czajnaKLB Napisano 23 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2004 CZEPoszukuje informacji na temat bunkrów, schronów itp. w okolicach Kluczborka, Opola, Olesna, Namysłowa itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 23 Czerwiec 2004 Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Cze.Znalazłem kilka obiektów niemieckiej fortyfikacji w rejonie zalewu Turawskiego na wschód od Opola. Chętnie poszukam kolejnych:-)))pozd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 26 Czerwiec 2004 Share Napisano 26 Czerwiec 2004 A interesują cię wszystkie czy tylko 2 wojna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwiec 2004 Share Napisano 27 Czerwiec 2004 Nie wiem jak kol. czajnaKLB (Kluczbork?) lecz mnie najbardziej interesują fortyfikacje z lat 30. i 40.No i nie tylko te na opolszczyźnie, lecz tu mam niedaleko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrboss Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Witam!Ja rowniez jestem zainteresowany umocnieniami i ciekawymi miejscami z czasu 1 i 2 w.ś.Odnosnie tych umocnien w poblizu j.Turawskiego to moze jakies blizsze informacje i co to za obiekty?Z tego co wiem to nie bylo tam jakichs szczegulnychy wydarzen podczas 2 w.ś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Ostatnio na stronie fortress pojawił sie taki wpis:Bąków koło Kluczborka Betonowy bunkier położony na wzgórzu przy trasie Katowice - Poznań.Między miejscowościami Bąków i Ciarka przy drodze nr 11. Droga Chocianowice - Bąków. Około 300metrów od skrzyżowania w Bąkowie i potem w lewo jedną z dróg pożarowych. Może warto by to sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrboss Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 No tak ale co z tymi umocnieniami w rejonie Turawy?A odnosnie okolic Kluczborka to sprawdze bo czesto jade w tamte okolice ale nie mam wielkich nadzieji odnosnie tych okolic jak juz wiemy byly to dosc spokojne okolice w czasaie 2w.ś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 W rejonie Turawy, a konkretnie wzdłuż południowego skraju doliny Małej Panwi, biegnie niemiecka pozycja b-2 z 1994.Zbudowane tu schrony bojowe to jednoosobowe tzw. kochbunkry. Dalej umocnienia biegną na północ od zalewu, już jako pozycja d-1, a w rejonie Kluczborka zakręcają na zachód. Jeśli chodzi o mnie, to przebieg w tym rejonie dopiero należy uchwycić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Wymienione wyżej umocnienia pochodzą oczywiście z 1944 r.Przepraszam za literówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrboss Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Witam ponownie!Odnosnie tych nazwimy umocnien co biegna na polnoc od Zbiornika Turawy to widzialem co nieco ale co do poludniowej czesci to przyznam ze nie mialem do czynienia.W zasadzie od niedawna te okolice zamieszkuje ale jak to z odkrywcami bywa to penetruja przede wszystkim swoje najblizsze okolice takze postaram sie co nieco tego materialu przerobic ewentualnie moze jakiegos dnia wspolna wyprawe zorganizowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leserek Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 o bakowie sam pisalemjak ktos cos chce sie dowiedziec to na priv proszetomdwor@op.plznam trasy podziemne( z opowiesci)i nadzxiemne , szukam o samolotach rozbitkach , jak co to prosze o cynktomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 Cytat z książki Ryszarda Majewskiego Dolny Śląsk 1945. Wyzwolenie", Warszawa - Wrocław 1982, s.27-28:(...) we wszystkich miastach twierdzach (...) z dużym nakładem sił i środków tworzono także linie obrony zewnętrzne, przebiegające w odległości od kilku do kilkunastu kilometrów od centrum miast. (...) W Opolu zewnętrzny pierścień, którego obwód wynosił około 85 km, pokrywał sie na północy z dolnym biegiem Małej Panwi (od ujścia do Odry do jeziora Turawskiego) i przebiegał przez Czarnowąsy, Luboszyce, Kolanowice, Węgry, Turawę, Jezioro Turawskie, po czym skecał na połuidniowy wschód i otaczał Szczedrzyk, Ozimek, omijał od wschodu Krzyżową Dolinę, na odcinku południowym przechodził przez Daniec, Falmirowice, Malinę i Chrząszczycę, następnie okalał Komprachcice i dochodził do Żelaznej. Wewnętrzne linie obrony biegły na wschód przez Wróblin, Groszowice, od południa omijały wyspę Bolko, skręcając na zachód wykorzystywały Kanał Ulgi aż do jegoujścia do Odry, następnie wschodnim brzegiem tej rzeki dochodziły do Czarnowąsów." Przy tym akapicie znajduje się przypis 28, który informuje, że powyższe dane zostały zaczerpnięte z publikacji D.Tomczyka pt. Przełamanie linii Odry w 1945 roku przez Armię Radziecką na Śląsku Opolskim" (Opole 1976). Chyba warto zajrzeć do tej książki. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 a najlepiej do K. Burka Niemieckie umocnienia na wschodzie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajna Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 A gdzie tę ksiąke można zdobyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 > czajnaOdpuść sobie Burka, to przerost tytułu nad treścią.Poszukaj pracy Tadeusza Rawskiego o niemieckich fortyfikacjach na ziemiach polskich do 1945, lub licznych z niej zaczerpnięć - w tym i bardzo schematycznej mapy pozycji polowych OKH z 1944. Zamieszczono ją w Studiach i Materiałach do Historii Wojskowosci, tom z 1966 r.Mogę Ci także zrobić skany z tej mapy i Burka - bardzo ciekawie wypadają rozbieżności, a co lepsze obaj mocno błądzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 7 Wrzesień 2004 Share Napisano 7 Wrzesień 2004 Jeżeli szukasz krajoznawczej mapki z miejscami do kopania to faktycznie Burka sobie odpuść. Jeżeli szukasz informacji, nazwijmy to źródłowych, to jednak po niego sięgnij, bo jest to solidna praca oparta na niemieckich archiwaliach. Co więcej podane sygnatury kierują do odpowiednich zbiorów, wiec ułatwiają dalsze szukanie w niemieckich archiwach, jeżeli ktoś chciał by drążyć temat". Niestety, większosć polskich badaczy w ogóle nie korzysta z archiwaliów i mat. źeródłowych, biorąc dane z własnej imaginacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Wrzesień 2004 Share Napisano 9 Wrzesień 2004 Dosyć dużo bunkrów mozna odnaleźć w okolicach Kędzierzyna - Koźla , myślę że związane jest to z lokalizacją zakładów chemicznych w Blachowni" , chociaż nie tylko , bardzo ciekawy teren do niedawna był w lesie w dzielnicy Pogorzelec" , miejcowi nzywali go starym lotniskiem" , bardzo dużo podziemnych pomieszczeń z fundamentami pod maszyny , studzienkami biegnącymi prawdopodobnie na niższe poziomy. Niestety , duża część tego terenu została zniwelowana i są tam teraz prywatne firmy , ale duzo jeszcze mozna odnaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajna Napisano 10 Wrzesień 2004 Share Napisano 10 Wrzesień 2004 Ja jednak szukam bardziej informacji o fortyfikacjach, nie mam zamiaru latać z wykrywaczem(gdyż go nie mam), więc i tego Burka bym zobaczył. Lecz gdzie można te publikacje zdobyć. W Kluczborku gdzie mieszkam na pewno to mi się uda, a w Opolu? Bibloteka Wojewódzka, Bibloteka Instytutu Śląskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grenadier Napisano 23 Wrzesień 2004 Share Napisano 23 Wrzesień 2004 Piotr Madajczyk w Przyłączenie Śląska Opolskiego do Polski 1945-1948" podaje, że w okolicy Kluczborka, w lasach (bardzo to precyzyjne...) po wyzwoleniu/zdobyciu w schronach ukrywali się żołnierze podziemia". Trudno powiedziec o co dokładnie chodzi i ile jest w tym fantazji SB-eków.A co do umocnień - linia na południe i wschód od jeziora Turawskiego jest goła, w sensie nie była obsadzona i nie ma co tam w zasadzie szukać. Jedynie w Zawadzkiem toczono przez chwile walki, ale że do najbliższych zabudowań jest tu 5 metrów, więc też nic z linii nie zostało. Z wyjątkiem wspomnianych bunkrów - jeden z nich był tak zawzięcie ostrzeliwany z km, że aż się pochylił. To chyba jedyne, co warto zobaczyć. Natomiast niezyjący już znajomy opowiadał mi, że w lesie na pólnocny zachód od Zawadzkiego spadły po walce dwa (labo trzy0 samoloty niemieckie. Ale bez wykrywacza nie ma co nawet tam chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leserek Napisano 23 Wrzesień 2004 Share Napisano 23 Wrzesień 2004 kolega wyzej pisze cos o ukrywajacych sie zolniezach ,moze napisalbys mi na priv cos wiecej, ja tez mam wiadomosci o nich, moglibysmy sie podzielic informacjami, poza tym nie wiem czy moje sie pokrywaja z ksiazkowymi.jestem z klu. i interesuje mnie topozdro- tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grenadier Napisano 23 Wrzesień 2004 Share Napisano 23 Wrzesień 2004 gg 2399354 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 > grenadiergdzie są bunkry na południe od jeziora Turawskiego, czy może gdzieś w okolicy Strzelec Opolskich?i gdzie w Zawadzkiem jest bunkier pochylony od ostrzału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grenadier Napisano 24 Wrzesień 2004 Share Napisano 24 Wrzesień 2004 1. w okolocy Strzelec nic nie ma takiego. 2. Zawadzkie - nie pamiętam dokładnie - ale jest to w okolicy huty. Drogą odchodząca od głownej koło PKS-u zdaje mi się trzeba pójśc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajna Napisano 27 Wrzesień 2004 Share Napisano 27 Wrzesień 2004 CzeWiecie może coś na temat umocnień w czasie III powstania śląskiego (gdzie się okopywali)?Słyszałem, że w okloicy Kluczborka, w gminie Lasowice istniał takie okopy. A gdzie jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 28 Wrzesień 2004 Share Napisano 28 Wrzesień 2004 Czy mozna prosić o nieco więcej informacji na temat przebiegu linii umocnień na południe od j. Turawskiego mimo?Czy występują tam również schrony betonowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.