Jump to content

Stacje nasłuchowe

Guest Zuch

Recommended Posts

W 1928 roku na terenie Polski, wybudowano cztery stacje nasłuchowe tj. w Warszawie, Starogardzie, Poznaniu i Krzesławicach pod Krakowem. Pobudowane stacje nasłuchowe, przyczyniły się do złamania niemieckiego szyfru enigmy.
Wiadomo jednak, że i Niemcy dysponowali stacjami nasłuchu wybudowanymi w podobnym okresie co Polskie, ale ilość ich była o wiele większa.
Interesują mnie ich lokalizacje, a szczególnie w Prusach Wsch. Może ktoś ma na ten temat informacje, w jakich miejscowościach one były pobudowane. Może jakieś zdjęcia, wiem że były tajne. Ciekawe jaka formacja wojskowa je obsługiwała.

Witam

Wprawdzie informacji o jakie pytasz nie posiadam ale skoro interesują Cię sprawy niemieckiej łączności, nasłuchu itp. to koniecznie odwiedź stronę :

http://home.no.net/angrc9/index.htm

znajdziesz tam masę kapitalnych fotek.

Alkali

Wielkie dzięki,
słyszałem: ponoć, że Niemcy przechwytywali nasze zaszyfrowane rozkazy i je rozkodowywali na 100% czy to prawda?

„Horchgerät” czyli akustyczna stacja nasłuchowa – goście za pomocą tego ustrojstwa namierzali nadlatujące samoloty po odgłosie pracujących silników. No ale o tym to już chyba wszyscy wiedzą :-)

Pzdr

Czy taka stacja nasłuchowa typu horchgerat przetrwała w jakimś muzeum? jakie miała osiągi w namieżaniu obcych samolotów.
Ponawiam pytanie: Panowie może macie wiadomości o naziemnych stacjach nasłuchowych, tak na prawdę wojna w eterze była podstawową wojną np. enigma. Z resztą i teraz kto ma wiadomości szybsze ten jest górą.
Pozdrawiam

Na mój gust to one ciągnki holują lufę od działa kolejowego, może Dory.

A wracając do tych Horchgeraetów, to dokładniej rzecz biorąc są to urządzenia nasłuchowe typu RRH, będące standardowym wyposażeniem baterii ciężkich reflektorów przeciwlotniczych i służące do wstępnego naprowadzania przyrządu centralnego baterii na cel. Zasięg RRH zależny był od jakości słuchu celowniczych, pogody, wielkości namierzanej formacji etc. i wahał się od kilku do kilkunastu km

Pzdr

Grzesiu

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information