Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ok... klamra AdBL - w kułku.. to sygnatura:
Adolf Baumeister, Ludenscheid (RZM M4/59)

co do nastepujacego RZM M4/44 - to jest to: Paul Cramer & Cie Ludenscheid

ja aktulanie sprzedaje klamre LW sz pasem na allegro - moze kros chce ??
Boruta - która klamra jest landowa ?? - o której mówisz ??? (podaj date i godzine posta)

pozdro chłopaki :)
Napisano

cześć,kolega znalazł klamrę ss mosiężną mocno zjechaną przez ruska. sygnatura to RZM ,SS, 35/36 wszystko w kółkach.proszę o rozszyfrowanie bić i podanie roku produkcji.w/g mnie mosiężne klamry są rzadsze ,wszelkie dodatkowe inf.mile widziane pozd,marek

Napisano
jest czysta ale znaleziona razem z hakiem a na haku R.S.& S
widzialem sporo klamer z ta sygnatura ale dlaczego ta jest czysta a bicie takie ma na haku, to sklania mnie do twierdzenia ze wiele jest czystych bo moze na hakach bito sygnatury, z przodu na zaczepie haka jest w rombie jakby RSL
Napisano
Walther ta klamra Kriegsmarine jest klamrą oficera administracji.Potentatem w produkcji był Assmann i syn.
ale to nie wyczerpuje zapewne listy producentów.
Napisano
Witam.Nareszcie znalazłem trochę czasu...
D & C to Dransfeld & Co., Menden - bez licencji RZM.
Generalnie zollgrenschutz używał na codzień klamer
ramkowych z 1 lub 2 pazurami również ss policji i wojska
Zollinspektorzy używali okrągłe /raczej jaja/klamry z gapą
o podwiniętych ku górze skrzydłach.Pozdrowienia.
Napisano
Jezeli bedzie możliwośc to napewno zrobie fotke,ale i tak dziękuje za zainteresowanie!
Napisano
no prosze.. po prawie roku mojej nieobecności.. odkopałem ten temat :)

Greku !!
Dr F & Co - nie odrabiasz lekcji ?:D ta klamra już byłą w tym watku poruszana gdzieś wcześniej - Dr. Franke & C0 GMBH Ludenscheid (M4/23)

L.G.&S. 39. - L.Gottlieb & Sohne, Oberstein - bez licencji RZM

K.O 39 - to oczywiscie KuQ - najbardziej znany z produkcji odznaczeń - Klein und Quenzer AG oberstein (M4/115)
Napisano

Witam Romi, dopiero zauwazylem Twoj post, tyl kreigsmarine, jest aluminiowa, WH juz wklejalem ale zrobie to jeszcze raz z tylem, pozdr. Greku

Napisano

no i taki jeden z ostatnich nabytków - ciekawy zestaw pas z klamrą - klamra uderzona bardzo mocno - moze odłamek ??? uderzenie zdeformowało orła.. ułamało jeden bolec z widełek i wygieło hak od pasa - pas był zapięty kiedy został uderzony (świadczy o tym własnie deformacja haka idealnie pasująca do kierunku wygięcia klamry)

fajny producent D&C1940 z ładnie wystemplowaną skórką :) gdyby ne uderzenie klamra by miała 98% farby

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie