Skocz do zawartości

Tragedia w Ludwikowicach

czarny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Info z Onetu:Trzej mężczyźni zginęli w piątek w Ludwikowicach k. Kłodzka (Dolnośląskie), gdy runął na nich dach nieczynnej fabryki.
Mężczyźni wycinali metalowe konstrukcje budynku, które chcieli oddać do punktu skupu złomu. W tym miesiącu to już trzeci wypadek, w którym zginął zbieracz złomu.
Jak poinformował PAP w piątek Dariusz Boratyn z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu, mężczyźni wycinając metalowe elementy musieli poważnie naruszyć konstrukcję budynku i dlatego runął na nich strop. Przy ciałach ofiar znaleźliśmy butle gazowe oraz palniki, które służyły im do wycinania metalowych części" - mówił Boratyn.
Na miejscu wypadku pracują strażacy, którzy usuwają gruz i zabezpieczają budynek.

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Taaa,widzialem material w tv regionalnej na ten temat koesie martwych zlomiarzy chcieli nap... strazakow ze nie odgruzowuja a strazacy nie chcieli poprostu byc kolejna warstwa trupow,do takiego stanu doprowadzili budynek zlomiarze.
Bieda bieda ale skoro stac ich bylo na butle(napelnianie jej) i palnik to mieli tez na chleb.Zreszta patrzac na kolesi w tym materiale nie mozna bylo powiedziec ze wygladali jak biedacy. Szkoda ze kolesie nie podzielili losu tych glebiej bo nie wygladali na takich co wyciagna jakiekolwiek wnioski i zajma sie czyms normalniejszym.
Napisano
Hmmm.. no cóż niektórzy to naprawde nie znają umiaru i nie patrzą czy budynek jest cały , czy jest to grożąca zawaleniem ruina tylko kradną i kradną , aż w koncu sie kończy to w ten sposób. A potem jest w mediach burza że bieda i trzeba jakoś żyć . No dobrze ale czy trzeba kraść i narażać zdrowie lub życie innych ludzi?!
Napisano
Dobry pomysl z tymi niewypałami,może tak wybrać jakąś polane geboko w lesie nazwozić niewypałów i zaprosić złomiarzy z całego kraju.I saperzy bedą mieli mniej roboty,i zaklady pogrzebowe zarobią :)
A tak poważnie to jestem coraz bardziej wk...iony na nich ,dobrze że kruszonego żelbetonu jeszcze nie skupują bo by nic juz nie zostało.
Pozdrawiam:Xplorer
Napisano
Panowie, identyczny przypadek w Gdańsku kilka dni temu (na terenie dawnych, zabytkowych lecz zruinowanych i niepilnowanych, zakładów miesnych).
Wg gazet zginął:
jeden zbieracz złomu"
jeden poszukiwacz złomu"
co najwyżej jeden złomiarz"
A nigdzie nie napisali jeden złodziej zlomu"...
Napisano
Z całym szacunkiem, Panowie Odkrywcy", wiecie tyle o bezrobotnych - ile bezrobotni wiedzą o Forum Odkrywcy"... Oni nie szukają Bursztynowej Komnaty". Oni nie zbierają złomu, żeby opłacić kolejną godzinę w kafejce internetowej".
Oni chcą jeść...
Pozdrawiam wszystkich Odkrywców" o pełnych brzuchach i dobrym samopoczuciu, wszystkich, którzy tryskają super-humorem...
[a może jutro to Wy stracicie pracę?]
Napisano
Whatfor, takie myślenie w prostej drodze zmierza do kolejnego etapu pt. Janosik - kradnie bogatym, rozdaje biednym". Kradzież jest kradzież. A ja też jestem złodziejem, bo mam w domu piracki soft.

Co ciekawe, w przypadku Gdańskich złodziei złomu... to mieli oni po 20 lat i byli ze środowiska dresiarzy ze słynnej ulicy latajacych noży: Seredyńskiego. Dokładnie tacy, co kradną niemieckim babciom torebki na Długiej. Ich krótko ogoleni koledzy w ortalionowych portkach z lampasami podobno mało nie zlinczowali strażaków za opieszałość" akcji.

pozdr,M
Napisano
Ludzie którzy mają sprzęt do cięci załadunku i transportu takich konstrukcji metalowych czy takiego czołgu albo kopuły pancernej to raczej nie są bezrobotni a złodzieje. Mam nadzieję że wszystkich dibli wezmą bo na policję nie ma co liczyć. A bezrobotni czy nawet lumpy zbierający puszki po śmitnikach to zupełnie inna sprawa.
Wojtek
Napisano
Whatfor t6y tez nie wiesz o czym mowisz bo co innego
zbierac zlom a co inego rozpieprzyc budynek zeby wyciagnac belki ze stropow czy futryny drzwi
nie ma zalu
Napisano
A tak apropo,trzeba być solidnym kretynem żeby ciąć dach na którym się stoi.Nie mam nic przeciwko zlomiarzom,ale takie jaja co teraz wynikają to przechodzi ludzkie pojęcie
Napisano
Niestety to bieda wszechogarniająca państwo Uni Europejskiej,skandal dla naszych polityków!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano
W Sierpcu stała sobie spokojnie lokomotywa na bocznicy kolejowej złomiarze pocieli ją w 2 dni a śpieszyli się przy tym aż sie kurzyło a ona jako relikt ubiegłego stulecia nie wadziła nikomu no ale takie widocznie sa prawidła nie sentymenty tylko .....
Napisano
W Sierpcu stała sobie spokojnie lokomotywa na bocznicy kolejowej złomiarze pocieli ją w 2 dni a śpieszyli się przy tym aż sie kurzyło a ona jako relikt ubiegłego stulecia nie wadziła nikomu no ale takie widocznie sa prawidła nie sentymenty tylko .....
Napisano
Witam Panowie,

Dawno nie zabieralem glosu jednak w tej sprawie poczulem sie zmuszony :).

Ludwikowice, ich zabudowania, a takze zlomiarzy i ceglarzy mialem przyjemnosc spotkac i poznac. Rozmawialem z tymi ludzmi podczas ich pracy, poznalem ich podejscie do zycia, ich wartosci. Zawsze bylem przeciwny rozgrabianiu opuszczonych domow i zabudowan fabrycznych ze wszystkiego co mozna wyciagnac i sprzedac. Jednak sytuacja tych ludzi otworzyla mi oczy na zupelnie inna prawde. Gdyby nie rozebrali cegiel lub niepocieli zbrojenia nie mieliby kasy aby przezyc kolejny miesiac. Ceny jakie uzyskuja na rynku sa wrecz smieszne i a ceny te dyktuja kupcy i handlarze odbierajacy od nich material.
Podam przyklad: 5 mlodych 16-18-to letnich chlopakow w jednym z budynkow w ludwikowicach wyciagali cegly. Robili to przez 3 dni. Cieszyli sie na dobry zarobek (ok 200 zl na grupe) i oczekiwali na kupca. W dniu w ktorym mial sie on pojawic zobaczyli, ze jakis debil rozwalil im zebrane cegly. W ten sposob stracili swoj kilkudniowy zarobek. Tak wiec zarobic 200 zl przez 5 osob w trzy dni to chyba nie wielkie kokosy, a jednak dla tych ludzi sa to pieniadze pozwalajace na przezycie (srednia dniowka na leb wychodzi ok. 13,33 zl).

Problem nielegalnej rozbiorki lezy wedlug mnie po stronie gminy/panstwa. Jak widac ludzi Ci chca pracowac i robia to. Zapieprzaja przez 10-12 godzin dziennie narazajac zycie dla kilkuzlotych. Gdyby mogli podjac normalna prace z pewnoscia zrobiliby to bez zastanowienia. Natomiast nasylanie policji, zasypywanie biedaszybow czy inne srodki zapobiegawcze sa guzik warte. Rowniez niepochwalam niszczenia cudzej pracy (patrz zebrane cegly) przez grupy napalonych odkrywcow".

Pozdrawiam

kruku
Napisano
WITAM.
Również sporadycznie zabieram głos na tym Forum.Ale to co pisze P.Kruku,jest tą właściwą prawdą.Dlatego popieram post napisany przez Pana .Mam takie same zdanie o tym
wypadku co Pan. Pozdrawiam ALL.
Napisano
A ja sie z Wami nie zgadzam! Uwazam ze zbieracze cegiel traktuja mienie wspolne(w tym przypadku miasta)jako niczyje i takie ktore mozna rozkrasc! To ze miasto niczego nie robi w tym kierunku by dac im prace to zupelnie inna piosenak tak samo jak to ze politycy robia cos innego niz obiecuja(ale to polityka i nie miejsce tu na nia)Znam osobiscie ludzi(sam moglem im dac chwilowe zajecie)ktorzy sa w stanie przejechac 550km by podjac prace za nieco wieksze pieniadze od zbieraczy cegiel(nie sa to tez oczywiscie kokosy)ale sa w stanie podjac wysilek szukania pracy choc napewno w swoim rejonie byliby w stanie ukrasc tory,drzwi z bunkra lub plyte pancerna! To co napisalem jest oczywiscie tylko jedna str.tego medalu i zgadzam sie ze stwierdzewniem ze lepiej ukrasc niz umrzec z glodu ale nie zmienia to faktu ze skoro mamy zyc w tzw.panstwie prawa to mamy go przestrzegac i nie nalezy brac przykladu z gory ze jedni musza poniesc kare za przestepstwo a inni za to samo przestepstwo chodza wolni i szczesliwi. Tak czy siak,polityka polityką a zycie zyciem,wiec czolgow,armat i cegiel z fortow napewno bedzie ubywac bo nikomu nie zalezy by to powstrzymac-powstrzyma sie samo gdy zagraknie zabytkow:)) w kwestii rozbiorek polecam jako ciekawostke ksiazke Borne Sulinowo,znikajace miasto"autorstwa Jerzego Rostkowskiego.Przyklady tam podane tez nie nastrajaja optymistycznie.
Napisano
Kruku, z całym szacunkiem ale:
1. Głód nie tłumaczy wszystkiego, na tej zasadzie to mogę napadać na drodze turystów i też zarobię.
2. O pracę jest ciężko (niżej podpisany) ale podobno WSZYSCY się prosiliśmy o zmianę ustroju.
3. Oczywiście nie dotyczy może tych chłopców ale większość złomiarzy których znam kasę przeznaczają na przelew".
4. Niszczenie nie zastąpi troski o zabytki i relikty epoki. Jak przyjdą lepsze czasy to nie będzie czego restaurować ani chronić.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Peter
Napisano
Ja osobiście nie mam nic przeciwko ludziom którzy zbierają złom i zarabiją w ten sposób na życie . Jest tylko jedno ALE , niech robią to w granicy prawa. Bo to co niektórzy złomiarze wyprawiają to już podlega pod paragraf. Kradzieże i niszczenie cudzego mienia a nieraz nawet i narażanie cudzego życia ( jak w tym przypadku) napewno nie są wytłumaczeniem dla panującej biedy. Bo to że ktoś nie ma na chleb to nie jest wytłumaczenie dla np. okradania sklepów , samochodów , czy kradnięcia torów kolejowych.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie