kuligow Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 ok... klamra AdBL - w kułku.. to sygnatura:Adolf Baumeister, Ludenscheid (RZM M4/59)co do nastepujacego RZM M4/44 - to jest to: Paul Cramer & Cie Ludenscheidja aktulanie sprzedaje klamre LW sz pasem na allegro - moze kros chce ?? Boruta - która klamra jest landowa ?? - o której mówisz ??? (podaj date i godzine posta)pozdro chłopaki :)
honker Napisano 17 Czerwiec 2006 Napisano 17 Czerwiec 2006 cześć,kolega znalazł klamrę ss mosiężną mocno zjechaną przez ruska. sygnatura to RZM ,SS, 35/36 wszystko w kółkach.proszę o rozszyfrowanie bić i podanie roku produkcji.w/g mnie mosiężne klamry są rzadsze ,wszelkie dodatkowe inf.mile widziane pozd,marek
greku Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 jest czysta ale znaleziona razem z hakiem a na haku R.S.& Swidzialem sporo klamer z ta sygnatura ale dlaczego ta jest czysta a bicie takie ma na haku, to sklania mnie do twierdzenia ze wiele jest czystych bo moze na hakach bito sygnatury, z przodu na zaczepie haka jest w rombie jakby RSL
marucha271 Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 witam.co powiecie o tym?przepraszam za kiepską jakość fotki,ale cyfra mi siada.jeśli będzie trzeba,zorg.lepsze foto.pozdro600v
brivibai Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Walther ta klamra Kriegsmarine jest klamrą oficera administracji.Potentatem w produkcji był Assmann i syn.ale to nie wyczerpuje zapewne listy producentów.
brivibai Napisano 26 Wrzesień 2004 Napisano 26 Wrzesień 2004 Witam.Nareszcie znalazłem trochę czasu...D & C to Dransfeld & Co., Menden - bez licencji RZM.Generalnie zollgrenschutz używał na codzień klamerramkowych z 1 lub 2 pazurami również ss policji i wojskaZollinspektorzy używali okrągłe /raczej jaja/klamry z gapąo podwiniętych ku górze skrzydłach.Pozdrowienia.
greku Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 wygrzebalem w gratach jeszcze jeden czytelny hak, na zaczepie ma jakby w rombie OLC
greku Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 wygrzebalem jeszcze jeden, sygnowany nazwijmy to na jezyku literami D & C
brivibai Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Tasiu Twoja klamra to piękna klamra katolickich skautówz napisem Bądz zawsze gotów lub jak kto woli czuwaj-Deutscher Pfadfinderbund.Pozdrowienia
huk 100 Napisano 30 Listopad 2009 Napisano 30 Listopad 2009 gratuluje -ale to nie ten dział ten jest do identyfikacji :):)
Gość Napisano 15 Sierpień 2004 Napisano 15 Sierpień 2004 Jezeli bedzie możliwośc to napewno zrobie fotke,ale i tak dziękuje za zainteresowanie!
greku Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 na koniec wczorajszy wykopek z I wojenki, niestey zbyt dokladnie namierzylem ja szpadlem :)
kuligow Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 no prosze.. po prawie roku mojej nieobecności.. odkopałem ten temat :)Greku !!Dr F & Co - nie odrabiasz lekcji ?:D ta klamra już byłą w tym watku poruszana gdzieś wcześniej - Dr. Franke & C0 GMBH Ludenscheid (M4/23)L.G.&S. 39. - L.Gottlieb & Sohne, Oberstein - bez licencji RZM K.O 39 - to oczywiscie KuQ - najbardziej znany z produkcji odznaczeń - Klein und Quenzer AG oberstein (M4/115)
huk 100 Napisano 30 Listopad 2009 Napisano 30 Listopad 2009 miło mi będzie jak dasz ją tu - http://odkrywca.pl/kolekcje-klamer-vol-v,656474.html#656474
greku Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 Witam Romi, dopiero zauwazylem Twoj post, tyl kreigsmarine, jest aluminiowa, WH juz wklejalem ale zrobie to jeszcze raz z tylem, pozdr. Greku
Bartek102 Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Pytanie do profesjonalistów : co jest lepsze z literatury klamerkowej Nash czy Angolia ? Za wszelkie uwagi i krótkie recenzje z góry dziękuje.Bartek
kuligow Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 no i taki jeden z ostatnich nabytków - ciekawy zestaw pas z klamrą - klamra uderzona bardzo mocno - moze odłamek ??? uderzenie zdeformowało orła.. ułamało jeden bolec z widełek i wygieło hak od pasa - pas był zapięty kiedy został uderzony (świadczy o tym własnie deformacja haka idealnie pasująca do kierunku wygięcia klamry)fajny producent D&C1940 z ładnie wystemplowaną skórką :) gdyby ne uderzenie klamra by miała 98% farby
Pytanie
Gość
451 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.