kwintal Napisano 3 Lipiec 2004 Autor Napisano 3 Lipiec 2004 WitamCzy w lasach koło Wielbarka były jakieś boje w I lub II wojnie i czy warto tam pochodzić z piszczałą. Jeśli tak to czy mógłbym prosić o trochę naprowadzenia, gdzie warto.PozdrawiamKwintal
ubenfurer Napisano 3 Lipiec 2004 Napisano 3 Lipiec 2004 Wiem tylko że niedaleko w lesie koo Wielbarka jest niemiecki bunkier szcvzelnie zamknięty i zaminowany od środka(podobno)opowiadał mi o tym jeden właściciel sklepu z Wielbarka który się tym interesuje i ma sporo wiadomości i map na temat ruchu wojsk w okolicach Wielbarka .Wiem że jak budowali mostek we wiosce to znależli sporo złotych monet .Sadzę że warto by tam się pokręcić.Pozdr.
Katani Napisano 3 Lipiec 2004 Napisano 3 Lipiec 2004 O jaki Wielbark chodzi, czy o Wielbark koło Malborka?, stąd nazwa Kultury Wielbarskiej. Kulturę tworzyli Gotci.
kwintal Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Chodzi o Wielbark, ten za Szczytnem, jadąc od strony Warszawy...pozdr.Kwintal
Gość Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 Ten bunkier to lokalna legęda,odpuść sobie okopy w leśnej szczycienskiej i olsztyńskiej oraz garnki koha i schrony -tony drutu.Z mojego szwedania po terenie to beznadzieja, sprawdzałem wysadzane ziemianki z efektem jak w/w. Polecam miejscowość Sasek Mały przed mostem oraz teren wokół lotniska w szymanach.Zachacz o Sasek Duży w ładnym Stanie MG Turm.A WIELBARK - no cóż uważaj na samochód!!!!!!
Frozzer Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 uwazaj na samochod jak wjezdzasz do lasu :)albo raczej uwazaj na straznikow jak wjezdzasz do lasu :)
kwintal Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Dużo strażników tam jest? i jakie przeważnie mają humory, czy wezmą ofiarę na ''wdowy po krasnoludkach''?
IRONRAT Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 Z tego co szłyszałem od znajomych i rodziny mieszkających w Szczytnie i okolicy, to masz tam duże szanse znaleźć po lasach, również pod ziemią pozostałosci różnych autek, produkcji zdecydowanie współczesnej. Jakiś czas temu przy wjeździe do miastezczka było hasło:Witaj w krainie gdzie wszystko ginie".Ironrat
Piorek Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 Witam,czesto jezdze do Olsztyna i Szczytna wlasnie przez Wielbark (naprawde maly ruch, polecam warszawiaka ta trase) i kiedys lazilem ze 2 godz. po okolicznych lasach, wyniki dwa sygnaly: moj samochod i puszka po piwie, duzo nie?Piorek
Frozzer Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 podpowiem wam, pod wielbarkiem walczyl GD :)))poza tym cala bitwa tannenberdzka to wlasnie okolice wielbarka
osterode Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 czy to właśnie nie pod Wielbarkiem Samsonow palnął sobie w głowe???(tzn.popełnił samobójstwo?)pozdrawiam
kwintal Napisano 5 Lipiec 2004 Autor Napisano 5 Lipiec 2004 Bardzo ciekawe, co się stało z kasą pułkową armii rosyjskiej tzw. 'Skarb Samsonowa'?Może jest tam gdzieś w dziurze...
Kiler Napisano 6 Lipiec 2004 Napisano 6 Lipiec 2004 Frozzer nie przesadzaj, ze CALA bitwa tannenberdzka toczyla sie pod Wielbarkiem. Toczyla sie na znacznie wiekszym obszarze, choc Wielbark byl jednym z miejsc, gdzie odbyly sie ostatnie bitwy.
wittman Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 w Wielbarku niebylo zadnej bitwy !!! chyba ze pomiedzy ruskimi jencami o jedzenie
Gość Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Z rodzinnych opowiesci słyszalem że po wielbarkiem w latach wojennych bylo jedno miejsce - las ogrodzony drutem i pilnowany przez wartę, trwaly tam prace budowlane, barki z fundamentami oraz zamurowana piwnica, droga dojazdowa. Z sąsiedniej wioski pracował tam Mazur i on opowiadał o tym fakcie, praktycznie na łożu śmierci( standart! ) niby nakazano mu milczeć. Po przejściu frontu krecili się tam ludzie, obcy i obserwowali okolice wokół tego miejsca. W latach 70tych ktoś z Warszawy wypytywał się o te miejsce, ślady kopania. Może ktoś z waszych rodzin????.Do tego podchodzę sceptycznie{ czołgi, samoloty w bagnach), lecz znam dobrze lokalne środowisko.
Gość Napisano 9 Lipiec 2004 Napisano 9 Lipiec 2004 między Szczytnem a wielbarkiem,lokana kopalnia rozrywek oraz matecznik sensacji w gazetach.W tej miejscowości raczej brak śladu po składach sprzetu i amunicji.Naoczna relacja świadka. Za śladem literatury. Nie pamietam autora, opisuja poczynania BCH z Mazowieckiego, wycofali się pod naporem niemiaszków w puszcze kurpiowska- rejon ostrołeka-myszyniec. szanowny partyzant opisuje likwidowanie: -szkółka szpiegów Zieleniec ??? -akcja mająca przerwanie prac przy budowie fortyfikacji, rejon myszyńca??? Ile w tym prawdy czy fantazji, trudno powiedzieć.
wittman Napisano 15 Lipiec 2004 Napisano 15 Lipiec 2004 kwintali jak pochodziles ?? jesli mozesz zdradz co znalazles pozdrawiam
kwintal Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Wittman, w lasach w okolicy Wielbarka, jak narazie byłem tylko 2 razy, ale bez piszczały, przy okazji grzybów chciałem zrobić mały rekonesans muszę pozbierać trochę wiadomości.
kwintal Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Niespecjalnie, ale ja widzę grzyba jak się o niego przewrócę..., rozglądałem się za jakimiś starymi umocnieniami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.