michalczewski Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Co do PKP to w polsce w jakies miejscowosci na (chyba) B. na bocznicy odsnieza sobie woz pogotowia technicznego na podwoziu Shermana. Jest pomalowany na jasny blekit :)
pieczarka Napisano 9 Czerwiec 2004 Napisano 9 Czerwiec 2004 Z tego co widaćna tym ciągniku ewakuacyjnym to jest napisane:Lok.W-wa Od...Centralna ...co należy rozszyfrować jako:Lokomotywownia Warszawa OdolanyCentralna DOKP [Dyrekcja Okręgowa Koleii Państwowych]
koMandir Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Witam, ciągniki ewakuacyjne w służbie" PKP używane są m.in. do usuwania skutków wypadków kolejowych. Z tego co pamiętam to po wypadku w Zarzece pod Dęblinem w 1999 roku(jeśli sie mylę niech ktoś poprawi) taki włąśnie ciągnk służył do odciągnięcia wykolejonego elektrowozu od nasypu z którego spadł on w czasie wypadku(w pożniejszym czasie został na miejscu pocięty o ile sie nie myle). Nie wiem czy ciągnik został przywieziony przez pociąg naprawczy z Lublina czy skądś indziej,ani nie pamietam czy byl na podwoziu T-34 czy KW. Ciekwe ile sztuk takiego sprzetu jest jeszcze na PKP??Pozdrawiam,koMandir.
Duncam Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 16 Korpus Pancerny 2 APanc 1 Frontu Białoruskiego walczył pod Studziankami. Tylko...1. Faktycznie, 1239 pułk był w składzie 16 Korpusu (razem z 1441 Pułkiem), niemniej w wykazie gen. Radzijewskiego (dowodził armią) nie ma wozów M10 (są T-34, T-34/85, IS-2, M4A2, Valentine IX, SU-76, 85, 57)!2. Radzijewski musiał zatem zaliczyć je do M4! W innych oficjalnych dokumentach też wtopiły" się w Shermany...Gdzie na rosyjskich stronach można znaleźć info o 1239 Pułku?
Grendel Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Duncam,Powyzsze dane przytoczylem za rosyjska ksiazeczka Tanki Lend-Lease'a".Autorzy: Kolomijec i Moszczanskij.Wydana ona byla przez wydawnictwo Eksprint w roku 2000-cznym.W sumie interesujaca.PozdrawiamGrendel
Duncam Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 Ciekawa sprawa z tymi M10.18 VII 1944, to jest w dniu rozpoczęcia ofensywy lewego skrzydła 1 Frontu Białoruskiego, 2. APanc posiadała 810 wozów bojowych, z czego 808 sprawnych.Były to:T-34 i T-34/85 - 473 sztukiM4 - 140 sztukIS-2 - 42 sztuki (1 w remoncie)Valentynki MK IX - 10 sztukSU-85 - 63 sztukiSU-76 - 63 sztuki (1 w remoncie)SU-57 - 19 sztukArmia miała 100 procent wozów etatowych. T-34 i M4 były w brygadach pancernych, natomiast działa pancerne w samodzielnych pułkach podlegającym korpusom. Były trzy korpusy pancerne (3, 8 Gw, 16). W korpusie były trzy brygady pancerne i jedna brygada zmotoryzowana. Do tego po DWA pułki dział pancernych, odpowiednio po 21 dział. To widać w statystyce: 63 działa SU-85 to trzy pełne pułki. Tak samo z SU-76 (SU-57 miały inne etaty i działały w mniejszych formacjach samodzielnych podległych bezpośrednio armii). 16 Korpus, który 4 sierpnia został skierowany pod Studzianki z rejonu Otwocka, miał dwa pułki - właśnie 1239 i 1441. Wdł raportu gen. Radzijewskiego były tam odpowiednio SU-76 i SU-85!Zatem coś tu nie jest ok. Wiadomo, że Radzijewski koloryzował" swe raporty, ale przytoczony wykaz wozów armii zrobił jeszcze gen Bogdanow. A to pewna firma".Ja osobiście wierzę w te M10, ale jak to jest możliwe, iż nie ma ich w oficjalnych wykazach? Czy zaliczono je w Shermany? Raczej nie, bo czołgi to sprzęt brygad, działa pancerne - samodzielnych pułków. Zatem ktoś określił M10 jako SU-76? Kaliber niby ok. Panzer III to były SU-76i, a uzbrojone Half Tracki zwali SU-57, to i M10 mogli nazwać SU-76! Np. SU-76a (a-amerykański). Tylko tego a" w rozkazach nie ma.pzdr
michalczewski Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 no mogly byc wziete za M4 zwazywszy ze mialy wieze a nie nieruchome nadbudowki.
Grendel Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 Faktycznie - dosc ciekawe.I dziwne.Pewne jest, ze Pulk 1239 w tym czasie uzbrojony byl wlasnie w M-10.Pewne tez jest , ze znajdowal sie w skladzie 16-go Korpusu.Oznaczenie SU (Samochodnaja Ustanowka) stosowano do dzial samobiezynych, czyli pojazdow nie posiadajacych wiez (najbardziej sprawe upraszczajac), a M-10 mial dzialo z 360-cio stopniowym polem ostrzalu.Sowieci nie mieli jednak osobnego oznaczenia dla niszczycieli czolgow, stad prawdopodobnie stad prawdopodobnie zaliczono je w sklad Pulkow Samobieznych", ktore wszak wlasnie w tym sie specjalizowaly.Reasumujac - teoretycznie mozliwe jest, ze zaliczono" M-10 do SU-76 w oficjalnych wykazach.PozdrawiamGrendel
Czarek Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 Ciekawa sprawa z tymi T34 w PKP-ostatnio jest taki na allegro za 24tysiące-na chodzie-a co do tego czy są w Lublinie...hm....pociąg ratunkowy(czy jak to się tam nazywa) stoi na tyłach stacji-za lokomotywownią ale czasem jak nie ma za dużo pociągów to go widać-jak na razie nie widziałem tam T34,ale może jest gdzieś ściągnięty na liczne bocznice,a tak przy okzaji-jak ktoś będzie w Lublinie to przy każdej praktycznie nastawni na stacji stoi 1,albo 2 malutkie bunkierki:)
Duncam Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 Wedle Radzijewskiego po ok. tygodniu walk armii pancernej, to jest 27 lipca, w 1239 pułku było tylko 15 sprawnych dział SU-76 (czyli M10). Koliduje to z tezą o 17 działach po 5 sierpnia. Niemniej jak mówiłem Radzijewski celowo mieszał raporty, więc może i faktycznie było ich 17. Z drugiej strony czy to możliwe, aby 1239 Pułk jeszcze pod Dęblinem miał pełne stany (czyli 21 dział)? Walczył już wcześniej w rejonie Lublina, zatem o straty było łatwo. Pomiędzy 18 a 30 lipca 1944 2. APanc straciła bowiem minimum 130 wozów pancernych wszystkich typów.Ciekawe, kiedy wykonano to zdjęcie rozbitego M10. Raczej już w 1945, ale Rosjanie tak go porzucili? Najpierw stał sobie na linii frontu od sierpnia 1944 do stycznia 1945, potem o nim zapomniano? No, oczywiście jest to możliwe...Natomiast samo zdjęcie jest bardzo ciekawe.pzdr
koMandir Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 Witam, owszem u nas w Lublinie sa takie małe bunkierki na terenie PKP,ponoć poniemieckie ale nie mam pewności.A co do ewentualnego T-34 w składzie pociągu ratunkowego,to wkrótce postaram się to sprawdzić osobiście.Może będą fotki;). Pozdrawiam,koMandir.
Czarek Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 Hehe-fotki tych bunkrów to i ja bym dawno zrobił jakbym cyfrówką dysponował-zrób koniecznie tego przy peronie-wypacykowanego na biało:)Mnie też wydaje się że to jakieś niemieckie konstrukcje!co do t-34 u nas...raczej nie wierzę-jedyny jaki znam egzemplarz tego czołgu w Lublinie to ten co stał swego czasu na poligonie...ale juz chyba ponad 10 lat jak go na złom wywieźli-jeśli jest to myślę że zakopany gdzieś za domem kultury kolejarza na bocznicach...a tak przy okazji...był kiedyś w Kurierze artykuł(ale to sporo lat temu)w którym było coś o....bunkrach na Północnej...hm...mam ją pod nosem...ale żadnego bunkra przy tej ulicy nie widziałem...no...może mam 1 podejrzane miejsce gdzie faktycznie coś"jest pod ziemią,ale stawiam na piwnicę...choć kto wie,tylko że z łopatką to się raczej nie wybiorę bo sam środek miasta:)Wiesz coś może w tym temacie?
koMandir Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 Witam,w sprawie tego T-34 wybiorę się pomyszkować w okolicy PKP jak znajdę troche wolnego czasu(jak na razie muszę m.in.zdać na studia;]]),no o foty postaram sie pstryknąć.A co do tego na poligonie to od dawna juz go nie ma,fakt.A bunkry na Północnej???Hmmm.Tak się składa,że ulicę tę mam tez w sumie prawie pod nosem",ale nigdy nie słyszałem o żadnych bukrach tam(rzadko czytam Kurier;]]).pozdrawiam,koMandir.
K.Abt. Napisano 12 Czerwiec 2004 Napisano 12 Czerwiec 2004 Właśnie byłem na megasuperekstratajemniczych Odolanach (na Woli)*Za jakąś (dłuższą) chwilę wrzucę fotki. Założę nowy wątek**. Rozsupłają się wtedy dwa wątki w jednym (przyznaję - moja wina..) * w Warszawie** nazwę go Wojny kolejowe"****** lub ewentualnie jakoś inaczej (może ktoś zaproponuje jakiś tytuł?)
Grendel Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Duncam,Potem linia frontu przesowala sie tak szybko, ze nie bylo czasu na sciaganie wrakow.Jednostki ewakuacyjno-remontowe powedrowaly za odzialami walczacymi.M-10 pewnie poszedl na przetop dopiero gdzies w 1947-mym.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Te male, prefabrykowane schrony wartownicze ustawiano wszedzie gdzie sie dalo w latach 40-tych i wczesnych piecdziesiatych.Wydaje mi sie, ze wykorzystywano gotowe formy niemieckie, ale nie mam co do tego pewnosci.PozdrowieniaGrendel
maxikasek Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Dywizja HG przyjechała pod Studzianki z Włoch (o ile pamiętam) więc może to jest niemiecki M10.
SLAW 100 Napisano 14 Lipiec 2004 Napisano 14 Lipiec 2004 Sorki panowie że troche zaśmiece ale znalazłem na ebay fotkę jak dla mnie to spod Kurskahttp://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6106431340&rd=slaw
Mi.Der Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Ciekawa fotka - co ten T-34 zrobił z Pakiem :-)http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=6108645588&ssPageName=MERC_VI
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.