Skocz do zawartości

Ciekawa fotka czołgu

gudek82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co widaćna tym ciągniku ewakuacyjnym to jest napisane:
Lok.W-wa Od...
Centralna ...
co należy rozszyfrować jako:
Lokomotywownia Warszawa Odolany
Centralna DOKP [Dyrekcja Okręgowa Koleii Państwowych]
Napisano
Witam,
ciągniki ewakuacyjne w służbie" PKP używane są m.in. do usuwania skutków wypadków kolejowych. Z tego co pamiętam to po wypadku w Zarzece pod Dęblinem w 1999 roku(jeśli sie mylę niech ktoś poprawi) taki włąśnie ciągnk służył do odciągnięcia wykolejonego elektrowozu od nasypu z którego spadł on w czasie wypadku(w pożniejszym czasie został na miejscu pocięty o ile sie nie myle). Nie wiem czy ciągnik został przywieziony przez pociąg naprawczy z Lublina czy skądś indziej,ani nie pamietam czy byl na podwoziu T-34 czy KW. Ciekwe ile sztuk takiego sprzetu jest jeszcze na PKP??

Pozdrawiam,koMandir.
Napisano
16 Korpus Pancerny 2 APanc 1 Frontu Białoruskiego walczył pod Studziankami. Tylko...
1. Faktycznie, 1239 pułk był w składzie 16 Korpusu (razem z 1441 Pułkiem), niemniej w wykazie gen. Radzijewskiego (dowodził armią) nie ma wozów M10 (są T-34, T-34/85, IS-2, M4A2, Valentine IX, SU-76, 85, 57)!
2. Radzijewski musiał zatem zaliczyć je do M4! W innych oficjalnych dokumentach też wtopiły" się w Shermany...

Gdzie na rosyjskich stronach można znaleźć info o 1239 Pułku?
Napisano
Duncam,
Powyzsze dane przytoczylem za rosyjska ksiazeczka Tanki Lend-Lease'a".Autorzy: Kolomijec i Moszczanskij.Wydana ona byla przez wydawnictwo Eksprint w roku 2000-cznym.W sumie interesujaca.
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Ciekawa sprawa z tymi M10.
18 VII 1944, to jest w dniu rozpoczęcia ofensywy lewego skrzydła 1 Frontu Białoruskiego, 2. APanc posiadała 810 wozów bojowych, z czego 808 sprawnych.
Były to:
T-34 i T-34/85 - 473 sztuki
M4 - 140 sztuk
IS-2 - 42 sztuki (1 w remoncie)
Valentynki MK IX - 10 sztuk
SU-85 - 63 sztuki
SU-76 - 63 sztuki (1 w remoncie)
SU-57 - 19 sztuk
Armia miała 100 procent wozów etatowych. T-34 i M4 były w brygadach pancernych, natomiast działa pancerne w samodzielnych pułkach podlegającym korpusom. Były trzy korpusy pancerne (3, 8 Gw, 16). W korpusie były trzy brygady pancerne i jedna brygada zmotoryzowana. Do tego po DWA pułki dział pancernych, odpowiednio po 21 dział. To widać w statystyce: 63 działa SU-85 to trzy pełne pułki. Tak samo z SU-76 (SU-57 miały inne etaty i działały w mniejszych formacjach samodzielnych podległych bezpośrednio armii). 16 Korpus, który 4 sierpnia został skierowany pod Studzianki z rejonu Otwocka, miał dwa pułki - właśnie 1239 i 1441. Wdł raportu gen. Radzijewskiego były tam odpowiednio SU-76 i SU-85!
Zatem coś tu nie jest ok. Wiadomo, że Radzijewski koloryzował" swe raporty, ale przytoczony wykaz wozów armii zrobił jeszcze gen Bogdanow. A to pewna firma".
Ja osobiście wierzę w te M10, ale jak to jest możliwe, iż nie ma ich w oficjalnych wykazach? Czy zaliczono je w Shermany? Raczej nie, bo czołgi to sprzęt brygad, działa pancerne - samodzielnych pułków. Zatem ktoś określił M10 jako SU-76? Kaliber niby ok. Panzer III to były SU-76i, a uzbrojone Half Tracki zwali SU-57, to i M10 mogli nazwać SU-76! Np. SU-76a (a-amerykański). Tylko tego a" w rozkazach nie ma.
pzdr
Napisano
Faktycznie - dosc ciekawe.I dziwne.Pewne jest, ze Pulk 1239 w tym czasie uzbrojony byl wlasnie w M-10.Pewne tez jest , ze znajdowal sie w skladzie 16-go Korpusu.
Oznaczenie SU (Samochodnaja Ustanowka) stosowano do dzial samobiezynych, czyli pojazdow nie posiadajacych wiez (najbardziej sprawe upraszczajac), a M-10 mial dzialo z 360-cio stopniowym polem ostrzalu.Sowieci nie mieli jednak osobnego oznaczenia dla niszczycieli czolgow, stad prawdopodobnie stad prawdopodobnie zaliczono je w sklad Pulkow Samobieznych", ktore wszak wlasnie w tym sie specjalizowaly.
Reasumujac - teoretycznie mozliwe jest, ze zaliczono" M-10 do SU-76 w oficjalnych wykazach.
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Ciekawa sprawa z tymi T34 w PKP-ostatnio jest taki na allegro za 24tysiące-na chodzie-a co do tego czy są w Lublinie...hm....pociąg ratunkowy(czy jak to się tam nazywa) stoi na tyłach stacji-za lokomotywownią ale czasem jak nie ma za dużo pociągów to go widać-jak na razie nie widziałem tam T34,ale może jest gdzieś ściągnięty na liczne bocznice,a tak przy okzaji-jak ktoś będzie w Lublinie to przy każdej praktycznie nastawni na stacji stoi 1,albo 2 malutkie bunkierki:)
Napisano
Wedle Radzijewskiego po ok. tygodniu walk armii pancernej, to jest 27 lipca, w 1239 pułku było tylko 15 sprawnych dział SU-76 (czyli M10). Koliduje to z tezą o 17 działach po 5 sierpnia. Niemniej jak mówiłem Radzijewski celowo mieszał raporty, więc może i faktycznie było ich 17. Z drugiej strony czy to możliwe, aby 1239 Pułk jeszcze pod Dęblinem miał pełne stany (czyli 21 dział)? Walczył już wcześniej w rejonie Lublina, zatem o straty było łatwo. Pomiędzy 18 a 30 lipca 1944 2. APanc straciła bowiem minimum 130 wozów pancernych wszystkich typów.

Ciekawe, kiedy wykonano to zdjęcie rozbitego M10. Raczej już w 1945, ale Rosjanie tak go porzucili? Najpierw stał sobie na linii frontu od sierpnia 1944 do stycznia 1945, potem o nim zapomniano? No, oczywiście jest to możliwe...
Natomiast samo zdjęcie jest bardzo ciekawe.
pzdr

Napisano
Witam, owszem u nas w Lublinie sa takie małe bunkierki na terenie PKP,ponoć poniemieckie ale nie mam pewności.A co do ewentualnego T-34 w składzie pociągu ratunkowego,to wkrótce postaram się to sprawdzić osobiście.Może będą fotki;).

Pozdrawiam,koMandir.
Napisano
Hehe-fotki tych bunkrów to i ja bym dawno zrobił jakbym cyfrówką dysponował-zrób koniecznie tego przy peronie-wypacykowanego na biało:)Mnie też wydaje się że to jakieś niemieckie konstrukcje!co do t-34 u nas...raczej nie wierzę-jedyny jaki znam egzemplarz tego czołgu w Lublinie to ten co stał swego czasu na poligonie...ale juz chyba ponad 10 lat jak go na złom wywieźli-jeśli jest to myślę że zakopany gdzieś za domem kultury kolejarza na bocznicach...a tak przy okazji...był kiedyś w Kurierze artykuł(ale to sporo lat temu)w którym było coś o....bunkrach na Północnej...hm...mam ją pod nosem...ale żadnego bunkra przy tej ulicy nie widziałem...no...może mam 1 podejrzane miejsce gdzie faktycznie coś"jest pod ziemią,ale stawiam na piwnicę...choć kto wie,tylko że z łopatką to się raczej nie wybiorę bo sam środek miasta:)Wiesz coś może w tym temacie?
Napisano
Witam,
w sprawie tego T-34 wybiorę się pomyszkować w okolicy PKP jak znajdę troche wolnego czasu(jak na razie muszę m.in.zdać na studia;]]),no o foty postaram sie pstryknąć.A co do tego na poligonie to od dawna juz go nie ma,fakt.A bunkry na Północnej???Hmmm.Tak się składa,że ulicę tę mam tez w sumie prawie pod nosem",ale nigdy nie słyszałem o żadnych bukrach tam(rzadko czytam Kurier;]]).

pozdrawiam,koMandir.
Napisano
Właśnie byłem na megasuperekstratajemniczych Odolanach (na Woli)*
Za jakąś (dłuższą) chwilę wrzucę fotki.
Założę nowy wątek**. Rozsupłają się wtedy dwa wątki w jednym (przyznaję - moja wina..)

* w Warszawie
** nazwę go Wojny kolejowe"***
*** lub ewentualnie jakoś inaczej (może ktoś zaproponuje jakiś tytuł?)
Napisano
Duncam,
Potem linia frontu przesowala sie tak szybko, ze nie bylo czasu na sciaganie wrakow.Jednostki ewakuacyjno-remontowe powedrowaly za odzialami walczacymi.M-10 pewnie poszedl na przetop dopiero gdzies w 1947-mym.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Te male, prefabrykowane schrony wartownicze ustawiano wszedzie gdzie sie dalo w latach 40-tych i wczesnych piecdziesiatych.Wydaje mi sie, ze wykorzystywano gotowe formy niemieckie, ale nie mam co do tego pewnosci.
Pozdrowienia
Grendel
  • 4 weeks later...
Napisano
Sorki panowie że troche zaśmiece ale znalazłem na ebay fotkę jak dla mnie to spod Kurska

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6106431340&rd=
slaw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie