bodziu000000 Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Na ebay są dwa zdjęcia przedstawiające pociąg pancerny, czy on nie jest przypadkiem nasz? Wagony wyglądają znajomo:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6100897692&rd=1PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Drugie zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Wagon szturmowy chyba raczej nie wygląda na ex-polski ,artyleryjski chyba tak. Może to jakiś skład złożony z wagonów różnego pochodzenia w niemieckiej służbie?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Właśnie ten artyleryjski wydawał mi się znajomy.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Definitywnie co do kraju pochodzenia wagonu artyleryjskiego to się musi jakiś spec wypowiedzieć. Zwróćcie uwagę na lej po bombie po lewej stronie składu na 2 fotce.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Po zastanowieniu, to są chyba dwa kolejne zdjęcia pociągu pancernego nr 13 Generał Sosnowski"PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 :) Też tak myślałem ,ale muszę spojrzeć na tamte fotki - wagon szturmowy mi chyba nie pasuje. Ale ten lej po bombie jest chyba charakterystyczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Chyba to Sosnkowski" - tylko ta fotka co teraz wstawiłeś robiona jest od drugiej strony składu - ten wagon artyleryjski na owej" fotce to ten w głębi tutaj ,a wagon szturmowy nachylony jest na przeciwną stronę i dlatego nie widać dachu. Tak ,to Sosnkowiski" w Łochowie...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 calkiem dobrze kombinujecie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 czemu sie to cholerne zdjecie nie wkleilo za pierwszym razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Zresztą w głębi tego owego" zdjęcia stoją kryte wagony towarowe ,które na zdjęciu lotniczym są na dole :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 No dobra, nie dreczmy sie już : Gen. Sosnkowski, zniszczony 10.09 na stacji Łochów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Oczywiście :-)(gwoli przypomnienia: http://www.geocities.com/pibwl/gswrak.htm ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Dzięki za przypomnienie, znamy, świetna strona.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Dzięki ...aczkolwiek chyba trzeba ją będzie zaktualizować i wstawić drugie, albo i trzecie tyle, odnalezionych już po jej powstaniu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 4 Czerwiec 2004 Share Napisano 4 Czerwiec 2004 Może trochę z innej beczki (ale też o pociągach).Czy wiecie coś na temat polskiego pociągu pancernego Poznańczyk".Znalazłem bardzo skąpe informacje na jego temat na sprawa bardzo mnie interesuje.Pozdrawiam, Mab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 10 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2004 Na ebay:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6102210438&rd=1Nie wiem czy dobrze rozpoznaję, ale jest to chyba pociąg pancerny nr 54 Groźny"PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 10 Czerwiec 2004 Share Napisano 10 Czerwiec 2004 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Na ebay, ale to chyba nie jest polski (opis mówi, że ruski w 1941r we Lwowie), najlepiej będzie wiedział MiDer:http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6104511974&rd=1PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2004 Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Wagon artyleryjski po prawej podobny do polskiego - zwróćcie uwagę nietypową (?) wieżyczkę obserwacyjną na wieży pancernej z działem. Ja stawiam na ex-polski zdobyty przez Ruskich w '39 r.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 23 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Dlatego zamieściłem to zdjęcie na forum, bo nie jestem pewny czyj to dokładnie pociąg pancerny. Czekam na odpowiedź MiDera.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 23 Czerwiec 2004 Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Dziękuje za pokładane w mojej skromnej osobie nadzieje ;-)A pociąg to faktycznie musi być pociąg pancerny (BEPO) 75. pułku NKWD, czyli polski Śmiały, zdobyty przez Rosjan w 1939 we Lwowie, a potem w 1941 gdzieś w okolicy Husiatyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2004 Share Napisano 23 Czerwiec 2004 Czyli dobrze podejrzewałem ,że to ex-polskie wagony :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2004 Pytanie do MiDera, nasz?http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6105610687&rd=1PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 30 Czerwiec 2004 Share Napisano 30 Czerwiec 2004 Ciężko powiedzieć... Zdjęcie jest mało wyraźne i zdeformowane po lewej. Wieża i układ nieco przypominają wagony Groźnego w Panzerzug 21 i 22 - ALE np. na dachu wież nie ma osłon celowników, nie ma też wieżyczki obserwacyjnej, osłony podwozia też są bardziej wycięte. Skłaniałbym się, że to nie nasz pociąg. Gdyby nie to, że osłony podwozia sugerują podwójne wózki (co jednak nie musi być prawdą, bo nie widać dokładnie podwozia), ogólny ukłąd i wieża bardziej przypomina mi dwuosiowe czeskie wagony użyte w Panzerzug 24 i jeszcze jakimśtam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.