Skocz do zawartości

Inscenizacja Powstania Warszawskiego

MAB

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Strona niemiecka: Lubuska GRH, Zielone Diabły, Pomerania, Polski wrzesień, Szczecin, mnóstwo singli. Pojazdy: oT-810, Rosi, czwórka" Mikiciuka, Leopard I , ciężarówka, motocykl.

Za to jesli chcecie popatrzeć jak wyglądaliśmy jako powstańcy zapraszam na www.esochaczew.pl
Napisano
A barykada będzie ze współczesnych tramwajów? Bo wtedy ten Leopard nawet by tam pasował... No i zamiast przebierać ludzi w mundury, możnaby napuścić Wolaków na niemieckich turystów. Taniej będzie. I efektowniej nawet.

A uzupełniając Whatfora, Warszawo ma" jest po prostu przeróbką Miasteczka Bełz" (Majn sztejtełe Bełz"). Wydaje mi się, że żydowski pierwowzór jest zdecydowanie bardziej znany od wersji z akazanych piosenek". No i faktycznie - z Powstaniem Warszawskim ma to niewiele wspólnego.
Napisano
Co do Pz IV to pozwolę sobie polemizować z Akagi. Kiedy powstawał, wiadomo było, iż ma się poruszać. No to musiał mieć ruskie podwozie. Wygląda nieźle. Dla mnie nie mniej ealnie" niż replika pancerki wz. 34 (podwozie od Wołgi?)

Co do rekonstrukcji. To będzie niezła improwizacja. Mają być żołnierze HG". Udział tej dywizji w walkach sierpniowych ogrniczył się tylko do dwóch batalionów, no ale jeśli odtwarzane jest starcie z 2-4 sierpnia to HG" jak najbardziej. Jeśli uwzględnimy, iż na Woli w pierwszych dniach sierpnia walczyli także żołnierze 203 DOchronnej, 19. DPanc, przeciwlotnicy,SS-mani i wschodni", to takie wymieszanie zelonych dabłów (Ci pewnie jako HG"), pomeranii (SS-mani), niemieckiej sekcji polskiego września (oddziały wojsk lądowych?) z czołgiem Pz IV" (jako wóz II bat panc HG) i Leopardem jako Pantherą 19 DPanc może dać efekt całkiem bliski prawdy. Tylko masowych mordów nie będzie...

Hm, tylko po co robić rekonstrukcję jak nasi dostają w d. na Woli, nie lepiej było pokazać zdobycie Panthery albo PASTY? Tak sobie z pewną irytacją myślę...
Napisano
Co do tzw. Pz IV" to raczej jest to jeżdząca niedokładna makieta, w sam raz na potrzeby filmów czy inscenizacji, ale nazywanie tego repliką czy też (za TVN) odbudowanym Pz IV" raczej nie należy. Wspomniana pancerka" jednakże dużo bardziej przypomina oryginał.

Zaś co do samej inscenizacji - fakt że może niezbyt fortunnie dobrano temat, ale za to już niedługo Niemcy przegrają nad Bzurą.
Napisano
Zaraz, zaraz, ta Bzura należy do nas, w tym roku się nie poddajemy. Przynajmniej takie założenia słyszałem już dawno temu i widziałem wczesny scenariusz.
Napisano
Rozstrzelań nie będzie.
Jest to element zbyt poruszający, aby można było go pokazać zaproszonym na to widowisko gronu powstańców walczących na tej barykadzie.
Ludność cywilna została wybrana w ramach przetargu" :)
Jest to w większości ludność Woli.
Leopard ma być jakoś tam maskowany przez wojsko, choć przyznaję jego użycie nie jest może w pełni fortunne.
Podejrzewam, że organizatorzy chcą pokazać inscenizację w tym miejscu z uwagi na ważność tej barykady.
Tak, czy tak jednak chwała dzielnicy za to, że chce robi taki pokaz nie ograniczając się do uczczenia Powstania jedynie 1 sierpnia.

Pozdrawiam, Mariusz
Napisano
Witam.
Boję się żeby w inscenizacji Powstańcy nie wyglądali jak regularne oddziały WH i SS lub WP sprzed 1939 tyle, że z biało-czerwonymi opaskami. Większość Powstańców nie miała nawet żadnych mundurów. No i ciekawe czy w ludności cywilnej pędzonej przed czołgiem będą kobiety i starsi ludzie - o dzieciach nie mówię bo mogło by się skończyć wypadkiem. No i czy będą po stronie Powstańczej sanitariuszki - jeśli nie, to kiepsko.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Będzie dużo kombinowanych łachów np. spodnie wojskowe i marynarka, lub całkowicie cywilne ubrania. Chyba raczej będzie wyglądać lepiej niż gorzej, moja panterka niestety nie przeszła wstępnych eliminacji i będę w cywilu.
Pozdrawiam
Napisano
Witam!!!

Porwany przez współstarogwardzistę" będę sobie także (chyba) uczestniczył w tym przedsięwzięciu :)
Do zobaczenia na wojnie koledzy vel kammeraden :)

Z powazaniem vonadamski
Napisano

Od kilku dni na Woli wyczuwa się narastające napięcie. Na każdym rogu gromadzą się podejrzane grupki mężczyzn. Niektórzy w panterkach. Niektórzy udają kalectwo.

Z torbami pełnymi butelek.

Niech no tylko nadjedzie Leopard...

Napisano
Ciekawe, Ci goście chyba tam już nałogowo przesiadują bo ostatnio też ich widziałem...
Ale spokojnie, to nie nasz batalion :)))

Pozdrawiam, Mariusz

Ps., Wielkie dzięki za „Warszawę mą”...
Napisano
Tak jest.
Niedziela 8 sierpień, TVP3, godz. 19.45 do 20.30.
Co do transmisji na żywo w sobotę to jeszcze nie wiem..

Mariusz
Napisano
Jot >Tutaj, lokalną odmianą mieszanki zapalającej jest tanie wino - tzw. Sztukas". Wystarczy, że obrzucą Leoparda butelkami z tym nektarem.

A wiadomo: Nic i nikt nie wytrzyma zmasowanego ataku Sztukasów".

(ps. Podobno jutro mają być próby.. W jakich godzinach, mniej więcej?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie