Wesołej jest wciąż uzywany przez wojsko i nie kończy się w Wesołej lecz dochodzi to WITPiS-u w Sulejówku. Ale został połozony po wojnie więc nie ma nic wspolnego z tematem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie