Skocz do zawartości

Transporter

Gość *****

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 204
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tyle hałasu o takie małe żelastwo. Ten kto wyciągnął ten czołg wcześniej co był w tej rzece to wiedzał napewno o tym transporterze i pewnie nie chciało mu sie wyciągać tego. tak pozatym to szkoda że nie jest w takim stanie co ten z Pilicy fajnie było by sie popatrzeć na następny jeżdżący transporter.
Napisano
strasznu pokurcz" z tego transportera, gdyby nie te kółka to wygladałby jak zwykła łajba" na ryby. Wiadomo juz co to za typ !?
Napisano
Do Marka-jesteś pewien że to zbiornik paliwa? Oglądaliśmy to dzisiaj (zaznaczam że ja wiem gdzie zbiornik paliwa jest w motocyklu, a nie w transporterze) i przyszło nam do głowy że to jakaś hydraulika.
Nie wiem czy już to było, ale piasty kół przednich obracają się swobodnie, bez pisków ani luzów.
A do wypowiedzi sceptyków kilka postów wyżej-skąd wiecie czy ten też nie zacznie jeździć? (za ładnych parę lat oczywiście)
Napisano
Tak, to jest zbiornik paliwa. Co ciekawe, napełniany był z wnętrza przedziału bojowego. Dość mało praktyczne i bezpieczne rozwiązanie...
Napisano
No to fajnie, jest zbiornik!
Na razie nic nie zidentyfikowaliśmy, ale przydałaby się pomoc. Mianowicie chcielibyśmy ustalić, jeśli to możliwe historię tego konkretnego egzemplarza. Czym należałoby się kierować i czy wzmianki są dostępne w jakichś archiwach?
To co widać na zdjęciu nr15 chyba jest od tego, chociaż dla pewności lepiej bedzie jeśli wypowie się któryś z członków grupy będący przy wydobyciu (ja nie miałem tej przyjemności). Jakieś fragmenty luzem są, ale co to konkretnie jest-nie mam pojęcia.
Napisano
he he..całkiem niezły fant..omc.(czyli o mało co)było by za niego trochę kaski..a tu zonk,ktoś strzelił z gęby,ktoś w tajemnicy" powiedział komuś i tak zrobił się szum.Pojawił się MOB,bo ktoś inny miał poparcie ale nie zdążył.I wyszło jak wyszło trza było zgodnie" z prawem.Daj wam Boże jak najlepiej ale bedzie chyba tak jak napisał ..LEWY..szum ucichnie,fant zostanie w rejestrze u konserwatora,kaski nie bedzie...zostaną wspomnienia i trochę żelazka..he he...narra odkrywcy" i za(na)paleńcy.
Napisano
Gratuluje!Ladniutka 250-tka:)Szkoda, ze tylko rama, ale lepsze to niz nic;o)
BTW - 250-tka z Auburn jest zlozona z dwoch roznych plus elementy dosztukowane".Gdyby poprawic malowanie - wygladalaby naprawde ladne - nie jestem purysta, jak widac;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Witam,

Chciałem się zapytać (szczególnie odkrywców kaliskich, ale nie tylko) co się stało z innym transporterem podobno wyciągnietym z rzeki w sierpniu zeszłego roku. Wiem o tym od mieszkańców/działkowiczów, choć sam tego nie widziałem. Miał on leżeć niedaleko tego wyciągniętego ostatnio.

No i drugie pytanie, ustaliliście kto ma i kto wyciągał liczne elementy tego transportera przed jego wyciągnięciem.

Pozdrowienia
SN.
Napisano
Witam,
Odnośnie wyciągniętego w tamtym roku transportera wiemy tylko, że został wyciągnięty. Nasza akcja była dlatego taka szybka, bo dowiedzieliśmy się, że w tym roku, w tych dniach również ktoś może wyciągąć transporter z rzeki.
Duża ilość cześci z naszego transportera została wyciągnięta w ubiegłym roku. Wiemy, że ktoś coś już odkręcił od niego. Na zdjęciach w prasie widać np. prawy przedni hak, który parę dni przed ukazaniem się artykułu był na wraku, zaś po wyciągnięciu już go nie było. Hak jest na policji (choć nie wiem jakim cudem), bo podobno prowadzą dochodzenie w tej sprawie. Oby było skuteczne.
Sądzimy ponadto, że przy penetracji najbliższego obszaru wydobycia natkniemy się jeszcze na jakieś części.

Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
pewnie ameryki nie odkryłem z tymi zdjęciami ale tu jest bardzo ładny ;) egzemplarz sdkfz 250

http://www.acehobby.co.nz/ossb2/club/ampsnz/realafvs/WWII/German/SPWs/sdkfz250/Sdkfz250.htm

dużo bym za takiego dał gdybym miał ;) i na dyskoteke bez obaw można pojechać
Napisano
Wojtek - w ubiegłym roku 250 Neu (znany m.in z Beltring) był wystawiony na sprzedaż, więc trochę kasy i podobny może być twój :-)
Nie wiem czy został sprzedany i za ile -pewnie osoby głęboko siędzęce w tym biznesie mogą powiedzieć - vide Lewy Lewszczyk.

Marek
Napisano
hmmmm... dobrze że w Polsce mamy dużo jezior i bagienek zawsze coś można w całości znaleźć i może taniej wyjdzie ;)potem elektroliza ewentualnie autoliza i jaaaaaazzzddaa no i nieodzowny napis Piooner
;)
Napisano
mam pytanie czysto teoretyczne :
czy jest szansa, że po znalezieniu jakiegos pojazdu , może on pozostać w prywatnych rękach, zupełnie oficjalnie,w zgodzie z prawem czy też niema takiej możliwości i trzeba wszystko oddać?
Napisano
Właśnie przy okazji szabru.
Wczoraj (chyba) pokazywali tą akcje w Teleekspresie i mówili, że część była skradziona (chyba jeszcze przed wyciągnięciem) ale Policja złapała i odzyskała łupy. Też jestem ciekaw jak namierzyli, bo albo ktoś ich nadał (np ktoś widział znajomego z bloku obok co mu notorycznie blokuje miejsce parkingowe ;-) ) albo znaleźli na złomowcu.
Napisano
Wojtek - zgodnie z prawem konserwator może przekazać to tylko muzeom lub jednostkom samorządowym.

Miachał - sam jestem ciekaw....

Pozdrawiam
Mariusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie