Skocz do zawartości

Niemiecki samolot w bagnie

Gość Peter

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! dzisiaj miałem okazję być przy zabezpieczaniu resztek niemieckiego samolotu zestrzelonego w 1944 r. Leżał sobie spokojnie w bagnie wraz z pilotem przez 60 lat.Dopóki jakieś sk....syny nie dowiedziały sie o nim. Ale od początku : prawdopodobnie to Fw -190 zstrzelony latem 44 roku, pilot usiłował lądwować awaryjnie w polu, z samolu dymiło sie, trafił w bagno i juz tam został. podobno w latach 60 okoliczni chłopi amputowali z samolotu wystający ogon. Jacyc popierzeńcy dowiedzieli sie niedawno o tym i za pomoca metalowej kotwicy wyciagali kawałki samolotu i niestety pilota. Do okoła było pełno wyszarpanych części metalowych samolotu, kabli, oprzyrzadowania, resztki munduru, pasów parcionych itp. Niestety leżała tez noga w bucie i różne kości.Zabezpieczyliśmy części w miescowym urzedzie gminy. Nie wiem jak mozna zdewastować w taki sposób samolot, który prawdopodobnie przetrwał w całości tyle lat. Stan części wręcz idealny.Juz zainteresowali sie tym goście z instytutu historii lotnictwa, którzy są zainteresowani wyjęciem wraku z bagna. Dodam jeszcze że nawet kości sa w bdb stanie - mówie Wam niesamowite przeżycie nawte z przwodów czuc był zapach paliwa. PZDR

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Robiłem zdjęcia jak wywolam to rzuce na forum. Nie wiem co to za instytut ale dzis po południu przyjechali jacys goście na werszawskich numerch i tak sie przedstawili razem policjantem który miał im pokazac to miejsce.

Właśnie znalazłem te same aukcje i chciałem wątek odkopać, ale widzę że kolega Frozzer mnie wyprzedził.
Bardzo prawdopodobne, że ten koleś właśnie z tamtąd swoje fanty" wyciągnął.. Wrrrrr..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie