Skocz do zawartości

Jak poznać czy to okop?

rob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No właśnie, czy na pierwszy rzut oka można stwierdzic ze to okop a nie stary rów melioracyjny na przyklad? Jakie są wasze doswiadczenia w tej dziedzinie? Bo ja przyznam sie jeżdżę po terenie, widzę ajkieś rowy, ale co to ... nie mam pojęcia. Wykrywacza też nie mam
pozdrawki
Napisano

Znalazłem fotkę tego okopu na HDD - zrobiona w styczniu 2004. Okop jest niemiecki z 1945 r. ,zasypany ,ma teraz głębokość 50-70 cm w najgłębszych miejscach. Ciągnie się na długość ok.100 metrów i jest bardzo pokręcony i pozałamywany".

bjar_1

Napisano
Generalnie ziemia z okopu jest wyrzucana na przedpole.
Ponadto w okopie mogą znajdować się potencjalnie niebezpieczne przedmioty więc chyba jednak lepiej zająć się tym rowem melioracyjnym :)
Napisano
Przyznam się szczerze ,że choć okop ten jest od mojego domu oddalony o kilkaset metrów ,to jeszcze go nie przeszukiwałem :) Muszę się tam wybrać ,bo ojciec mówił mi że jak tam biegał za małolata to trafiały się łuseczki.
Napisano
Wiele okopow nie było obsadzonych,lub front przeszedł gdzie indziej a z wczesniej przygotowanych okopow nie padł zaden strzał,wiec nie mozna sie sugerowac,ze zalegaja w okopie wojenne pamiątki...
Napisano
przede wszystkim jest łamany(zygzak) a czygłęboki czy płytki czy ma przedpiersie czy nie to zalerzy do czasu. często chodze po I woj św żadko zdarza się by gdzieś widać było resztki okopów przewarznie są zasypane i zrównane z ziemią lokalizuje je tylko po łuskach i innych fantach.
Napisano
Okopy prawie nigdy nie tworzą linii prostej, aby w razie wybuchu pocisku lub granatu nie zmiotło wszystkich jego mieszkańców", poza tym wyróżniają się pojedyncze stanowiska strzeleckie - warto pogrzebać w nieco szerszych" miejscach, jak wyjdą łuski, to może to być stanowisko km. W lasach często wrażenie okopów sprawiają tzw. doły rozsadnikowe, gdzie rosły kiedyś sadzonki młodych drzewek, sam straciłem wiele czasu penetrując taki pseudo-transzeje. Okop na pojazd lub działo musi mieć wał na przedpolu i wjazd z jednej strony, jeżeli jest to tylko prostokątna dziura, to raczej jest to dół rozsadnikowy. No i dziury po wiatrołomach często przypominają leje.
Napisano
Niemieckie okopy były robione wg regulaminu tzn. obowiązkowy zygzak. Ruskie jak leci. mam u siebie nad ODrą ruską transzeję ponad 3km prawie prostą. Podobnie ruskie dołki strzeleckie są w kupie (chyba po to aby możńa było sobie podawać manierkę ze spirytkiem), niemieckie raczej ustawione w linii. Co do dołków na sadzonki top ąłtwo je rozpoznać - prostokątny kaształt bez wejścia, gorzej z dołkami po wiatrołomach czy po wykopanych korzeniach (kiedyś skupywano korzenie na tzw. smolniaki i dla przemysłu farmaceutycznego). Co do ziemianek to Niemcy robili nory w ziemi, zaś Rosjanie okop przykryty z wierzchu pniami drzew. Często dołki rosyjskie są na zboczu górek- wystarczyło obsypać trochę ziemi i dołek gotowy.
Napisano
Witam!!!

Najpierw trzeba rozróżnić okopy" na rowy strzeleckie, ziemianki, stanowiska ogniowe wozów bojowych, stanowiska artylerii i rowy ppanc. Często sie zdarza ze cała ta rozbudowa fortyfikacyjna jest połaączona rowami łączącymi w całość. Te ostatnie (rowy pancerne) sa dosc rzadkie wiec mozemy je pominąć. Tak jak wcześniej pisano rowy strzeleckie jak i rowy łączące zazwyczaj są zygzakowate ( przyczym zygzak niemiecki jest częściej zaginany [to moje doswiadczenia:)]) Zawsze ziemia wybierana z okopu znajduje sie na tzw. przedpiersiu. Z tego co napisałem bardzo łatwo domyśleć sie że rozpoznanie rowu strzeleckiego lub łączącego jest bardzo proste gdyż nie sadze aby jakas firma zakladala rury zygzakowate :).
Jeśli chodzi o ziemianki tu już jest trudniej i opisze to po objedzie albo przy najbliższej okazji :)

Z powazaniem trep vonadamski
Napisano
W MOJEJ OKOLICY RACZEJ OKOPOW JAK NA LEKARSTWO,WIECEJ JEST DOLOW STRZELECKICH" NO I LEJI PO MOZDZIERZACH.MOZE MACIE JAKIES DOSWIADCZENIE ,I POTRAFICIE W PROSTY SPOSOB OPISAC ROZNICE,ABY ZAOSZCZEDZIC KOPANIA.MOZE ,POZNAC PO STOPNIU ZASYPANIA,GESTOSCI ROZMIESZCZENIA/CO ILE METROW BYLY TAKE STANOWISKA NA 1-2 OSOBY/?
Napisano
Witam
Ja poszukuje na rosyjskich i austriackich okopach. Pierwsze biegna tak jak ktoś słusznie zauważył bezładnie gdzieim się" chce, natomiast austiackie są bardzo łatwe do rozpoznania gdyz były kopane według jakiegoś planu i mają poprzecznice co jakies 4-5 metrów. Bardzo często kopiący okopy czy ziemianki wykorzystywali naturalne parowy załamania terenu i tym podobne. Jak znajdę jakieś fotki okopów pierwszo wojennych ruskich i austriackich to dam na forum.
pzdr miggi1
Napisano
Pisząc o byle jakich rosyjskich 1 wojennych okopach nie pokrywacie sie Panowie z tym co na ten tamat piszą w swych pamiętnikach żołnierze Legionów Polskich oraz Austriacy lub Niemcy mający wątpliwą przyjemność zdobywania tego czegoś. Tak się akurat składa że 1 wojenne okopy ruskich, jak ich nikt nie pędził nazad i mieli trochę czasu, były wzorem polowej sztuki fortyfikacyjnej co potwierdza paru fachowców z tamtych i obecnych czasów. J.
Napisano

A tutaj powiedziałem gostkowi, który po raz pierwszy wypadł do lasu z wykrywaczem, że gdzieś tu w tej linii leży łuska do pepeszki :-)
Rowex piękny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie