Skocz do zawartości

Wielbark

kwintal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy w lasach koło Wielbarka były jakieś boje w I lub II wojnie i czy warto tam pochodzić z piszczałą. Jeśli tak to czy mógłbym prosić o trochę naprowadzenia, gdzie warto.
Pozdrawiam
Kwintal
Napisano
Wiem tylko że niedaleko w lesie koo Wielbarka jest niemiecki bunkier szcvzelnie zamknięty i zaminowany od środka(podobno)opowiadał mi o tym jeden właściciel sklepu z Wielbarka który się tym interesuje i ma sporo wiadomości i map na temat ruchu wojsk w okolicach Wielbarka .Wiem że jak budowali mostek we wiosce to znależli sporo złotych monet .Sadzę że warto by tam się pokręcić.Pozdr.
Napisano
Ten bunkier to lokalna legęda,odpuść sobie okopy w leśnej szczycienskiej i olsztyńskiej oraz garnki koha i schrony -tony drutu.Z mojego szwedania po terenie to beznadzieja, sprawdzałem wysadzane ziemianki z efektem jak w/w. Polecam miejscowość Sasek Mały przed mostem oraz teren wokół lotniska w szymanach.Zachacz o Sasek Duży w ładnym Stanie MG Turm.
A WIELBARK - no cóż uważaj na samochód!!!!!!
Napisano
Z tego co szłyszałem od znajomych i rodziny mieszkających w Szczytnie i okolicy, to masz tam duże szanse znaleźć po lasach, również pod ziemią pozostałosci różnych autek, produkcji zdecydowanie współczesnej. Jakiś czas temu przy wjeździe do miastezczka było hasło:
Witaj w krainie gdzie wszystko ginie".
Ironrat
Napisano
Witam,
czesto jezdze do Olsztyna i Szczytna wlasnie przez Wielbark (naprawde maly ruch, polecam warszawiaka ta trase) i kiedys lazilem ze 2 godz. po okolicznych lasach, wyniki dwa sygnaly: moj samochod i puszka po piwie, duzo nie?
Piorek
Napisano
Bardzo ciekawe, co się stało z kasą pułkową armii rosyjskiej tzw. 'Skarb Samsonowa'?
Może jest tam gdzieś w dziurze...
Napisano
Frozzer nie przesadzaj, ze CALA bitwa tannenberdzka toczyla sie pod Wielbarkiem. Toczyla sie na znacznie wiekszym obszarze, choc Wielbark byl jednym z miejsc, gdzie odbyly sie ostatnie bitwy.
Napisano
Z rodzinnych opowiesci słyszalem że po wielbarkiem w latach wojennych bylo jedno miejsce - las ogrodzony drutem i pilnowany przez wartę, trwaly tam prace budowlane, barki z fundamentami oraz zamurowana piwnica, droga dojazdowa. Z sąsiedniej wioski pracował tam Mazur i on opowiadał o tym fakcie, praktycznie na łożu śmierci( standart! ) niby nakazano mu milczeć. Po przejściu frontu krecili się tam ludzie, obcy i obserwowali okolice wokół tego miejsca. W latach 70tych ktoś z Warszawy wypytywał się o te miejsce, ślady kopania. Może ktoś z waszych rodzin????.
Do tego podchodzę sceptycznie{ czołgi, samoloty w bagnach), lecz znam dobrze lokalne środowisko.
Napisano
między Szczytnem a wielbarkiem,lokana kopalnia rozrywek oraz matecznik sensacji w gazetach.W tej miejscowości raczej brak śladu po składach sprzetu i amunicji.
Naoczna relacja świadka.
Za śladem literatury. Nie pamietam autora, opisuja poczynania BCH z Mazowieckiego, wycofali się pod naporem niemiaszków w puszcze kurpiowska- rejon ostrołeka-myszyniec. szanowny partyzant opisuje likwidowanie:
-szkółka szpiegów Zieleniec ???
-akcja mająca przerwanie prac przy budowie fortyfikacji, rejon myszyńca???
Ile w tym prawdy czy fantazji, trudno powiedzieć.
Napisano
pod wielbarkiem byly ogromne magazyny amunicji
Napisano
Wittman, w lasach w okolicy Wielbarka, jak narazie byłem tylko 2 razy, ale bez piszczały, przy okazji grzybów chciałem zrobić mały rekonesans muszę pozbierać trochę wiadomości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie