Jacuś Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 Czytając pewną ksiązkę o okolicachKalisza (dość starą) natknąłem sie na opis Cmentarza Żydowskiego jakie było moje zdziwieniekiedy udałem sie na miejsce i zamiast Górkicmętarnej zetknąłem się z płaskim terenemCo sie okazało ludzie z pobliskiego miasteczkazaraz po wojnie pokradli Macewy i porobili sobie z nich chodniki przed domami a piasek z Górki"poszedł do zaprawy murarskiej.Ciekawe co zrobiono z ciałami ????????????????Ostatnio wujek opowiedział mi o miejscu pochówkuparu żołnierzy niemieckich więc znowu udałemsię na miejsce, znowu zdziwienie, po trzech grobachpozostały tylko jamy w ziemi.A teraz najlepsze Cmętarz katolicki nie napisze gdziena pobliskim wysypisku dopatrzeć sie mozna kości ludzkichkawałków trumien.....To tylko taka moja refleksja jak fajnie jest w Polsce i jak dba sie o to co już minęło....PozdrawiamJacek
Grzesio Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Nic dodać, nic ująć.Ja na przykład bawiłem ostatnio na Pogórzu Izerskim - kontrast był swoisty. Smętarze polskie wyglądały niczym w Święto Zmarłych, umajone, tonące w kwiatach. Szokującym kontrastem były cmentarze niemieckie - w zasadzie powinienem być już, po nastu latach dolnośląskich peregrynacji, do tego przyzwyczajony, do sprowadzenia ich do kupy złomków nagrobków, zwalonych gdzieś w kącie pod murem i służących za cmentarną toaletę. Ale tym razem trafiłem do miejscowości (...), gdzie smętarz (po)niemiecki, otaczający górujące nad wsią ruiny kościoła ewangelickiego, pozostał od wojny opuszczony - lekcja to była pouczająca - pootwierane groby, porozbijane za pomocą kilkudziesięciokilogramowych głazów trumny, kości walające się pośród całkiem współczesnych flaszek i puszek po piwie. Komuś nawet chciało się wtachać na cmentarne wzgórze pełnowymiarowy telewizor, po to, żeby wrzucić go do krypty. A po drugiej stronie drogi ukwiecony smętarz polski - ładnie tu widać, gdzie autochtoni mają zmarłych jako takich.I Śląsk nie jest tu wyjątkiem, nie raz zdarzało mi się nie zastać kirkutu - np. w miejscu kilkunastu osiemnastowiecznych macew tylko złomy jednej, ozdobione napisami gloryfikującymi miejscowy klub piłkarski.Ale czego tu żądać od ludzi, wymagać szacunku dla zmarłych, skoro własnych rodziców czy dziadków potrafią bez mała na śmietnik wystawić, jako ciężar zbędny - bywam ostatnimi laty często w domu opieki, to i różne ciekawe obserwacje poczyniłem.PzdrGrzesiu
Lawyer Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Odpowiedzieliście sobie sami. Wóda i chuligani.
Piorek Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Warszawa ul. Spokojna, chodzilem tam do szkoly - wystarczy przeskoczyc przez mur kolo Sanepidu na koncu ulicy i mamy po jednej stronie Powazki, piekne posprzatane a po drugiej Zydowski ze sladami po ogniskach, butelkami po winie a w jednym miejscu na patyk nabita byla mala ludzka czaszka dziecka albo kobiety.Imprezka musiala byc super!Tajemnica niejest ze okoliczni kamieiarze ostrzyli pily na piaskowcu z zydowskich plyt, takie przypadki mozna mnozyc a ja napatrzylem sie przez kilka lat.Piorek
Jadzia Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Wiatm,ten proceder jest w naszym kraju mocno zakorzeniony od wielu, wielu lat. Jako przykład niech posłuży województwo lubelskie, gdzie w większości wsi kamień przy studni (taki do odstawiania wiadra) jest zrobiony właśnie z żydowskich macew. Kiedys byłem w jakiejś starej stodole w lubelskiem i naknąłem sie na duży okrągły kamień do ostrzenia który był wycięty również z macewy, nawet można było jeszcze odczytać inskrypcje (jeśli ktoś zna hebrajski). A oststnio w wiadomościach mówili o jakiejś babie która całą podmurówkę zrobiła z płyt nagrobnych - nic dodać nic ująć...pzdrJadzia
jaca2003 Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Zapraszam na Gdański Chełm. Mamy tu cmentazo-melinę(oczywiście nawet dzieci mówią że idą na żydka) a obok podobno zbiorowe groby niemców (jak się dobrze przyjzeć to widać gdzie ziemia siadła)Ruscy podobno dbali aby niemiaszkom było wesoło w towarzystwie.
kojak1 Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 u mnie raczej dba się o takie rzeczy ale np podczas 2 w św niemcy zabrali wszystkie płyty nagrobne i zrobili z nich piwnice teraz na miescu cmentarza rośną krzaki ale przynamniej kości sie nie walają
aro333 Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Moja obserwacja-miejscowosc Sikórz ok 10km za Plockiem.Bylem tam pare dni temu na pogrzebie.Obok nawet zabytkowego kosciolka znajduje sie cmentarz , powiem wiecej bardzo stary cmetarz (1830r-1850r) i to nasz polski.Z tego co udalo mi sie odczytacv z naprawde kilku tylko nagrobkow to pochowani byli Polakami , mieszkancami tamtejszego dworu , mozna powiedziec panami tamtych terenow.Caly cmetarz niesamowicie zarosniety, jedna krypta uchylona dwie pozostale rozbite.z opowiesci tesciowej wiem ze bylo tych grobow duzo wiecej , jednak sladu po nich teraz zadnego.Zal bierze , no i dodatkowo pod nosem ksiedza ktory to powinien raczej ludzi uczyc jak tu szanowac zmarlych.Oczywiscie czynny cmetarz jest calkiem w innym miejscu , zadbany .Jedyne co zostalo nie zniszczonego w miare to brama wejsciowa co ciekawe z duzym napisem na ala" łuku , oczywiscie chyba po lacinie.Dziwne ze jeszcze zlomiarze nie dzwigneli tych liter bo sa faktycznie dosc spore.To jest Polska wlasnie , jak maja nas szanowac za granica jezeli sami nie potrafimy szanowac innych nacji a nawet swoich przodkow.
Bart Piła Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Straszne i my siebie nazywamy cywilizowaną europą. Nie dbamy o historię zabytki! A przecież stare cmętaże to też zabytki. A swoja droga co na to konserwator zabytków ? Za co sie płaci takim ludziom ?
Bart Piła Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Straszne i my siebie nazywamy cywilizowaną europą. Nie dbamy o historię zabytki! A przecież stare cmętaże to też zabytki. A swoja droga co na to konserwator zabytków ? Za co sie płaci takim ludziom ?
shadee Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Mnie już nic nie zdziwi w tym cywilizowanym" państwie polskim....
zelig Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Może trochę obok...Przez większą część życia mieszkałem na warszawskim Muranowie. Czyli na terenie byłego Getta. Tam było (jest) tak, że za każdym razem, - np. podczas jakiś robót - jak koparka wbija się w ziemię, to przebija się do czyjejś (byłej) piwnicy. Cały Muranów jest zbudowany na czyiś piwnicach. Stada małolatów spędzają/spędzało długie godziny w takich wykopach. (Między innymi i ja). Prawie zawsze ktoś znajdował ludzkie kości. I prawie zawsze ktoś inny (dorosły) wieszał na drzewie krzyżyk i zapalał znicze. Także nie było tak źle. Ale jak jest teraz: nie wiem...
jaca2003 Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 A ja się już niczemu nie dziwię.Skoro OLEK w jedwabnym wystąpił w jarmułce to może czas abysmy sobie uświadomili że Polska dla polaków a ziemia dla ziemniaków!Przed wojną bracia olka krzyczeli: Ulice wasze , Place nasze>Może trzeba było marca68 aby wyjechali.Tylko dlaczego michnik i spółka obrażają się gdy ich nazwać po narodowości.Proszę Państwa może czas najwyższy aby Mossad odebrał z POLSKI swoich agentów. Nie chcę aby Ktoś poczół się urażony ale dopóki nie poradzimy sobie z tym że tu jest Polska to będziemy mieli tu duuuuuuużo oszołomów typu lepper bądż giertych.Podniecamy się zdewastowanymi cmentarzami żydków, a jakoś zapominamy że we LWOWIE DO TEJ PORY CMENTARZ ORLĄT LWOWSKICH nie wrócił do stanu prawnego, Jesteśmy POLAKAMI i martwmy się o swoje. Czy zawsze musimy uczyć się na Błędach?Gdzie nasz BÓG, HONOR i OJCZYZNA!Za żydów ginęli nasi przodkowie?Gdzie nasza TRADYCJA na KRESACH.Kto o nią dba(SORY STARZY POLACY którzy tam przetrwali jeszcze dbają o cmentarze AK i innych Polaków)Dbajmy o naszą tożsamośc Narodową,Czy ktoś widział na forum hasło Jedziemy na wschód uczyć się historii?Ilu naszych choćby z AK nie wruciło z LECZENIA KLIMATYCZNEGO" Ilu Polaków do tej pory musi umierać choćby w Kazachstanie? Ile tysięcy nie zdążyło na ewakuację armi Andersa?O nich pamiętajmy a nie podniecajmy się żydami którzy w Palestynie SPIERDALALI od Andera .Tak długo będziemy Polakami jak długo pamięć przetrwa w narodzie. To słowa wielkiego Polaka a którego to Ci którzy w szkole nie spali będą wiedzieć.POZDRAWIAM i zapraszam do przemyśleń.
jaca2003 Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 SORRY BOCIAN może otro ale w......ia mnie płacz takich którzy wszędzie widzą tylko chuliganów i pijaków. Może czas żeby przestać włazić w d...... różnym Mośkom i Salcią bo nam dadzą Łechcia(patrz sprawa Skarbu w Łodzi"). Jesteśmy 2w Polsce i czujmy się Polakami.Nie oglądajmy się na Niemców czy dadzą leopardy czy na judków czy zrobią do nas szalom.Możesz mnie wyklnąć lub zablokować ale poglądów moich nie zmienisz. Jestem polakiem i jestem z tego dumny.Mój krewny zginął podczas przebijania się na Węgry i jego grób jest nie znany(niestety w zaprzyjażnionym kraju),więc nie bęę płakał nad tym że wchodzimy w d..ę wszystkim którzy mogą rzucić parę euro naszym rządzącym.Jeszcze raz sorry Bocian
Jacuś Napisano 16 Czerwiec 2004 Autor Napisano 16 Czerwiec 2004 Ostro, ostro, tylko nie wiem co maja znaczyć te słowa z włażeniem w D...?????????????????My tutaj rozmawiamy o zabytkach i kulturze a nie o tym jakie kto ma poglądy.U mnie w Kaliszu i okolicach jest kilka takichzdewastowanych cmentarzy, które przedstawiają wartość historyczną i szlag mnie trafia jak widzę Lumpów pijących winiacha w takich miejscach, piękna kultura nie ma co mówić....Kiedyś chciałem coś w tym kierunku zrobić, ale niestetynasze władze udzielały jakichś wymijających odpowiedzi,śmieszne.Nie chodzimi tutaj oczywiście tylko o cmentarze innych nacji to taki przykład, spójżmy np. na niektóre pałace, zamki, zabytkowe domy OBRAZ NĘDZY I ROZPACZY !!!!!!!!!!.PANIE I PANOWIE.PozdrawiamJacol
Jacuś Napisano 16 Czerwiec 2004 Autor Napisano 16 Czerwiec 2004 Mam pomysł jeżeli ktoś posiada zdjęcia takich zdewastowanychmiejsc niech je tutaj wrzucimoże ktoś z ministerstwa to zobaczyi się troszeczke zastanowi ja też postaram sie coś zdobyć.Dzięki Wam wszystkim za odzewprzekonałem sie, że nie jestem sami bardzo mnie to cieszy :-)))
pomsee Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 O rany! Wystarczy mała wzmianka o Żydach i zaraz odzywa się jakis Prawdziwy Patriota jak Jaca2003 ze swoimi wypocinami o włażenie w d... Moskom i Salciom". Człowieku jesli myli ci sie szacunek dla zwłok ludzkich i miejsc pochówku z filosemityzmem to pora się leczyć na główkę.Patriota... a nawet zdania po polsku bez błędu ortograficznego napisać nie potrafi... :(
aro333 Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Jaca2003 CZ TY CZYTAC NIE UMIESZ CZY JAK.PRZECZYTAJ MOJ POST, OPISUJE POLSKI CMENTARZ NA MAZOWSZU KOLO PLOCKA.Nie trzeba szukac zydowskiego, niemieckiego czy jeszcze np tatarskiego cmentarza zeby oblukac dewastacje.Akurat ja mieszkam w miejscowosci gdzie Zydow byla kiedys kupa i szkoda mi tak samo kirkutu ze sciana smierci stojaca do dzisiaj gdzie Niemcy robili sobie szybkie rozwalki jeszcze przed Treblinka jak i kazdego polskiego cmentarza zdewastowanego.Nie wiem , z tolerancja to chyba trzeba sie urodzic .A teksty twoje jedynie wzmogaja niechec i typowo polska zawisc.Sorry ale pomimo swojego powiedzmy uprzedzenia do Zydow nie popieram Twojego zdania.
Grzesio Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 Zdjęć zdewastowanych śląskich cmentarzy mam chyba kilkadziesiąt, obrazki takie są tam, zresztą i niestety, czymś powszechnym i zamieszczać ich chyba nie ma co...
Grzesio Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 Tylko, że dewastacja nie kończy się zawsze na poziomie ziemi. To graficzna ilustracja wspomnianego przeze mnie wcześniej przypadku.
Grzesio Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 Można łatwo sprowadzić to do chuliganów i pijaństwa, choć byłoby to tylko strywializowaniem problemu. A co na to zwykli bogobojni mieszkańcy, pielęgnujący, aż do przesady, groby swoich bliskich? Władze? Proboszcz? Nie wiedzą, co dzieje się po drugiej stronie drogi? Wiedzą. I co? I nic. Nie przeszkadza im jakoś, że sra się na groby, że kości walają się pośród śmieci. Też chuligaństwo i pijaństwo? Czy może obłuda?PzdrGrzesiu
pomsee Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 Pewnie dzieje sie tak poniewaz niemieckie cmentarze sa ie nasze" no i na pewno ma na to wplyw niestety niska kultura duzej czesci naszego spoleczenstwa.Jakos nie moge wytlumaczyc tez tego co dzieje sie na opuszczonych cmentarzach wylacznie brakiem srodkow.To obojetnosc... :(
Piorek Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 Pomsee masz racje, niedawno opisywalem w temacie o Twierdzy Modlin Cmentarz Forteczny gdzie wsrod mogil zolnierzy polskich z 20 i 39 jest mogila niemcow ponad 4 tysiace nazwisk, swieci sie w sloncu, posprzatana ladna. Naszy zolnierzy mogily sa pozapadane, tabliczki nieczytelne itd... Pytalem sie czy ktos jest chetny zrobic tam maly porzadek i jak myslisz, odezwal sie ktos? Nie!Ale wracajac do tematu, jadac z Warszawy do Szczytna droga przez Ostroleke w rowie (jakies 30 km od Szczytna) jest ukryta mogilla zydowska, niejest tak zle sam widzalem ekipe drogowcow czyszczaca krzaki wokol niej. Jak bede jechal w tamta strone w przyszlym tygodniu zrobie fotki.A przy okazji przypomne temat:http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=0&id_forum=2&&sq=piorek&wi=80538#80538Tabliczki zdjete bo pewnie byly mosiezne:(Dziekuje autorowi za ten temat, szanujmy nasza historie a najwiecej jest jej wlasnie na cmentarzach.Piorek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.