Skocz do zawartości

Inscenizacja Powstania Warszawskiego - wrażenia?

Grzesio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dorzucę jeszcze jedną rzecz, która wypadła tak sobie - płachty z widokiem przedwojennych kamienic, zawieszone na rusztowaniach.

Jak już ktoś wspomniał, po pierwsze ograniczały one widoczność osobom, stojącym za nimi, a ja dodam, że nie wnosiły właściwie nic ciekawego dla osób stojących przed nimi - na początku imprezy i tak oświetlało je od tyłu Słońce, przez co nie było na nich nic widać, a potem - moim zdaniem - okazały się zdecydowanie za wąskie, by widniejące na nich wizerunki nieistniejących kamienic mogły stanowić znaczące tło widowiska (a taki był chyba zamiar Organizatorów).

Sądzę, że lepszym pomysłem byłoby rozwieszenie ich nie w poprzek ulicy, ale wzdłuż niej, za miejscami dla publiczności, i umieszczenie na nich elewacji kamienic ujętych en face". Płachty takie mogłyby wisieć na przykład od Młynarskiej wzdłuż ogrodzenia Szpitala Zakaźnego w południowej pierzei Wolskiej i na odcinku od Staszica w kierunku Działdowskiej w pierzei północnej.

Zaś co do retransmisji... Widać, że realizatorzy wyraźnie preferowali stronę polską, czemu nie należy się raczej dziwić, ale i tak część ciekawych rzeczy była ledwo widoczna. Na przykład samo przewracanie tramwaju, szumnie reklamowane w zapowiedziach, w telewizorze trwało może ze dwie sekundy...
  • Odpowiedzi 197
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,
ale sie czepiacie! Pierwsza tak rekonstrukcja w Warszawie i dziwicie sie ze cos niewyszlo? Malo widzialem ale ogolnie bylo ok. Co z tego ze Leopard robil za Tygrysa, wiekszosci ludzi tam zgromadzonym bylo wszystko jedno co to warczy a niemcow mogi ubrac w dresiki z napicem NIEMCY" na plecach tez bybylo dobrze.
Z kolega Adlerem wisielismy nad staruszkami ktore przezywaly cale widowisko bo chyba o to chodzilo?
Piorek
Napisano
Zgadzam się z większością krytycznych uwag...
Fakt że trochę to raziło kiedy za sprawnie maszerującą grupa niemiecką biegł facet w jasnoniebieskich jeansach i celcie, a słynny Parasol" wyglądał starszawo jak na osiemnastolatków..ale może się czepiam.
Miałam zaszczyt sanitariuszkować" w czasie inscenizacji i szczerze pisząc,że przy tym bałaganie który trwał w czasie przygotowań to całe widowisko i tak wyszło super.
Szkoda , że było tak mało ujęć strony niemieckiej a jednocześnie kilka było źle zmontowanych chronologicznie.
Za barykadą byl tranwaj z rannymi i modlącymi się kobietami, w czasie śpiewów przy fortepianie" powstańcy dzielili się wodą i chlebem...tych i wielu inncyh fajnych momentów nie ujęto, a ta psychodela na końcu trochę zepsuła cały efekt....
Pozdrawiam wszystkich którzy brali udział w tym widowisku!!! Było warto przyjechać!
Napisano
Nie wiem jak widowisko wypadło wśród publiczności, wiem tylko że moi Koledzy bawili się świetnie!

Niestety, nie mogłem pojechać na tą inscenizację - a przypadkowo dowiedziałem się o transmisji na TV3. Wrażenia? Już na początku zgrzytałem zębami jak zobaczyłem statystów robiących za cywili którzy chodzili w kółko. A końcowki z dziwnymi dźwiękami, ognistymi wstawkami i trupami nie mogłem przeboleć!!! A sama akcja ujęta marnie, nie zrozumiałem nic z tego co działo się na ekranie telewizora.

A co do końcówki - bardzo mnie on zdziwiła gdyż 10 minut nie widziałem nic innego niż trupy, trupy i jeszcze raz trupy. A dlaczego nie widziałem ani JEDNEGO padającego żołnierza lub powstańca podczas inscenizacji?
Kiedy oni zdążyli się pokłaść?

Serdecznie pozdrawiam a rekonstruktorom gratuluję świetnej roboty, której organizacja nie doceniła....

Anaba
Napisano
Moim zdaniem zupełnie niepotrzebna była ta atrapa starej Warszawy. Nic nie wniosła specjalnego, twierdzicie że przeszkadzała Wam w oglądaniu a na jej zbudowanie musiało pójśc sporo kasiory, którą swobodnie można było przeznaczyć np. na wypożyczenie dużo lepszych mundurów niż te z filmówki, które po prostu były żałosne...
Napisano
Zapomniałem dodać że w telewizji to nie wyglądało jak reportaż z rekonstrukcji, lecz naprawdę BARDZO marna próba zrobienia filmu fabularnego...
Napisano
Czytam część tych postów i nie mogę się nadziwić. Poczatkowo mundury miało zapewnić Hero-Collection, ale Łódź złożyła ofertę, że przygotuje mundury po 20 zł za komplet. Nie wierzyłęmw to, ale organizatorzym którzy wpadli w feerię tej znakomitej oferty" całkowicie zignorowali mojw uwagi ma temat jakości Łodzi" i bezkrytycznie podpisali umowę. Hero proponowało przygotowanie mundurów zgodnych z realiami, począwszy od hełmów a skończywszy na broni. Nic nie pomogło - mimo to Hero i tak wsparło rekonstrukcję udzielonymi mi bezpłątnie 8 kompletami oporzadzenia i umundurowania, nie licząc wsparcia dla strony powstańczej (słynne MP-40:-)). To co zobaczyłem w Łodzi podczas pobierania mundurów wprowadziło mnie w stan nieustającej depresji i tylko ciezkiej pracy ludzi z grup rekonstrukcji historycznej udało się osiągnąć jaki taki efekt. Mimo tego syfiarstwa łodzkiego nie zgadzam się z opiniami, że niemiecka strona była źle przygotowana. Zaiste jest to niesprawiedliwa opinia. Nie było do tej pory w Polsce inscenizacji, w której wzięło tylu reeaktorów.
Napisano
Aha i jeszcze jedno mi się przypomniało.
Sorry że tak sie tych niemców czepnąłem,no ale może Nasze uwagi troche pomogą w przyszłości unikać wpadek.
Otóż już po inscenizacji , jak się wszyscy zwijali i można było sobie połazić wśród tych którzy występowali.Zauważyłem niemca , który miał na sobie dziurkowany pas amerykański , a na nim chyba chlebak , z napisem U.S Army :))

Pozdrawiam
Napisano
Mundury z filmówki nie było super, ale zato inne stroje były zupełnie ok. Zastawnawiam się tylko po co przywieźli furę wrześniowych płaszczy których nikt nie nosił?
Jeśli chodzi o rusztowanie z wizerunkiem pałacyku michla to była poprostu marna pamiątka ambitnych planów organizatora. Pałacyk miał być zrekonstruowany w sklai 1:1 (oczywiście jako nadruk z dodatkowymi elementami wypułymi). Transporterów miało być pięć a nie dwa itd.
Niestety ograniczenie budżetu pokrzyżowało te plany.

I mała uwaga do władz Polskiego Września" obecnych na inscenizacji. Jak zwykle przegapiono doskonałą okazję do promowania idei rekonstrukcji historycznej i samego stowarzysenia. Wystarczyłoby torchę ulotek. Dziesięć minut pisania i 20 pln na ksero to chyba nie tak dużo?
Napisano
Ja poczytałem dzisiejszą prasę to jestem przeciwnego zdania. PW" tu, PW" tam.
A poza tym........
To miała byc impreza warszawska. I była. Polski Wrzesień" ma Bzurę i tuzin innych okazji żeby sie pokazać.
Napisano
No własnie zjechałem. Po drodze zahaczyłem o Danzig. Na dominiku jak zawsze ci sami złodzieje z tym samym towarem co nikt od 3 lat nie chce kupić (pokrowiec na hełm SS w eiche za 600 i plecak szturmowy ze splintera za prawie 300) oraz dziadek co za wieszak chcial 25 zeta i sie obraził jak go wyśmiałem. Że z organizacji pała to się zgadzam. Za to ktos nadrabia miną bo na onecie pisało że podobno ćwiczyliśmy i robiliśmy mundury 4 MIESIACE!!! (powinno być godziny). Z CAŁEGO SERCA DZIĘKUJE MIESZKAŃCOM WARSZAWY ZA CIEPŁE PRZYJĘCIE! BYLIŚCIE WSPANIALI!!! W szczególności chce podziekować cywilom których pędziliśmy na barykade. Byli super przebrani i profesjonalni. Pozatym bardzo ciepło sie z nami żegnali. Mam wrazenie ze prosty człowiek jest bardziej dojrzały do pewnych spraw niż historycy koniunkturaliści którzy czekają tylko na jakąś rocznice zeby tylko skrytykować i zmieszać z błotem. Replika Panzer IV była boska... Drogi kolego o nicku 2004" pora moze i była późna ale uwierz mi ze mimo to ledwo szło wytrzymać w sukiennych mundurach... Drogi Barnabo myślę ze nie chcieliśmy sie fotografować ze względy na ciegłą jeszcze nagonkę na niemieckich reenactorów (niemile słowa usłuszeliśmy nawet od człowieka grającego powstańca). Adolpho super fotki! Hehehe mecanas gorąco ci było w moim taschenrocku? :P Ja" dziekuje za pochwałe bo to ja miałem KM na transporterze (na rosi był AK47) tyle ze fotek jakoś nie mam :( Co do adidasów to się nie dziwie że cię to raziło ale spodnie w camo WH u SSmana mogą być ponieważ handel przyfrontowy istniał i są fotki takich delikwentów. Co do transmisji w telewizji to słyszałem że była zenada... Duncam wiem że lubisz wszystko krytykować i że wypadliśmy słabiej niz powstańcy ale nie ma się co dziwić gdy oni dostali same najlepsze wypasy" typu full broni i kamuflaży włacznie z ORYGINALNĄ KANGURKĄ SS PALM OAK Z MAGAZYNU NA STAWKACH KTÓREJ WARTOŚC PRZEKRACZA GRUBO 1000 $ A JUŻ SAMO NOSZENIE JEST DLA MNIE ZBRODNIĄ!!! Panie K.Abt. prosiłbym o nie nazywanie nas szkopami... jesteśmy rekonstruktorami i nie uważam ze należy nas obrażać tylko dlatego ze stoimy po tej drugiej stronie. Pozatym popełnil pan babola bo ten ktos kto według Pana szpanuje bronią to był powstaniec... Pani Anno pani link nie działa a uwagi o Pomerani prosiłbym zatrzymać dla siebie chyba ze ja mam opowiedziec jak sie zachowała osoba odtwarzająca powstanca w stosunku do jednego z kolegów! Lohse dzieki ci za wszystko i za wsparcie Pomeranii, a kim jest Anna to ja sie już doskonale domyślam... Jazlowiak depresja po zobaczeniu mundurów z Łodzi to mało powiedziane... Pozatym było świetnie i pozdrawiam wszystkich! Mongo dzieki za kime! Chłopacy dzieki za super zabawę! Panie Erenfeicht dziękuje za udostępnienie ZBV26. Możliwość noszenia tego legendarnego km- reliktu była niesamowitym przeżyciem!

P.S. Dziewczyno z przystanku autobusowego która odepchnęłaś swojego faceta zeby mnie zobaczyć... Mogłas pójść ze mną :)
Napisano
Ah przepraszam ze jestem małostkowy ale jak będzie z kasą którą mieliśmy dostać? Spłukalem sie do czysta zeby tam być a kumpel z Gdańska nie miał za co wrócić i gdyby nie moje zaskórniaki to by było z nami krucho...
Napisano
Czołem ! Wszystkim biorącym udział w inscenizacji
powracając do kwestii rozreklamowania - to się zgodzę że trochę mało - ale w sumie jestem daleki od babskiego narzekania - przy takim rozmiarze imprezy były na pewno inne priorytety - tym bardziej jak piszecie o problemach z mundurami!
powracajac jednak do piątkowego wydania Życia Wawy to szkoda że nikt nie wymienił że oprócz aktorów i wspaniałej bądź vo bądz ludności woli biora równiez udział grupy rekonstrukcyjne - a przeciez zjechało ich się trochę - i to w dużej mierze dzięki nim imprerza miała taki kształt jaki miała - (pomijam Młodzież z parasola)- przepraszam że się czepiam
A propos czy któś mógłby podac jakie grupy rekonstruktorów pojawiły się w Wawie - ja rozpoznałem Polski Wrzesień - sekcję polską , cytadele, sekcję niemiecką, ielonych Diabłów", Lubuskie TRH, Trójmiejską grupę rekonstrukcji historycznych (notabene piątka za apaszki), Pomeranie1945 - też klasa się prezentowali zresztą wszystkich powyżej tylko chwalić ale kto jeszcze?????
Napisano
Mam zgraną transmisję z tej imprezki z tvp3. Może jak by ktoś chciał to mogę wrzucić na jakieś ftpa, może Turtur? Całość około 45 minut, 330Mb, jakoś bdb. Zawartość taka sobie, końcówka do kitu :)
Napisano
Cieszę się że komuś się moje fotki podobały. Myślałem, ze są do kitu ;-) Na pewno by były lepsze gdybym znalazł ciekawsze miejsce. Pozatym te, co tu zamieściłem są trochę przyciete do odpowiedniego rozmiaru. W rzeczywistosci mam troche wieksze fotki i w lepszej rozdzielczości, ale cały efekt psuje na przykład ta antena i ludziska.
Co do mixowania fantów SS i WH" to oczywiście kolego Panzergrenadier masz rację. I raczej nie powinno dziwic nawet noszenie elementów mundurowych SS przez Wehrmacht, Luftwaffe itd. Nawet takie mieszanie dodaje w moich oczach realizmu ;-)
Mam jeszcze małe pytanie: kiedy i gdzie się odbędzie w najblizszym czasie jakaś rekonstrukcja w okolicach Wawy? bzura?
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie